subota, 30.05.2015.

Najugroženija područjaObjavljena hrvatska karta opasnosti od potresa!

Objavljena hrvatska karta opasnosti od potresa!

Karte ukazuju na to da je opasnost od potresa najveća u južnoj Dalmaciji, posebice u okolici Stona i Metkovića, zatim kod Zagreba, te na širem riječkom području, posebno oko Novog Vinodolskog i Senja. Karte ujedno otkrivaju koja su područja u Hrvatskoj najsigurnija.

Nakon višegodišnjeg napora, te provedene formalne procedure prihvaćanja europske norme Eurokod-8, koja regulira projektiranje konstrukcija otpornih na potrese, objavljene su karte potresnih područja Republike Hrvatske koje prikazuju potresnu opasnost (seizmički hazard) na teritoriju Hrvatske.

Karte je uz potporu Hrvatskog zavoda za norme i Geofizičkog odsjeka PMF-a izradio prof. dr. sc. Marijan Herak sa suradnicima s Geofizičkog odsjeka PMF-a u Zagrebu, na temelju analize podataka o više od 50.000 potresa u Hrvatskoj i susjednim područjima u razdoblju od pr. Kr. do danas, koje su prikupljale generacije hrvatskih geoznanstvenika i seizmologa tijekom posljednjih 135 godina.

Foto: Screenshot


Karte ukazuju na to da je opasnost od potresa najveća u južnoj Dalmaciji, posebice u okolici Stona i Metkovića, zatim kod Zagreba, te na širem riječkom području, posebno oko Novog Vinodolskog i Senja.

Najmanja je u istočnoj Slavoniji, dijelovima Like, Baniji, Kordunu, u Lonjskom polju i Moslavini, te u Istri i na vanjskim otocima u sjevernom Jadranu.

Detaljnije karte mogu se pronaći i na stranicama Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Danas.hr
04.04.2012.
  • još vijesti
  • Objavljena hrvatska karta opasnosti od potresa!

web preporuke

  • roditelji.hrKritiziranje

    Kritiziranje

Komentari

web preporuke

  • roditelji.hrKritiziranje

    Kritiziranje