Spor BiH i Hrvatske zbog nuklearnog otpada iz Krskog

6.5.2015.
6:47
VOYO logo

Bosna i Hercegovina poduzet ce sve mjere kako bi sprijecila da Hrvatska na podrucju Trgovske gore u opcini Dvor izgradi odlagaliste radioaktivnog otpada i taj problem zeli rijesiti u duhu dobrosusjedske suradnje, ali spremna je ici i na Medunarodni sud pravde (ICJ) bude li potrebno, najavili su u Sarajevu ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Sarovic i ministrica prostornog uredenja i okolisa Republike Srpske Srebrenka Golic.

Na sastanku kojeg je Sarovic organizirao s entitetskim ministrima zaduzenim za zastitu okolisa zakljuceno je kako su, sa stajalista zastite interesa BiH, neprihvatljive najave o gradnji odlagalista nuklearnog otpada na Trgovskoj gori i u neposrednoj blizini medudrzavne granice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sarovic je novinarima rekao kako u BiH o svemu uglavnom znaju iz medija te kako od hrvatskih vlasti jos ocekuju detaljne informacije, ali da su vec primili brojne prigovore od opcina koje gravitiraju rijeci Uni, razlicitih udruzenja i pojedinaca koji zive na tom podrucju.

"Ono sto znamo je da za odlaganje otpada iz nuklearne elektrane Krsko ima mjesta za jos sest mjeseci, a znamo i to da je odlukom Hrvatskog sabora iz 2007. godine Trgovska gora odredena kao podrucje na kojem bi se radioaktivni otpad mogao odlagati u buducnosti", rekao je Sarovic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica okolisa RS Srebrenka Golic rekla je kako je sest opcina iz oba entiteta vec zatrazilo intervenciju drzavnih tijela vlasti u BiH kako bi se sprijecila gradnja odlagalista na Trgovskoj gori.

Istaknula je kako Hrvatska do sada nikoga u BiH nije sluzbeno izvijestila o planovima da se to odlagaliste izgradi, a dodala je kako su strucnjaci sto ih je angazovala bosanskohercegovacka strana utvrdili kako je rijec o terenu koji je za to potpuno neprikladan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5000 tona radioaktivnog otpada

Rekla je kako se zna da je planirano da se u krugu napustenog vojnog skladista na Trgovskoj gori odlozi oko 5.000 tona radioaktivnog otpada te oko 700 tona istrosenog nuklearnog goriva iz Nuklearne elektrane Krsko.

"Kako su (u Hrvatskoj) dosli do Trgovske gore nama je nepoznato, ali znamo da je razmatrao jos sest-sedam lokacija", rekla je Golic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prema analizama strucnjaka koje su dostavljene vlastima u BiH podrucje Trgovske gore je problematicno jer je tlo sastavljeno od vodopropusnog krecnjaka-dolomita sa strmim nagibom pa postoji realna mogucnost zagadenja vodotoka Une, ali i Korane. Uz to je rijec o zoni izrazito podloznoj potresima.

"To je prostor na kojemu uopce ne bi trebalo dopustiti skladistenje radioaktivnog otpada, a posebno ne u predvidenim kolicinama", rekla je Golic.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I ona i Sarovic istaknuli su kako je u interesu obje zemlje da se nade prihvatljivo rjesenje za odlaganje radioaktivnog otpada, pri cemu je zastita zdravlja stanovnika, ali i okolisa od najveceg znacaja.

"Medunarodni sud pravde krajnja je instanca ako s Hrvatskom ne nademo zajednicki jezik", sitaknula je Golic, dok je Sarovic dodao kako je BiH ranije pokazala dobro volju za rjesavanje slicnih problema kada je Hrvatska trazila mjere kojima bi se ogranicilo zagadenje okolisa uzrokovano radom rafinerije nafte u Bosanskom Brodu, prenosi Al Jazzera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo