Nesreća koja je zgrozila cijelu Hrvatsku / Zašto muškarac koji je zamalo pregazio bebu u kolicima nije kazneno gonjen i za obijesnu vožnju?

Iz Policijske uprave zagrebačke RTL-u je potvrđeno da je pokrenuta procedura o ponovnoj provjeri dozvole boravka za Stanojevića

19.4.2016.
18:42
VOYO logo
Image
PUŠTEN NA SLOBODU /

Muškarac (46) koji je pijan zamalo pregazio bebu dobio novčanu kaznu od 18.800 kuna

Image
PUŠTEN NA SLOBODU /

Muškarac (46) koji je pijan zamalo pregazio bebu dobio novčanu kaznu od 18.800 kuna

Nesreća koja je zgrozila cijelu Hrvatsku s pravosudnim epilogom koji je razbjesnio javnost. Miroslav Stanojević, državljanin Srbije, vjerojatno već danas opet vozi nakon što je platio gotovo 19 tisuća kuna te dvije godine ne smije za volan. Iz policije ne žele direktno odgovoriti na pitanje zašto nije i kazneno gonjen za obijesnu vožnju, ali objašnjavaju da postoji šest ključnih preduvjeta za to.

"Ne treba biti pod utjecajem alkohola iznad 1.5 promila i droge i lijekova i da pritom pretiče na nepreglednom mjestu kolonu vozilu ili da se kreće iznad 50 kilometara na sat iznad dopuštene, bilo koji od tih oblika kršenja u kumulaciji sa obijesnim kršenjem propisa", izjavio je Robert Čop, Odjel za sigurnost cestovnog prometa MUP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I upravo ovaj zadnji dio objašnjenja je najmističniji jer ostavlja dosta prostora za različite procjene policajaca na terenu. 

"Ne trebaju biti svi preduvjeti da bi se to nazvalo obijesnom vožnjom? Trebaju biti svi preduvjeti kumulativno. Ako neki od tih elemenata nema, ako ne bi postojala opasnost za život ili djelo onda to kazneno djelo ne bi postojalo", dodaje Čop.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I tako su zaključili u subotu, da ne postoji jer nisu povezali njegovo pijano stanje s ugrožavanjem života. S time se nikako ne slažu pravni stručnjaci.

"Mislim da je bilo elemenata kaznenog u ovome djelu. Ukoliko su oba elementa bila zastupljena, onda je to katasrofalana pogreška ukoliko se nije išlo u kazneni postupak", kazao je odvjetnik BrankoŠerić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, kao da je policija shvatila svoju grešku iz Policijske uprave zagrebačke RTL-u je potvrđeno da je pokrenuta procedura o ponovnoj provjeri dozvole boravka za Stanojevića. Istododno dostavljaju podatke da su od 2013. od kada se zakon o obijesnoj vožnji primjenjuje dosad pokrenuli 106 takvih slučajeva, njih 64 je potom dorh procesuirao kao obijesnu vožnju, ali nitko još nije u zatvoru zbog toga. Zašto? Jer se sud nagodio za blaže kazne ili utvrdio da obijesti nije bilo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo