utorak, 26.05.2015.

U vrijeme krizeKoja zanimanja su najtraženija u Hrvatskoj?

Koja zanimanja su najtraženija u Hrvatskoj?

Kako brzo pronaći posao i imati plaću, pitanje je koje muči sve veći broj hrvatskih građana. Jedno je sigurno, za gužve na burzama rada kriva je kriza, ali i činjenica da su potpuno zanemarene potrebe tržišta rada. Pogledajte koja su deficitarna zanimanja i koja 'sponzoriraju' pojedini gradovi.

Hrvatski zavod za zapošljavanje izdao je brošuru Kamo nakon osnovne škole? namijenjenu učenicima osmih razreda pred kojima je odluka o izboru srednje škole. Brošura nudi obilje informacija o školama, specifičnostima pojedinih zanimanja, prepoznavanju vlastitih sposobnosti i afiniteta, a u njoj učenici mogu točno vidjeti kakve su bile potrebe poslodavaca u pojedinoj županiji te koja se deficitarna zanimanja sufinanciraju.

Tako je za upis u proteklu školsku godinu HZZ snosio troškove liječničkog pregleda za neka deficitarna zanimanja. Na području Dubrovnika to je bilo školovanje za farmaceutskog tehničara, geodetskog tehničara, konobara, kuhara, pekara, slastičara i tesara, piše Vjesnik.

Najtraženiji konobari, kuhari i trgovci


Na splitskom području na taj se način poticalo školovanje za armirača, brodograditelja, konobara, kuhara, slastičara, tesara te zidara. Na području koje pokriva Šibenik to je bilo srednjoškolsko obrazovanje za stolara, konobara, kuhara, pekara, plinoinstalatera te instalatera grijanja i klimatizacije. U Zadru su, pak, deficitarni tehničari za brodostrojarstvo, kuhari, nautički tehničari, pekari, plinoinstalateri, slastičari i instalateri sustava vode, plina, grijanja i hlađenja.

U brošuri se mogu pronaći i podaci o najtraženijim zanimanjima po županijama u prošloj godini.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji tražili su 324 konobara, 156 prodavača te 142 kuhara. U Splitsko-dalmatinskoj 843 prodavača, 749 konobara te 366 kuhara. Slična je situacija i u ostalim priobalnim županijama, a osim tih zanimanja, tražene su i medicinske sestre, slastičari, čuvari te vozači. U Istarskoj županiji tražilo se, primjerice, i 119 brodomontera te 60 zavarivača, a u Primorsko-goranskoj županiji 114 administrativnih službenika te 45 kućnih majstora.

'Sponzoriraju' se bravari, zidari, soboslikari...


Što se kontinentalnog dijela tiče, HZZ je, primjerice, na području Bjelovara snosio troškove liječničkog pregleda za buduće bravare, mesare, soboslikare, staklare, stolare te strojobravare. U Čakovcu su "sponzorirali" bravare, zidare, krojače te montere suhe gradnje, a u Križevcima mesare, stolare, zidare te tesare. U Varaždinu, pak, nedostaje armirača-savijača željeza, zidara, krojača, obućara, tesara te dimnjačara, a u Osijeku konobara, kuhara, pekara i slastičara.

U Vinkovcima je HZZ snosio troškove liječničkog pregleda za armirače, dimnjačare, limare, zidare te pekare, a u Vukovaru za konobare, pekare, mesare i bravare. U Karlovcu su mladi poticani da se školuju za zidare, stolare i tapetare, a u Kutini nedostaje zidara, farmaceutskih tehničara, konobara i limara.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji tražili su 105 rukovatelja šivaćim strojem za obuću, u Osječko-baranjskoj 80 komunalnih redara, u Koprivničko-križevačkoj 80 vrtlara za parkove, a u Zagrebačkoj 298 čuvara.

Na najdinamičnijem tržištu, zagrebačkom, uz prodavače i čuvare, najtraženije su bile medicinske sestre, kojih se tražilo 414, konobari, kojih se tražilo 315, te administrativni službenici, kojih je u metropoli potrebno još 257.

Vezani članci:

Uvozimo inženjere, a ekonomisti konobare (25.05.2010.)
Farmaceuti i programeri najplaćeniji u Hrvatskoj (07.12.2010.)
S dva zanimanja nema posla pa zarađuje od hobija (21.07.2010.)
Pogledajte što se najviše isplati studirati u Hrvatskoj (03.07.2010.)

Danas.hr
07.01.2011.
  • još vijesti
  • Koja zanimanja su najtraženija u Hrvatskoj?

web preporuke

Komentari

web preporuke