srijeda, 27.05.2015.

Druga šansa za maturantePrvi put ima još slobodnih mjesta na 'in' fakultetima

Prvi put ima još slobodnih mjesta na 'in' fakultetima

Zbog novog modela upisa temeljem državne mature, prvi se put u Hrvatskoj dogodilo da kvote u potpunosti u ljetnome roku nisu uspjeli popuniti studiji koji godinama kotiraju kao najatraktivniji.

Riječ je o fakultetima poput prava, ekonomije, politologije, novinarstva, psihologije ili sociologije, na koje će se maturanti moći upisati i na jesenskom upisnom roku. Nekoliko je slobodnih mjesta ostalo i na zagrebačkom studiju farmacije te studijima medicine u Splitu i Osijeku.

Ukupno, riječ je o 5.160 slobodnih mjesta, od čega ih se 1.069 nalazi na zagrebačkim fakultetima. Na Sveučilištu u Splitu ostalo je mjesta za još 1.261 studenta, piše Jutarnji list.

U Zagrebu će tako jesenski rok imati Ekonomski fakultet, na kojem je ostalo 13 mjesta na studiju ekonomije te još 14 na studiju poslovne ekonomije. Fakultet političkih znanosti čeka još 9 studenata politologije te 17 studenata novinarstva, a na zagrebačkom Pravnom fakultetu ostalo je još 50 mjesta, samo za izvanredni studij prava.

Na splitskom Ekonomskom fakultetu ostalo je 12 mjesta na studiju ekonomije te 14 na studiju poslovne ekonomije, a u Rijeci 11 na studiju ekonomije te 15 na studiju poslovne ekonomije. Na Riječkom je sveučilištu ostalo još 13 mjesta za upis na studij prava o trošku države, a u Splitu 19.

U Zadru i Osijeku ostala su pak po dva mjesta na studijima psihologije, a u Splitu jedno na studiju sociologije. U Zadru su ostala četiri mjesta i na studiju engleskoga jezika, a u Dubrovniku tri na studiju Mediji i kultura društva.

Zanimljivo, upisnu kvotu u cijelosti nije popunio ni zagrebački Filozofski fakultet, no oni su odlučili da neće ići na jesenski rok jer je riječ, tvrde, o manje atraktivnim studijima. Jesenski rok nema ni zagrebački PMF, koji je prije uvođenja državne mature za neke od manje atraktivnih studija uvijek morao organizirati i jesenski rok.

Inače, za slobodna se mjesta u jesenskom roku mogu natjecati i oni kandidati koji su već upisali neki fakultet, kao i oni koji tek izlaze na državnu maturu.

Počinje jesenski krug upisa u srednje škole

U ponedjeljak počinje i jesenski krug upisa u srednje škole, a prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u gimnazijama je ostalo ukupno 818 slobodnih mjesta, u četverogodišnjim programima obrazovanja 2.120, a u trogodišnjima 2.735 slobodnih mjesta.

Upisi u škole vršit će se u srijedu i četvrtak.


Vezani članci:


Nema upisa na ekonomske fakultete u Zagrebu i Splitu? (02.08.2011.)
Na listi najatraktivnijih studija više nema prava (04.07.2011.)
Fakulteti vjerojatno neće otvoriti vrata na jesen (12.07.2011.)

Danas.hr
22.08.2011.
  • još vijesti
  • Prvi put ima još slobodnih mjesta na 'in' fakultetima

web preporuke

  • roditelji.hrKritiziranje

    Kritiziranje

Komentari

web preporuke

  • roditelji.hrKritiziranje

    Kritiziranje