Želite živjeti izvan Hrvatske? Ovo je možda najpametniji put

'Vidjela sam u novinama da Ambasada daje stipendiju, natjecala sam se i dobila je. Iskustvo koje sam imala je bilo izvrsno. Kod njih je sve dobro organizirano. A kada završite otvore vam se sva vrata

16.10.2012.
15:52
VOYO logo

"Otišla bih iz Hrvatske. Nema ovdje perspektive, ništa nam ne nude i ne obećavaju", kaže maturantica klasične gimnazije Alka dok njena ekipa nadodaje kako je kriza i u drugim zemljama, a ne samo u Hrvatskoj. Alka na to samo odmahuje rukom. Ona je tek jedna od brojnih mladih ljudi koji su danas posjetili Nacionalnu knjižnicu u Zagrebu gdje se održavao Sajam stipendija. Svi oni tražili su mogućnost popunjavanja svog budžeta za daljnje obrazovanje. Pritom su nam mahom govorili kako bi otišli iz zemlje, iako na Institutu za obrazovanje, koji organizira Sajam, tvrde da je njihov cilj da se mladi vrate. No, država će očito na tome morati još poraditi.

Naime, i Viktor i Filip s treće godine FER-a odgovarajući na naša pitanja podsjećaju kako 60 doktora s njihovog fakulteta nakon doktorata ostaje bez posla. Filip dodaje kako će zasigurno svoj bolji život potražiti u inozemstvu. "Imam puno prijatelja koji studiraju vani i dobili su stipendiju. Kažu da im je u početku bilo teško, al' sada uz studij i rade pa im je bolje. Čini mi se da se nikada više neće vratiti", opisuje. I nama se činilo da je zanimanje srednjoškolaca za stipendije u inozemstvu veliko. No, iako na Institutu za obrazovanje kažu kako je najveći interes za susjedne zemlje kao što je Austrija, Njemačka i Italija, nismo mogli ne zamijetiti da je veliko zanimanje postajalo i za, primjerice stipendije u Sjedinjenim Državama ali i za odlazak u Kanadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prilika za četverogodišnju stipendiju za Abu Dhabi

No, prije svega nam je u oko upao New York University Abu Dhabi. Justin van Dyke s tog sveučilišta kazao nam je da su na Sajmu prvi put.

"Mi primamo samo izvrsne studente, no puno im i pružamo. Naš fakultet ima najuglednije profesore, a studenti mogu studirati sve od glume i književnosti do matematičkog inženjeringa. Kampuse imamo u New Yorku, Abu Dhabiju i Šangaju i funkcioniramo kao globalna mreža. Nudimo stipendije za četiri godine studiranja i one pokrivaju sve od troškova putovanja do smještaja knjiga i hrane", priča nam Justin dodajući kako nakon online prijave studenti moraju dostaviti svoje ocjene, pismo preporuke, rezultate mature te položiti ispit i napisati jedan rad. Pritom ističe kako su nakon završetka studija njihovi studenti doista potencijali za globalne lidere.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Da stipendija i odlazak na studij u inozemstvo omogućava mladima sasvim drugačiji život potvrđuje nam i danas zaposlenica Američkog veleposlanstva Vanja Ratković. Ona je bivša stipendistica Berkeleyja gdje je magistrirala novinarstvo.

"Vidjela sam u novinama da Ambasada daje stipendiju, natjecala sam se i dobila je. Iskustvo koje sam imala je bilo izvrsno. Kod njih je sve dobro organizirano i kada student dođe objasne mu sve što mu je potrebno. A kada završite otvore vam se sva vrata. Dovoljno je da kažete da ste studirali u Sjedinjenim Državama i imate veću mogućnost zaposlenja diljem svijeta. Neke od mojih kolegica i kolega zaposlili su se diljem Europe. Ja sam živjela i u Portugalu", priča nam Vanja dodajući kako je posao u Veleposlanstvu dobila na javnom natječaju zahvaljujući svom studiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kanada u kombinaciji stipendije i radne vize

Razgovarajući s nama pokušavala je objasniti mladima koji su se našli oko nje da se danas živi globalno i posao dobiva globalno. Širom otvorenih očiju promatraju je i roditelji zabrinuti hoće li njihova djeca na kampusu biti sigurna. Vanja ih uvjerava da razloga za brigu nema. Pritom mladima ističe da moraju biti više samouvjereni i zakoračiti u budućnost bez straha. Amerika im, kaže, nudi brojne stipendije za različite studije, a o njima se samo treba raspitati i donijeti odluku.

Da stipendija ne mora biti potpuna potvrđuju nam na štandu kanadskog veleposlanstva gdje su građane informirali o tome kako od njihovih fakulteta mogu zatražiti stipendije, dok od njih mogu dobiti radne vize. "Mnogi to kombiniraju iako troškovi studiranja u Kanadi nisu ništa veći od onih u Europi. Školarine mahom pokrivaju sve. Najviše se nude za medicinu i istraživačka područja, a oni koji kod nas na štand dolaze često govore kako se u Hrvatsku ne bi vraćali", priča nam predstavnica Kande.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između brojnih drugih i Nijemci nude stipendije za dodiplomski i diplomski studij, doktorat, ali i za ljetne škole. Poznati su po tehničkim znanostima, ali stipendija se može dobiti i za neki drugi smjer. Pokriva, tvrde, sve što je studentu potrebno, a primjerice za nekog tko ide na dodiplomski njihova mjesečna stipendija iznosi 750 eura, a za diplomski oko tisuću eura. Studirati se, pak, može i na njemačkom i engleskom.

Pomorci ne čekaju na burzi

No, uz brojne inozemne stipendije su nudile i naše škole i Ministarstvo. Izdvojit ćemo primjerice, Ministarstvo pomorstva koje ove godine planira stipendirati još stotinu studenata i učenika. Mjesečna stipendija od 800 kuna, tvrde, srednjoškolcima je dostatna, dok ona za studij koji se odnosi na pomorska zanimanja iznosi 1.200 kuna. Njihovi predstavnici kažu, da oni koji završe studij vrlo brzo dobiju posao i da ih je najmanje na burzi. "Na brodovima stranih vlasnika diljem svijeta trenutno plovi 14 tisuća naših pomoraca, to dovoljno govori", kaže nam predstavnica Ministarstva dajući na taj način i svojevrsnu preporuku koje se obrazovanje i danas u vrijeme krize isplati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodajmo svemu da se na Sajmu, koji svoja vrata zatvara u 18 sati, nudi 5.600 stipendija od kojih se 2.200 odnosi na inozemstvo. Oni koji su ga propustili, a zainteresirani su za neku od stipendija mogu ga za dva dana posjetiti i u Rijeci.

Hudson i Rex
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo