Zbog dugova dižu cijene, a radnici bi veće plaće!

U Zagrebačkom holdingu ponovo se pregovara – ovaj put o povišenju osnovica plaća zaposlenima za šest posto.

10.1.2012.
11:51
VOYO logo

"S obzirom na to da smo lani pristali na smanjenje božićnice i regresa na 2.500 kuna, što je otprilike 5.000 kuna manje nego dotad, sindikat je odlučio zatražiti povišenje osnovice plaće", kažu sindikati Holdinga.

Uz nabrojene razloge, na povišenje osnovice plaće su se odlučili i jer im se, kako kažu sindikati, ta osnovica nije mijenjala od 2008. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Upravi plaće do 18.000 kuna?

"Zadnje tri godine smo na istoj plaći, dok su se u Gradu stalno dizali iznosi", ogorčeni su sindikati.

U Holdingu je osnovna plaća oko 2.887 kuna, bez dodataka i koeficijenata. Sa svim tim nadogradnjama plaća se penje i do prosječnih 6.200 kuna – koliko otprilike dobivaju radnici. S druge strane, prosječna plaća šefova u Holdingu iznosi od 8.500 do 18.000 kuna. "To je neto plaća, a ovaj najviši iznos dobivaju članovi uprave", tvrdi jedan sindikalist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Razmišljamo o tome da smanjimo osnovicu'

No, iz središnjice Holdinga ne dolaze nimalo ohrabrujuće informacije za sindikaliste. Poručuju da ne dolazi u obzir nikakvo povišenje osnovice. "Razmišljamo o tome da smanjimo osnovicu, a ne da je povisimo", kaže neimenovani sugovornik iz Holdinga.

Takav je stav očekivan. Podsjetimo, ukupan dug Holdinga procjenjuje se na oko pola milijarde kuna, a kako bi se smanjio bar njegov dio, posebice u podružnici ZET-u koja je i najveći gubitaš, Holding se odlučio za poskupljenje usluga javnog prijevoza. Još se čeka koliko će ono biti, jer prijedlog i dalje stoji na stolu predsjednika uprave Holdinga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlog poskupljenja, odnosno više njih, trebalo bi dostaviti gradonačelniku Milanu Bandiću. No, što će biti odlučeno te koliko će građani više novca morati izdvajati, pitanja su na koja iz Holdinga samo poručuju: "Uskoro će biti konferencija za novinare na kojoj će sve biti objašnjeno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo