nedjelja, 24.05.2015.

Mesić o ZOR-u:'I najtvrđe drvo puca po sredini'

'I najtvrđe drvo puca po sredini'

Upitan bi li izmjene Zakona o radu ili smanjenje minimalne plaće značile nepravedan udarac na radnike u situaciji kada nema poreza na imovinu, dividende ili kapitalnu dobit, Mesić odgovara: 'Samo zadovoljan radnik može stvarati nove vrijednosti'.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić komentirao je nakon "rođendanske tribine" Transparency Internationala Hrvatska slovenski referendum kojim je potvrđena vladina odluka o prihvaćanju Sporazuma o arbitraži potpisanog između Hrvatske i Slovenije.

"Meni je drago da je uspio, ali mi nije drago s obzirom na rezultat na koji smo računali i koji je postignut. Razlika je trebala biti veća", kazao je Mesić dodajući kako su ti rezultati "samo dokaz da je slovensko društvo dosta podijeljeno po tom pitanju zbog čega veliki broj birača nije ni izašao".

"Bio bi problem da su građani Sloveniji bili protiv sporazuma. Nama bi tada preostalo sudovanje pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu, a onda bi na Europi i njenim mehanizmima bilo da u to uvjere Slovence u nužnost sudovanja u Haagu", kazao je Mesić. Kazao je kako ne očekuje daljnje probleme. Kada se otvore granice, poručio je, neće više biti barijera za slovenske banke i gospodarstvenike u Hrvatskoj.

Novinari su bivšeg predsjednika pitali na koga je točno mislio u svom govoru na svečanoj tribini kada je kazao da hrvatskim ulicama "slobodno šeću pojedinci kojima je mjesto u istražnom zatvoru", a on je odvratio: "Na puno njih. Svi imaju ime i prezime".

'Sindikati nisu tražili moju podršku'


Upitan kako komentira izmjene Zakona o radu koje predlaže Vlada, a kojima bi bili poništeni svi važeći kolektivni ugovori te kako gleda na pritiske Hrvatske udruge poslodavaca na Vladu da se smanji minimalna plaća, Mesić je kazao da se radi o "pitanju koje se tiče socijalnih partnera, sindikata i radnika koji žive samo od svog rada i poslodavaca i, svakako, to su pitanja koja mora rješavati država. Na koji način će ih riješiti? Smatram da drvo, ma kako tvrdo bilo, puca po sredini i da treba ipak se prihvatiti razgovora i tražiti kompromisno rješenje. Da budu zadovoljni i oni koji organiziraju posao i investiraju, ali i oni koji stvaraju nove vrijednosti".

Ne bi li te izmjene ZOR-a ili smanjenje minimalne plaće značile nepravedan udarac na radnike u situaciji kada nema poreza na imovinu, dividende ili kapitalnu dobit, Mesić odgovara: "Samo zadovoljan radnik može stvarati nove vrijednosti". Hoće li podržati sindikate u njihovoj inicijativi za pokretanje referenduma o izmjenama ZOR-a?

"Ako ne bude došlo do sporazuma - sindikati to od mene nisu tražili - ja ću s njima sjesti i bit ću posve otvoren", kazao je Mesić.

Prethodni članci:


'Slovenski referendum je i pobjeda Hrvatske i EU' (07.06.2010.)
Sastat ćemo se s Kosor da izbjegnemo prozivke (07.06.2010.)
Slovenci s 51% glasova podržali arbitražu (06.06.2010.)
Objavljena mjesta za prikupljanje potpisa protiv izrabljivanja (05.06.2010.)

A.B.
07.06.2010.
  • još vijesti
  • 'I najtvrđe drvo puca po sredini'

web preporuke

Komentari

web preporuke