subota, 30.05.2015.

Novi ustavMađarska ukida hrvatsku manjinu

Mađarska ukida hrvatsku manjinu

Prema novom ustavu koji će na snagu stupiti 1. siječnja 2012. godine, 'narodnosti i narodnosne zajednice koje žive u Mađarskoj smatrat će se dijelom mađarskog naroda, a kulturne raznolikosti poštovati'.

U trenutku dok iz Mađarske stižu ozbiljni prigovori zbog namjere hrvatske Vlade da spriječi neprijateljsko preuzimanje Ine, zbog čega se u Zagrebu neki čak pribojavaju i mađarske blokade hrvatskih pregovora s EU, u Mađarskoj bez reakcija prolazi namjera mađarskih vlasti da 13 nacionalnih manjina koje žive u toj državi, među njima i hrvatsku, izbrišu iz novog mađarskog ustava!?

Naime, u preambuli novog ustava, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja sljedeće godine, nakon podnaslova "Bože, čuvaj Mađare", doslovce piše kako se "narodnosti i narodnosne zajednice koje žive u Mađarskoj smatraju dijelom mađarskog naroda", a "kulturne raznolikosti poštuju". Dakle, dok se mađarski jezik u novom ustavu izrijekom štiti, jezici manjina samo se poštuju, piše Novi list.

Predstavnici 13 nacionalnih manjina u Mađarskoj, kojima prijeti ustavno "utapanje" u većinski narod, u međuvremenu su uložili amandman kojim traže da mađarska država zajamči "cjelovitu zaštitu i jačanje" manjinskih prava.

U hrvatskom Ministarstvu vanjskih poslova upoznati su s ustavnim promjenama u Mađarskoj, ali još ne žele reagirati.

Predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Mišo Hepp kaže kako tek treba vidjeti kako će izgledati konačan tekst novog ustava, no on je uvjeren kako novi ustav ipak neće izbrisati manjine, pa tako ni hrvatsku manjinu.

Brisanje nacionalnih manjina iz mađarskog ustava, odnosno njihovo priključenje mađarskom narodu, u suprotnosti je sa 157. okvirnom konvencijom o zaštiti nacionalnih manjina Vijeća Europe iz 1995., ali i drugih dokumenata i konvencija Vijeća Europe, Europske unije, OESS-a i Ujedinjenih naroda, koji obvezuju Mađarsku.

Novi ustav trebao bi biti prihvaćen 18. travnja, a planirano je da ga mađarski predsjednik potpiše 24. travnja.

Vezani članak:

Vlada odavno zna da kraj pregovora neće biti u lipnju (03.04.2011.)

Danas.hr
07.04.2011.
  • još vijesti
  • Mađarska ukida hrvatsku manjinu

web preporuke

Komentari

web preporuke