subota, 30.05.2015.

Na današnji danPrije 20 godina počela je 'balvan-revolucija'

Prije 20 godina počela je 'balvan-revolucija'

Balvanima i kamenjem, prije točno 20 godina, su pobunjeni Srbi odsjekli jug od sjevera Hrvatske. Prve barikade digli su 17. kolovoza 1990. u okolici Knina. Tražili su autonomiju, no zapravo su tražili povod za rat.

Nakon barikada kod Knina, pobunjeni Srbi podignuli su ih na još nekoliko mjesta u sjevernoj Dalmaciji. Bila je to tek početna faza oružane pobune dijela Srba u Hrvatskoj, potaknute iz Srbije i krugova u JNA. Tadašnje Srpsko nacionalno vijeće, najavilo je raspisivanje referenduma o autonomiji. Pravdali su to kulturnom i političkom neovisnošću iako je svima bilo jasno da je u pozadini stvaranje Velike Srbije.

Tijekom poslijepodneva iz Knina su, kako tad piše Večernji list a prenose 24sata, stizale dramatične vijesti. Milan Babić, ondašnji predsjednik Skupštine općine Knin, proglasio je ratno stanje, a Štab za obranu grada proglasio je pripravnost građana, koja je stupila na snagu odmah. Sve ceste u smjeru Knina bile su blokirane. Na prilazima gradu stajale su naoružane seoske straže. Prometnu vezu južne i sjeverne Hrvatske u potpunosti su prekinuli.

"Hrvatska nikad neće prva primijeniti silu, no neće dopustiti ni rušenje pravne države", poručeno je iz tada iz Hrvatske vlade.

U vrijeme izbijanja "balvan-revolucije" Stjepan Mesić čim je čuo za pobunu Srba, vratio se s odmora u Zagreb jer je, kao ondašnji predsjednik Vlade, morao okupiti sve ministre i odlučiti što dalje.

"Sve je to bilo smišljeno i planirano i time je zapravo počela realizacija Miloševićeva plana stvaranja Velike Srbije", kaže Mesić.

Dok su u Kninu dizali balvane, u Zagrebu su se spontano okupili ljudi pjevajući domoljubne pjesme. Bili su ogorčeni događanjima u Kninu, Benkovcu, Gračacu i drugim hrvatskim općinama u kojima je Srpska demokratska stranka najavila referendum o autonomiji. A on je bio, pokazalo se poslije, dio scenarija čiji je cilj bio pokoriti Hrvatsku.

"Mislim da su danas Srbi u Hrvatskoj shvatili da ih je Milošević izigrao, da se nije borio za njihove interese nego isključivo za teritorij. Koncept je bila Velika Srbija, a barikade i balvan-revolucija trebali su svijetu pokazati da nova demokratska vlast nije sposobna upravljati Hrvatskom, da joj trebaju Srbija i JNA", tako danas, 20 godina poslije, na pobunu Srba gleda Marko Lukić, prvi zapovjednik tečaja Prvog hrvatskog redarstvenika.

Prethodni članci:

'Olujom je pobijeđena Miloševićeva politika' (04.08.2010.)
U 84 sata oslobođena petina Hrvatske (05.08.2010.)

Danas.hr
17.08.2010.
  • još vijesti
  • Prije 20 godina počela je 'balvan-revolucija'

web preporuke

  • roditelji.hrKritiziranje

    Kritiziranje

Komentari

web preporuke

  • roditelji.hrKritiziranje

    Kritiziranje