dva prosvjeda / Završeni prosvjedi podrške i protiv vojnog roka, Glasnović: 'Tko može biti protiv, oni su klaunovi, ostaci jugorežima'

Image
Foto: RTL

Ispred Ministarstva obrane održava se skup podrške vojnom roku, a samo 200-tinjak metara dalje na južnoj strani Parka kralja Petra Krešimira IV nalaze se protivnici

11.2.2017.
13:10
RTL
VOYO logo

U 11.30 sati okupili su se sudionici prosvjeda podrške vojnom roku u društvu
Željka Glasnovića i tada ih je bilo oko šezdesetak.

''Okupili smo se da damo podršku uvođenju vojnog roka u Hrvatsku jer smatramo da je to dobro i za mladiće i za djevojke. Ne spremamo se za nikakav rat, niti želimo da ga bude. Ja ne želim ni da moja, ni da ičija djeca idu u ikakav rat. Samo smatramo da su vrijednosti koje se mogu steći na vojnoj obuci korisne i da im mogu pomoći. Smatram da je mjesec dana premalo vremena za ikakvu obuku, te da bi bilo bolje da obuka traje od najmanje tri do šest mjeseci. Osim toga smatramo da uvođenje vojnog roka može pomoći gospodarstvu u Hrvatskoj obzirom na brojne proizvođače vojne opreme'',
izjavio je organizator prosvjeda i predsjednik Udruge hrvatskih branitelja RH iz Đurđevca Dražen Šemovčan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Držimo tezu da služenje vojnog roka ima svoj učinak, ima svojih dobrih strana i da bi bilo dobro da se vojni rok nastavi. Mjesec dana je temeljna obuka, upoznavanje s određenim stvarima. Kao branitelj poručio bih da razmotre tri mjeseca temljne, jače obuke i dodatna tri mjeseca specijalističke obuke", nadodao je.

''Tko može biti protiv, oni su klaunovi, ostaci jugorežima. Oni su prije pekli volove kada su išli u JNA. Oni su protiv svega što je hrvatsko'', rekao je Željko Glasnović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Hrvatska treba aktivnu ili pasivnu pričuvu, mi ne živimo u Disneylandu nego na trusnom području, još prijeti velikosrpski imperijalizam. Vidjeli smo ove zadnje događaje, zajedničke vojne vježbe, pokušaj vojnog udara u Crnoj Gori, vidimo da još postoji Republika Srpska, nikad nisu bili bliže hrvatskim granicama i također, treba za mlade muškarce, koji su svake godine sve više feminizirani, igraju se videoigrama, možda je to taj estrogen u vodi, treba da počnu malo pogledati, borbena spremnost", nadodao je Glasnović.

"Nije upitno 30 dana nego da imate aktivnu ili pasivnu vojnu pričuvu. Mi ne živimo u Disneylandu", ponovio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dotaknuo se i žena u vojsci.

"Ako žena može napraviti osam zgibova, ako može marširati s punim rancem, to nije do mene da odlučim, to će odlučiti Ministarstvo obrane."

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: RTL

FOTO: (Josip Antolić / RTL)

S druge strane, u 12 sati počeo je prosvjed protiv vojnog roka na koji je pozvala Radnička fronta, prenosi 24sata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prosvjednici drže transparente poput "Rat je gotov" i "Nećemo ginuti za tajkune i političare" te "Nisam dijete Hrvatske nego majke i oca". Zanimljivo, na tom je prosvjedu bio i jedan branitelj koji je objasnio kako je "prijedlog da se sadi cvijeće i da po dvoje spava u šatoru imbecilno jer je on otišao u vojsku bez iskustva i brzo ga stekao, a opasnosti sada nema i imamo profesionalnu vojsku".

Image
Foto: RTL

FOTO: (Josip Antolić / RTL)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U zemlji s 45 posto mladih nezaposlenih, s autobusima punim iseljenika prema Njemačkoj i ulicama punima kopača smeća, vlasti sebi istodobno krajnje cinično povećavaju plaće, provode poreznu reformu koja koristi najbogatijima i bankama, a nezaposlenim i besperspektivnim mladima poručuju da su njima namijenili - obvezni vojni rok. Recimo NE takvoj besramnoj politici!" stoji u njihovom pozivu na prosvjed.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo