Zašto Barišić taji podatke o uvozu voća i povrća?

25.5.2010.
12:00
VOYO logo

"Agencija za plaćanje u poljoprivredi osnovana je da bi služila poljoprivrednicima. Već pet mjeseci ne možemo od spomenute agencije dobiti informacije koliko je kome dano novca za poticaje i subvencije te koliko za ruralni razvoj. Upravo zbog toga sumnjamo na nepotizam i korupciju", kazao je Darko Grivičić, predsjednik HPK.

Grivičić kaže da su Anicu Lucević tražili barem deset puta, ali da iz njenog ureda stalno poručuju da se ona nalazi u Bruxellesu. Iz ureda Mladena Barišića dolaze različiti izgovori, "do onih vrlo bezobraznih, da nećemo znati protumačiti te podatke", kazao je Grivičić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HPK prema zakonu ima pravo na podatke o tome koliko je poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda uvezeno od početka godine, a koje čuva carina. To dakle znači da navedeni dužnosnici , oglušujući se na zahtjeve HPK, krše zakon. Na njihove se molbe oglušio i ministar poljoprivrede Petar Čobanković, piše Novi list.

No, najapsurdnije je to što čelništvo Poljoprivredne komore, koja je osnovana krajem prošle godine, još uvijek ne može dobiti podatke o svome članstvu. Frane Ivković, član upravnog odbora HPK, iznio je podatak da se u Hrvatsku godišnje uveze 180 milijuna eura voća svih vrsta, iako domaći proizvođači ne mogu proizvoditi jedino banane i naranče. Upozorio je da se trenutno u velikom broju trgovina prodaju poljske jabuke loše kvalitete – deklarirane kao domaće!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Tvrtke koje ništa ne otkupljuju od domaćih proizvođača dobivaju kvote za uvoz voća po povlaštenim uvjetima. U Hrvatskoj postoje hladnjače s bescarinskim skladištenjem koje nitko ne kontrolira i tražimo od nadležnih da ih čim prije ukinu", rekao je Ivković, najavivši osnivanje konzorcija za voćarstvo u kojem će biti domaći proizvođači i trgovci voćem.

Prethodni članci:

arti-201005200268006 arti-201004260313006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo