KAOS NA HITNOJ POMOCI / Medicinske sestre posjeli za volan i natjerali ih da jure

Dobro upuceni stanje u zadarskom Zavodu za hitnu medicinu nazivaju kaoticnim. Upozoravaju da su medicinske sestre dovedene u uzasan polozaj, jer su preko noci pretvorene u vozace.

16.3.2015.
13:19
VOYO logo

Zavod za hitnu medicinu Zadarske zupanije, samostalna ustanova kroz koju je prije tri godine reorganizirana sluzba za hitnu pomoc, uskoro ce dobiti novog ravnatelja. Nakon smjene bivse ravnateljice prvo mjesto Zavoda preuzet ce netko od sedam prijavljenih kandidata, no, onoga tko ce zajesti u tu vrucu fotelju ceka niz problema koje si jedna zdravstvena ustanova takvog tipa, dakle, hitna sluzba sigurno ne smije priustiti.

Stanje u Zavodu danas posljedica je nedovoljno dobro postavljenog sustava u samom startu, pocevsi od toga da se ustanova osnivala na brzinu kako bi se opravdala sredstva, kazu sugovornici iz Zavoda za Slobodnu Dalmaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drugi je problem nametnuo sam sustav raspodjelom timova: reorganizacijom nekadasnje hitne pomoci, ekipe su sada podijeljene u takozovane Timove 1, koje cine lijecnik specijalist hitne medicinske pomoci, medicinska sestra i tehnicar dok su Timovi 2 bez lijecnika, s medicinskom sestrom i tehnicar(ka) od kojih jedno od njih vozi vozilo hitne pomoci na intervenciju.

'One nisu profesionalni vozaci i ne smiju na cestu'

"Upravo u tome i jest dio problema. Medicinske sestre dovedene su u uzasan polozaj, te su zene preko noci pretvorene u vozace i postavljene za volan kombija koji imaju snagu i do 150 'konja'. One nisu profesionalni vozaci niti su se za to skolovale, ta vozila 'debelo' su iznad njihove vozacke dozvole i pitanje je smiju li s njima uopce na cestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve se zataskava

Zamislite kako je tim zenama i pod kojim su stresom kad voze i moraju zuriti kroz guzvu pod rotirkom u vozilu za koji su im organizirali nekakvu obuku na poligonu i pustili ih na cestu. Koliko znam, jedno su vrijeme imale cak i naputak da stalno pale plavo svjetlo kako bi bilo sto manje prometnih. To se dogodilo nakon sto je zaredalo nekoliko 'totalki' nakon kojih su vozila bila potpuno neupotrebljiva", kaze jedan djelatnik Zavoda koji je zelio ostati anoniman jer se boji za svoj posao. Kaze da se sve zataskava, kako bi se pred osnivacem, a to je Zadarska zupanija, mogu pokazati kako je sluzba pozitivno poslovala, - i to u plusu.

Prizor u dvoristu jednog zadarskog ovlastenog servisa, gdje se vide razbijena vozila hitne prepoznatljive zute boje kako cekaju na popravak s vidnim ostecenjima iz prometne nesrece, slika je koju se tamo moze zateci gotovo svaki tjedan, govori izvor splitskog dnevnog lista iz Zavoda. Prema njegovim rijecima, problem nije samo sto su medicinske setre prisilili da budu vozaci Hitne pomoci, vec i cinjenica sto su profesionalne vozace, koji su vecinom prebaceni u sanitetski prijevoz, zamijenili mladi i neiskusni ljudi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Reogranizacija prizvela kaos

Njegove rijeci potvrdio je Ivan Gaspar, sindikalni povjerenik vozaca saniteta u Domu zdravlja koji je nekad i sam radio kao vozac Hitne. Sindikalac kaze da je reogranizacija proizvela kaos, a da u ovoj prici nitko nista ne pita ni djelatnike ni pacijente.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo