utorak, 26.05.2015.

HRVATSKA ODAHNULAOsječanka ipak nema svinjsku gripu

Studentica koja se nalazi na izoliranom odjelu Kliničke bolnice u Osijeku nije zaražena opasnim virusom. Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je pandemija neizbježna.

Osječanka ipak nema svinjsku gripu


BEZ PANIKE
'Hrvatska spremna za svinjsku gripu'
Voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ira Gjenero-Margan izjavila je da se s 99-postotnom sigurnošću može reći da 22-godišnjakinja u Osijeku nije oboljela od svinjske gripe.
PANDEMIJA NA POMOLU
Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) podignula je stupanj opasnosti od pandemije svinjske gripe na razinu 5, što znači da prijeti neposredna opasnost od pandemije.

Za svaki slučaj obavit će se dodatno testiranje, čiji će rezultati biti poznati za nekoliko dana.

Studentica Ekonomskog fakulteta u Osijeku se 25. travnja, s još 15 svojih kolega i profesora, vratila sa studijskog putovanja iz SAD-a. Osobe s kojima je bila na putu ne pokazuju simptome bolesti.

Foto: PIXSELL

Iako se čini kako virus svinjske gripe još nije došao do Hrvatske, liječnici upozoravaju građane da se ne bi trebali liječiti samostalno kod kuće, već da bi kod mučnine, glavobolje, malaksalosti i tjelesne temperature iznad 38 stupnjeva trebali posjetiti liječnika.

Stručnjaci preporučuju osobama koje putuju u Meksiko cijepljenje protiv gripe sezonskim cjepivom, a onima koji su se vratili da se jave liječniku ako u roku od sedam dana primijete simptome.

Ministar zdravstva Darko Milinović najavio je kako će županijskim zavodima za javno zdravstvo biti dostavljene potrebne doze cjepiva, te je naglasio kako je Hrvatska spremna za svinjsku gripu ukoliko se ona pojavi.

Svinjska gripa u svijetu:
Svjetska mapa svinjske gripe

Kako se svinjska gripa i upala pluća najvjerojatnije prenose kapljičnim putem bliskim kontaktom, preporučuje se pridržavanje općih higijenskih mjera za sprečavanje kapljičnih infekcija. To su često pranje ruku sapunom i tekućom vodom, te izbjegavanje skupova u zatvorenom prostoru s velikim brojem ljudi.

ŠIRENJE VIRUSA SVIJETOM:
U SAD-u su do sada potvrđena 94 slučaja ljudskog oblika svinjske gripe u 11 saveznih država, uz jedan smrtni slučaj, 23-mjesečnog muškog djeteta iz Meksika koje je obitelj dovela u Teksas na liječenje.

Deset osoba u Španjolskoj zaraženo je svinjskom gripom, od kojih jedna nije išla u Meksiko. Tako je broj zaraženih u Španjolskoj brzo porastao budući da je u srijedu ujutro iznosio četiri, a dan prije dva.

Švicarske vlasti potvrdile su da je jedna osoba koja je bila podvrgnuta pretragama pozitivna na svinjsku gripu, što je prvi potvrđeni slučaj u toj zemlji.

U Kanadi je potvrđeno 13 slučajeva, u Velikoj Britaniji pet, po tri na Novom Zelandu i u Njemačkoj, dva u Izraelu i jedan u Austriji.

U Meksiku je od virusa preminulo 159 osoba, a više od 1300 osoba nalazi u bolnicama sa simptomima gripe, od kojih su neki u teškom stanju.


Prethodni članci:
Sumnja na svinjsku gripu u Osijeku (29.04.2009.)

U SAD-u od svinjske gripe umrlo dijete (28.04.2009.)

Net.hr
29.04.2009.
  • još vijesti
  • Osječanka ipak nema svinjsku gripu

web preporuke

  • preporucamo.comNovo: usporedba mobitela

    Novo: usporedba mobitela

Komentari

web preporuke

  • preporucamo.comNovo: usporedba mobitela

    Novo: usporedba mobitela