gost rtl direkta / Željko Ivanković: 'I Martina Dalić dio je ortačkog kapitalizma'

'Interesne su grupe osjetile krv kad su vidjele da se Agrokor ljulja'

7.11.2018.
22:38
VOYO logo

A između svega ovog Ivica Todorić i njegovo poslovno carstvo postali su i književna inspiracija.

Tako smo nekidan ovdje ugostili bivšu potpredsjednicu Vlade i književnicu Martinu Dalić, koja je izdala knjigu "Agrokor – slom ortačkog kapitalizma", a nekidan je iz tiska izašla i knjiga sličnog naslova "Slučaj Agrokor, privatizacija i crony kapitalizam", autora Željka Ivankovića, novinara, ekonomista i, evo, publicista.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sve o dolasku Ivice Todorića u Hrvatsku čitajte OVDJE.

Ali za razliku od Martine Dalić, koja s Todorićem nije pričala više od dvaput po pet minuta, Željko Ivanković s Ivicom Todorićem proveo je sate i sate u razgovorima i raspravama o uzrocima sloma njegovog carstva koje je vodio nedugo nakon što je izgubio Agorkor, a prije nego što je pokrenuta istraga. Željko je jedini novinar koji je u razdoblju dok Ivica Todorić nije bio ni na nebu ni na zemlji s njim opsežno razgovarao, i to baš u Kulmerovim dvorima. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Željko Ivanković bio je gost RTL Direkta.

Željko, sjajno ste tempirali izlazak svoje knjige, na danTodorićevog izručenja, to je san svakog nakladnika, da mu ovakav spektakl pogura prodaju knjige...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga je planirana za Interliber. Još 1996. kao novinar sam napravio prvi intervju. Ili 94. Nekoliko sam puta napravio intervju. Knjiga je o privatizaciji i crony kapitalizmu... Ali, kao što ste rekao, spletom okolnosti izdavač je okrenuo da bude tako...

Kada ste svojedobno s njim razgovarali u Kulmerovim dvorima i pripremali onu seriju članaka i ovu knjigu, je li Todorić mogao naslutiti ovakav razvoj događaja?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa ja sam ga to pitao. I on je rekao da će se boriti ako krenu na njega. To je bio sav razgovor koji smo u tom trenutku o tome imali.

Je li u tom trenutku bio svjestan da je na neki način postao državni neprijatelj broj 1? Nema tko ga prije istrage nije gađao, od medija do političara. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mislim da ne. Knjiga je o drugom, knjiga je o crony kapitalizmu. Ali, kad me već pitate... On je pokušavao uspostaviti kontakte s Vladom. On je možda očekivao da mojim pisanjem, da se nešto tu... Pri čemu, moram reći, nije sugerirao pisanje. Odmah je bilo jasno da ću razgovarati i s drugima. Ali izrijekom je rekao da treba uspostaviti neki kontakt s Vladom. Ja mu to nisam ni ponudio. 

Kako je reagirao na činjenicu da je izgubio Agrokor, zapravo je li vam otkrio zašto je potpisao Lex Agrokor?  Pitam zato što je to užasno važno pitanje, to pitanje postavlja i Martina Dalić, tim pitanjem i tom činjenicom brani se od urote da je ona s Vladom i Borgovcima pripremala preuzimanje Agrokora...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče teorije urote, ja ne vidim teoriju urote, nije bilo smišljeno rušenje Agrokora kao što tvrdi Todorić, ali ni rušenje Martine Dalić. Interesne su grupe osjetile krv kad su vidjele da se Agrokor ljulja. Sve interesne grupe. Sjećamo se Azimova. Neki su osjetili krv, neki priliku, a neki su se spašavali.

Zašto je potpisao Lex Agrokor?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ja mislim da se on nada da će se to nekako sanirati. Ja sam poslije rekonstruirao i izrijekom to piše Dalić u knjizi. Protiv Konzuma bio je već pokrenut stečaj. A po zakonu piše da kad je nad nekom tvrtkom koja ulazi u Zakon o izvanrednoj upravi automatski se zaustavlja stečaj i pokreće se taj zakon. Isti zakon bio bi pokrenut, samo bez njegova potpisa.

Kad smo kod knjige Martine Dalić, ona u naslovu kaže da je slom Agrokora slom ortačkog kapitalizma. Vi u svojoj knjizi tvrdite drugačije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ortački kapitalizam postao je naš način života. Ne prepoznajemo ga i smatramo ga normalnim.

Gdje ga ne prepoznajemo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dalić u knjizi, na 51. stranici piše da kad je Todorić prvi put došao u Vladu i tražio novac, da je ona njemu kao potpredsjednica Vlade ponudila da će zajedno ići u banke i tražiti novac. To je tipičan primjer ortačkog kapitalizma.

Vjerojatno iz straha da taj problem ne padne Vladi, odnosno njoj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ona tvrdi da su svi ravnopravni te da je zato i pao. To da su svi ravnopravni i da je prevelik da propadne nije argument. Ako prevelik da propadne nije argument za to što se dogodilo, onda nije argument ni da se nekome pomogne a drugome ne pomogne. I vi to smatrate, ali ipak je možda postojao neki razlog. To je dokaz kako je ortački kapitalizam ušao u normalni život.

Može li Hrvatska funkcionirati bez ortačkog kapitalizma?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje uspješni ortački kapitalizmi. To su crony kapitalizmi, crony kapitalizam je uspješan. Većinom su neuspješni. Je li Hrvatska uspješna ili neuspješna, procijenite sami.

Tko bi po vama mogao biti novi Todorić ili Agrokor?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi koji su privilegirani. Imali smo tu promociju knjige Martine Dalić. U prvom redu imali smo premijera, ministre... Imali smo tu, među ostalim, ministra Krstičevića, čija firma dobiva poslove od ministarstva kojem je on ministar. Kad je on postao ministar, onda su druga pravila igre. Možemo reći da nam to koristi, to su najbolji. A možemo inzistirati na standarima.

Hoće na promociju doći ista ovakva elita?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promocija je, kad već pitate, 16. na Interliberu.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo