subota, 30.05.2015.

'Ko prvi, njegova 'djevojka'Bandić prsa u prsa s Vidoševićem u drugom krugu

Iako je još uvijek vodeći među kandidatima za predsjedničke izbore, podrška Josipoviću je u padu. U međuvremenu se za drugi krug bore Bandić i Vidošević.

Bandić prsa u prsa s Vidoševićem u drugom krugu

Objavom da će se prvi krug predsjedničkih izbora održati 27. prosinca, utrka za Pantovčak se poprilično zahuktala. Svoj ulazak u bitku za Mesićeva nasljednika najavio je bivši ministar prosvjete Dragan Primorac, a vrlo je izvjesno da će svoju kandidaturu obznaniti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji se i bez objave kandidature već sada, prema istraživanjima, s Nadanom Vidoševićem "grebe" za ulazak u drugi krug.

Za razliku od njih, SDP-ov kandidat Ivo Josipović, i dva mjeseca uoči izbora, nedvojbeno uživa podršku najvećeg dijela birača. Josipovića bi tako za predsjednika države izabralo 24,9 posto građana.

No, bitka ipak nije konačna, jer Josipoviću podrška iz mjeseca u mjesec pada (prije mjesec dana 27,1%, a prije dva 28,6%). Skloni su mu SDP-ovci i HNS-ovci te IDS-ovci, ali nije neprihvatljiv ni glasačima HSS-a, HSU-a, te donekle ni glasačima HDZ-a.

Milan Bandić trenutno uživa podršku 14,5 posto birača, dok mu je Nadan Vidošević za petama s 13,4 posto. Bandiću je naklonjenije tradicionalno biračko tijelo, a Vidoševiću ono liberalnije.

Kandidat vladajućeg HDZ-a Andrija Hebrang, prema istraživanju Promocije plus, nalazi se na četvrtom mjestu, a iza njega stoji 9,4 posto birača. Prati ga HNS-ova kandidatkinja za predsjedničku fotelju Vesna Pusić s 8,6 posto podrške, a iza nje s podrškom manjom od četiri posto nalaze se IDS-ovac Damir Kajin, nezavisni kandidati Dragan Primorac, potom Vesna Škare-Ožbolt i drugi.

Veliki broj kandidata koji su proizašli iz trenutačno vladajuće stranke HDZ-a podijelio je birače te stranke. Najviše njih, i to čak 27 posto, ipak će glasati za službenog kandidata Hebranga, no čak 16 posto HDZ-ovaca na Mesićevom mjestu voljelo bi vidjeti Vidoševića, a njih šest posto Primorca. Veliku bitku Hebrang će voditi i s Bandićem, koji je drugi izbor HDZ-ovih birača. Njih čak 17 posto svoj bi glas dalo danas prvom čovjeku Zagreba.

Podijeljeno je i SDP-ovo biračko tijelo, no nešto manje od suparničke stranke. Josipoviću će povjerenje dati 55 posto SDP-ovaca, dok im je drugi izbor Vesna Pusić (11 posto). Njih osam posto svoj glas moglo bi dati i Vidoševiću, dok se Bandić nalazi tek na četvrtom mjestu sa sedam posto.

Unatoč šarolikom izboru, brojni građani još uvijek su odlučni u nakani da ne izađu na izbore, dok je 13,3 posto neodlučnih.

Zdravka Sever
04.11.2009.
  • još vijesti
  • Bandić prsa u prsa s Vidoševićem u drugom krugu

web preporuke

  • roditelji.hrKritiziranje

    Kritiziranje

Komentari

web preporuke

  • roditelji.hrKritiziranje

    Kritiziranje