ZBOG POTONULOG BRODA BRAČU PRIJETI EKOLOŠKA KATASTROFA: / Na dnu je već četiri godine, ali sad bi moglo biti dramatično

Image
Foto: Facebook/Pixsell

Prije dvije godine ronioci su rekli da je brod oslonjen samo krmom i provom i da je istrunuo na boku u dužini nekoliko metara.

19.9.2019.
19:33
Facebook/Pixsell
VOYO logo

Godine 2015. potonuo je drveni brod Marko Polo koji je uslijed potonuća svom težinom nalegao na cijev glavnog kolektora koji je počeo puštati i zato mjestu Povlja na Braču prijeti ekološka katastrofa, piše Morski.hr.Tonči Zlatar, povaljski općinski vijećnik obratio se za pomoć i na Facebooku opisao situaciju i poslao apel. Kazao je da "sva nastojanja lokalnih vlasti da riješi taj problem nije urodio plodom". Zlatar kaže da je nebriga kriva za potonuće broda te napominje da je prije dvije godine brod puštao u more pa su pumpe za more cijelo vrijeme radile.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Brod je pred raspadom i prevrtanjem. Po lošem vremenu postoji mogućnost da se dijelovi odlome i porazbijaju brodove u vali. Sam brod naliježe na rezervnu cijev kolektora koju je zgnječio i razbio. U slučaju greške glavnog kolektora prijeti ekološka katastrofa. Znam da smo malo mjesto, ekonomski i politički nebitni, ali molim institucije koje su nadležne za to da odrade svoj posao", napisao je Zlatar na Facebooku.

Prije četiri godine brod trebao biti izvučen iz mora

Zlatar na Facebooku pojašnjava da se na fotografijama jasno vidi cijev kolektora i rasuta brodska kabina. Prije dvije godine ronioci su rekli da je brod oslonjen samo krmom i provom i da je istrunuo na boku u dužini nekoliko metara. Komentirali su da ima dosta razbijenih prozora i da su krajevi stakla oštri.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

30.12.2011.,Brac, Povlja - mjesto Ranka Ostojica ministra policije zimi je gotovo pusto. Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL

"Ni jedna služba nije odradila svoj posao, osim donekle općine. Ne želimo politički rat, već samo rješenje problema. S lučkim kapetanom Davorom Vidanom i direktorom Lučke uprave Domagojem Marojevićem razgovarali smo prije godinu dana ja i načelnik. Prije mene je čak tu bio i tadašnji ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović koji je preko Pogleda u plavo sudjelovao u čišćenju podmorja u Povljima. Najavio je skoro vađenje broda. Ali to je bilo još prije 4 godine!", rekao je Tonči Zlatar na Morski.hr.

Bit će zanimljivo što će odgovorni reći na problem s ovim brodom jer Morski.hr. je nedavno pisao o potonulom katamaranu u Pušićima. Tada su doznali od kapetana nadležne Lučke uprave da on o tome ne zna, dok je načelnik vjerovao da će problem riješiti netko drugi. Lučki kapetan im je tada odgovorio: "Nećemo zaustavljati svijet zbog jedne dojave". No, čini se da su morali jer je brzo nakon objave članka brod uklonjen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOD DRVENIKA POTONUO BROD SA 16 PUTNIKA: /

Među njima je bilo djece i trudnica! Tragedija je za dlaku izbjegnuta

Image
KOD DRVENIKA POTONUO BROD SA 16 PUTNIKA: /

Među njima je bilo djece i trudnica! Tragedija je za dlaku izbjegnuta

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo