srijeda, 27.05.2015.

CRO DemoskopJosipović duplo 'jači' od Hebranga

Ostavkom je Sanader 'zaradio' titulu najnegativnijeg političara i s 37,9% glasova kao najomraženiji ušao u povijest CRO Demoskopa. HDZ-u je podrška pala za 5 posto.

Josipović duplo 'jači' od Hebranga


U prvom mjerenju od službenih nominacija, četiri predsjednička kandidata su se izdvojila od drugih pokazuje CRO-Demoskop- mjesečno istraživanje političkih preferencija u Hrvatskoj.

Na vrhu je predsjednički kandidat SDP-a Ivo Josipović s 22,1% izbora, a slijedi ga još uvijek neistaknuti vjerojatni nezavisni kandidat Nadan Vidošević s 14,1%. Na trećem je mjestu Vesna Pusić s 11,8%, a Andrija Hebrang je četvrti s 11,1%.

U drugoj su skupini kandidati s podrškom između dva i sedam posto (Josip Jurčević 6,3%; Damir Kajin 4,8%; Denis Latin 2,8%; Dragutin Lesar 2,1%; Miroslav Tuđman 2,0%). Kada je u pitanju izbor budućeg predsjednika znatan je broj neodlučnih ispitanika - čak 15,8 posto.

Ostavka Ive Sanadera, ali i prvi potezi nove-stare koalicijske vlade pod kontrolom HDZ-a, utjecali su na stranačke preferencije i to padom izbora HDZ-a, uz istovremeni porast neodlučnih birača.

Pad HDZ-a nije donio veću podršku socijaldemokratima koji prema istraživanju u ovom trenutku imaju najveću podršku građana. To u brojkama izgleda ovako: na prvom se mjestu zadržao SDP s izborom od 28,8% (prethodni mjesec 28,4%), dok je HDZ na drugom mjestu s izborom od 22% (u odnosu na 27,3% iz lipnja i 23,7% iz srpnja; ili prema 34,9% iz parlamentarnih izbora u studenom 2007.)

Sanader još negativniji
I ovog mjeseca među pozitivnim političarima i dalje je na vrhu ljestvice uvjerljivo prvi, predsjednik Stjepan Mesić s 23,7% izbora. Drugi je Zoran Milanović sa 7,7% izbora, Ivo Josipović je treći s 5,9%, dok je nova premijerka Jadranka Kosor na četvrtom mjestu s 5% izbora. Dalje slijede dva SDP-ovca, Milan Bandić (4,9%) i Ljubo Jurčić (4,3%), te Vesna Pusić (3,1%).

Najnegativniji je političar Ivo Sanader sa 37,9%, što je ujedno i najveći negativni doživljaj nekog političara od početka mjerenja. Prošli mjesec bivši premijer je bio najnegativniji političar za 36,5% posto ispitanika.

Sanadera na drugom mjestu slijede "svi političari" s 11%, a na trećoj poziciji s 8,4% nalazi se Andrija Hebrang. Zoran Milanović je četvrti sa 6,2%, a među najnegativnijih političara ovaj su mjesec još Jadranka Kosor (3,2%), Vladimir Šeks (2,8%), Anto Đapić (2,5%) i Ivan Šuker (2,5%).

Ostavka Ive Sanadera i rebalansi proračuna uz nove poreze dva su događaja koja su označila vruće hrvatsko ljeto.I.B.
03.08.2009.
  • još vijesti
  • Josipović duplo 'jači' od Hebranga

web preporuke

  • roditelji.hrKritiziranje

    Kritiziranje

Komentari

web preporuke

  • roditelji.hrKritiziranje

    Kritiziranje