sporna putovanja / 'Ovo je afera': Kosor i Švaljek napali Bandića, iz Grada poručuju da gradonačenik nije 62 puta odlazio u Rim na trošak Grada

Image
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini pitaju se zašto je Bandić 62 puta odlazi u Rim avionom na trošak Grada Zagreba iako se tamo ni s kim nije službeno sastajao

21.5.2018.
11:10
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
VOYO logo

Gradski zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Sandra Švaljek i Darinko Kosor iz Kluba zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a u ponedjeljak su ocijenili da je riječ o velikoj aferi nakon pokretanja postupka protiv gradonačelnika Milana Bandića od strane Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa zbog 62 putovanja avionom u Rim na trošak Grada iako se tamo ni s kim nije sastajao.

Švaljek je na konferenciji za novinare ispred zgrade Gradske uprave rekla da je Bandić u zadnjih pet godina 62 puta putovao u Rim te je pozvala gradonačelnika i nadležne gradske službe da daju dokaze o tim njegovim putovanjima i da se to ne smatra posebnim "pikom na gradonačelnika".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posve je opravdano da se pitamo zašto je gradonačelnik išao 62 puta u grad koji nije grad-prijatelj Zagreba, kakva je to suradnja i što su zagrepčani imali od tih putovanja, rekla je.

Dodala je i kako je "prošla" kroz izvještaje gradonačelnika i kroz programe međunarodne suradnje i da se u njima Rim posebno ne spominje napominjući kako u tim dokumentima nije našla uporište za toliko česte odlaske u Rim. Zatražila je od gradonačelnika da dokaže da su ta putovanja bila poslovno opravdana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor Bandiću: Vratite novac građanima

Darinko Kosor citirao je sportskog novinara Mladena Delića upitavši: "Ljudi moji,  je li to moguće?" te pozvao gradonačelnika da dostavi dokumentaciju javnosti i vrati novac građanima.

Ako je istina da je službeno 62 puta išao u Rim, onda to nije posao samo za Povjerenstvo već je to posao za DORH. Pozivam i DORH da utvrdi pravu istinu u ime građana Grada Zagreba, rekao je Kosor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upitao je Bandićeve koalicijske partnere u Gradskoj skupštini grada Zagreba - Neovisne za Hrvatsku i HDZ Grada Zagreba - toleriraju li oni 62 putovanja gradonačelnika u Rim na trošak Grada Zagreba, a glasače Milana Bandića jesu li za to glasovali.

Mislim da trebamo raščistiti tu aferu, to je velika afera, zaključio je. Na pitanje novinara može li to ugroziti gradonačelnika, Kosor je odgovorio da bi Bandić, da smo u normalnoj demokratskoj državi, trebao odmah podnijeti ostavku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz Ureda za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava u ponedjeljak su ocijenili netočnim da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić putovao 62 puta u Rim i da na tim putovanjima nisu održani službeni sastanci.

U razdoblju od 2011. do 2016. gradonačelnik je službeno putovao u Rim 25 puta, a u 2017. je službeno putovao dva puta u Rim, stoji u priopćenju koje je potpisala pročelnica Vesna Šimić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Priopćeno je i da se gradonačelnik Bandić sastajao sa svim svojim kolegama od 2012. do 2017. Bili su to gradonačelnici: Gianni Alemanno, Ignazio Marino, Virginia Raggi.

Osim s kolegama gradonačelnicima, sastajao se i s hrvatskom zajednicom u Rimu, veleposlanicima, hrvatskim jezičnim manjinama, a isto tako održao je i sastanke u ministarstvu vanjskih poslova Republike Italije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na jednom od tih sastanka u Farnesini dogovorio je sudjelovanje na Svjetskoj izložbi Expo u Milanu.

"Također, želimo istaknuti, u Izjavi o namjeri između Grada Rima i Grada Zagreba, članak 2., koji je gradonačelnik potpisao s tadašnjim gradonačelnikom Alemannom u Rimu, 14. ožujka 2012., stoji 'promocija hrvatskog jezika i kulture u Rimu' te je u rujnu 2017. na temelju tog članka otvoren Odjel hrvatske književnosti u Europskoj knjižnici. Knjižnica je osnovana 2006. te do 2017. nije postojao Odjel hrvatske književnosti, a što je realizirano na temelju dogovora gradonačelnika u Rimu. Također, u tijeku su pregovori o daljnjoj sličnoj suradnji o kojoj ćemo javnost, kao i uvijek do sada, pravodobno obavijestiti. Na temelju gore navedenog članka 2. Grad Zagreb pomaže u radu škole hrvatskog jezika u Rimu", priopćeno je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U priopćenju stoji i da su o svim putovanjima gradonačelnika mediji pravovremeno obaviješteni prije i poslije svakog službenog putovanja te se sve informacije mogu naći na web stranici www.zagreb.hr.

"Budući da je upravni postupak u tijeku, a prema predmetnom zahtjevu Povjerenstava za odlučivanje o sukobu interesa, te odluka Povjerenstva nije donijeta, radi sprječavanja ometanja rada tijela koje odlučuje nije moguće kopiranje, fotografiranje i snimanje spisa vezanih za službena putovanja gradonačelnika u Rim, ali kao što smo već najavili u dokumentaciju je moguće izvršiti uvid u spis", priopćio je zagrebački Ured za međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa je na svojoj sjednici 18. svibnja pokrenulo postupak protiv zagrebačkog gradonačelnika Bandića zbog potpisivanja ugovora u ime Grada Zagreba o zakupu poslovnog prostora u vlasništvu člana stranke i 62 putovanja avionom u Rim na trošak Grada Zagreba u pet godina iako se tamo ni s kim nije službeno sastajao.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo