Svjetski jezici / Znate li koji su svjetski jezici s najvećim brojem govornika?

Image
Foto: Thinkstockphotos.com

Ako se pitate koji su svjetski jezici najrasprostranjeniji diljem svijeta, a samim time imaju i najveći broj govornika, odgovore donosimo u nastavku teksta...

18.7.2018.
17:29
Thinkstockphotos.com
VOYO logo

Iako se danas diljem cijele Zemlje govori čak 7000 jezika kojima je rezultirala povijest ljudske civilizacije, samo neki od njih slove kao svjetski jezici.
Naime, kada govorimo o tome koji su svjetski jezici prvo je važno razjasniti kako se radi samo o onim jezicima koji su se tijekom povijesti proširili toliko da se poznavanjem istih možete sporazumjeti s ljudima na gotovo svim krajevima svijeta.

Faktori koji su bili od najvećeg značaja za širenje takozvanih svjetskih jezika su primjerice kolonije koje su velesile osvajale kroz povijest, brojne migracije naroda koji su svojim kretanjem prenijeli i vlastiti jezik te kulturu i običaje, ali i globalizacije čiji smo svjedoci, a koja je uzrokovala velik stupanj asimilacije kultura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, koji su svjetski jezici?

Ako se pitate koji su svjetski jezici iznenadit će vas činjenica da od čak 7000 postojećih jezika većina svjetske populacije, odnosno 60% svijeta govori tek 30 jezika!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koji su svjetski jezici s najvećim brojem govornika?

1. Mandarinski kineski jezik izvorne govornike ima u samo dvije zemlje, Narodnoj Republici Kini i Singapuru. Ipak, upravo on ima najveći broj izvornih govornika - čak 873 milijuna! Kada tome pribrojimo 178 milijuna drugih govornika, dobijemo impozantnu brojku od 1,05 milijardi govornika mandarinskog jezika!
2. Sljedeći svjetski jezik je naravno sveprisutni engleski jezik koji je zahvaljujući globalizaciji postao glavni jezik sporazumijevanja cijelog svijeta, a tome svjedoči brojka od 510 milijuna govornika.
3. Treći svjetski jezik ima 490 milijuna govornika. Radi se o hindskom jeziku koji se najvećim dijelom govori širom Indije i Fijija.

Tri najrasprostranjenija svjetska jezika u stopu prate španjolski jezik s 420 milijuna govornika, ruski s 255 milijuna, arapski s 230 milijuna, njemački s 220 milijuna te portugalski s 213 milijuna govornika!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo