subota, 30.05.2015.

Ulazak na mala vrataUgostitelji od sada usluge mogu naplaćivati u eurima!

Ugostitelji od sada usluge mogu naplaćivati u eurima!

Nakon višegodišnjih molbi, Hrvatska narodna banka dala je zeleno svjetlo ugostiteljima da svoje usluge mogu naplaćivati u eurima, no pravila su zasad strogo propisana i usluge u eurima mogu plaćati samo stranci.

Na samom početku turističke sezone predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec istaknuo je u dopisu kako su od 1. lipnja ugostitelji dobili zeleno svjetlo da mogu svoje usluge naplaćivati u eurima.

Usluge u eurima mogu plaćati samo nerezidentne fizičke osobe, točnije turisti od kojih se i ovog ljeta očekuje devizna injekcija posrnulom gospodarstvu i državnom proračunu.

Napominjući da se naplata u ugostiteljskim objektima obavlja kunama i platnim karticama, šef HOK-a podrobno nabraja te 'iznimne mogućnosti'. Odnosi se to na situacije kada se ne mogu promijeniti devize u kune, zbog toga što su mjenjačnice i banke zatvorene, ili je vrijeme boravka gostiju, primjerice onih s kruzera, ograničeno, pa će se tada uvažiti naplata pruženih usluga u stranoj gotovini.

Tako naplaćenu stranu gotovinu ugostitelj je dužan položiti na svoj bankovni račun u roku od tri radna dana. Račun za plaćanje usluge ispostavlja se u kunama, a preračun u stranu valutu obavlja se po srednjem tečaju HNB-a, piše Novi list.

Nakon što se proširila informacija o mogućnosti plaćanja eurima u ugostiteljskim objektima odmah su se javili i trgovci, taksisti i drugi pružatelji turističkih usluga koji žele uvesti iste promjene u svoje poslovanje, te će od HOK-a i HNB-a tražiti iste mogućnosti.

Vezani članak:


Trajektne karte do Lastova koštaju k'o odmor u Grčkoj! (01.06.2011.)

Danas.hr
10.06.2011.
  • još vijesti
  • Ugostitelji od sada usluge mogu naplaćivati u eurima!

web preporuke

Komentari

web preporuke