izgubljena borba / Zbog greške doktora ostao bez noge: 'Imam osjećaj da su me htjeli ubiti kako bi zataškali priču'

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Splićanin je za vrijeme 40-dnevnog boravka u KBC-u imao 15 operacija i postao invalid

11.10.2018.
8:50
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Splićanin i izraelski državljanin tvrdi kako je prije četiri godine "greškom" doktora splitskog KBC-a ostao bez noge. Odlučio je tužiti bolnicu zbog nemarnih zaposlenika, ali proces nije ni blizu kraja. Njegov slučaj je tek je nedavno preuzeo treći sudac koji je započeo pregledavati spise i dokaze. 

Njegov odvjetnik kaže kako je Matty Ćenan imao simptome tromba u nozi zbog čega je došao u bolnicu, a za vrijeme 40-dnevnog boravka imao je 15 operacija i postao invalid.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imam osjećaj da su me htjeli ubiti kako bi zataškali cijelu ovu priču", kaže Splićanin za Slobodnu Dalmaciju. 

Zbog velike boli u nozi zaprimljen je u petak i istog dana je napravljen MSCT kralježnice. Smješten je na odjel neurologije gdje mu je za vikend noga promijenila boju i odumrla. Tek četvrti dan su primijetili da nešto s nije u redu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kada su mu vidjeli nogu, htjeli su je odmah amputirati, sad zamislite u kakvom je stanju bila. A tek kada su doznali da je od petka u bolnici, počeli su ga spašavati", objašnjava njegov otac Drago Ćenan.

Otada kreće borba koja je, kako kažu, od početka bila izgubljena. Matty je svakog dana imao operaciju pod kompletnom anestezijom. A onda je došao dan kada su amputirali nogu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ujutro oko 11 sati su me na dasci prebacili iz šok sobe na Firule. Bivšoj curi su rekli da ulazim odmah u salu i da mi odmah kreće operacija, međutim, ostavili su me u gipsaoni. Slučajno sam došao do telefona od gospođe koja je zabunom ušla u sobu te sam nazvao bivšu curu da dođe po mene te da su me ostavili u gipsaoni s nogom koju je uhvatila gangrena i sepsa koja ide put srca", ispričao je Matty.

U splitskom KBC-u su pronašli slobodnu salu tek navečer nakon što je izraelska veleposlanica zahtijevala da ga se hitno prebaci u Zagreb, ako ga ne mogu operirati u Splitu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najveća grozota što me mori, kad je sve već bilo riješeno da je noga izgubljena, stavili su mi tri stenta u tijelo i na kraju su me prebacili na Križine, gdje sam proboden u desnu bedrenu aortu i ostavljen da iskrvarim. Ne znam zašto su to napravili, to mi još nitko nije objasnio. Navodno je došao čistiti ranu gdje je bio provučen bajpas. Ne znam je l' on tu nešto krivo napravio pa se prepao, ali je činjenica da me ostavio dok sam krvario.

Na dva i po metra od njega vadio sam žilu iz noge i zaustavljao krvarenje, a on kaže da me nije čuo. Čula me je cijela bolnica, ali on nije. Pa ja vam ne mogu opisati te bolove i urlikanje. I zvao sam drugog doktora koji me je izveo poluživog iz ambulante te su me odveli na hitnu operaciju, gdje su me uspjeli skrpati", a nalaz od urologa koji je nedavno došao potvrđuje da se dogodila medicinska greška pri jednoj od operacija bajpasa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Presjekli su mu jedan sjemenovod, tako da ejakulacija odlazi u mjehur umjesto normalnih putem, zbog čega neće više moći imati djece prirodnim putem.

Njegov odvjetnik Mihovil Jović objašnjava kako je problem s nogom primijetila tek naučnica, iako je taj vikend radilo više liječnika, nitko od njih nije reagirao. Mattyjev bolnički 'cimer' potvrđuje da je proživljavao velike bolove na što su mu doktori dali samo tabletu za bolove. Uz sve to, bilo je jasno da je Matty došao u bolnicu sa simptomima tromba u koljenu kojemu je specifično da noga odumire unutar šest sati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Život poslije toga je nikakav, financijski sam propao, od onda nemam života. Jedna silikonska čarapa košta 360 kuna, ne znam kad sam je zadnji put kupio. Svaki komad za protezu, da bi mogao kvalitetnije živjeti, skup je i to je nemoguće pratiti. A nisam svojom greškom došao do invalidnosti", kaže Matty koji proživljava ogromnu bol.

Prvotno su tražili podmirivanje troškova liječenja i terapije, ali sada nakon četiri godine tužbom traže odštetu, prenosi Slobodna Dalmacija. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo