Zajednički nadzor neba, nastup na Expo-u...

Premijerka Jadranka Kosor u subotu se sastala sa slovenskim kolegom Borutom Pahorom. O pitanjima važnim za dvije zemlje, kao i prethodna tri puta, razgovarali su u romantičnom okruženju.

23.10.2010.
15:49
VOYO logo

Kosor i Pahor sastali su se u Lovranskoj Dragi iznad Lovrana.

U zajedničkoj izjavi nakon sastanka premijeri Hrvatske i Slovenije izvijestili su kako je dogovoreno osnivanje radne skupine kako bi se ispitala mogućnost zajedničkog nadzora zračnog prostora obiju zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor i Pahor su rekli da je dogovorena snažnija gospodarska suradnja Hrvatske i Slovenije uz osnivanje mješovite komisije koja će predložiti mogućnosti zajedničkog nastupa dviju zemalja na trećim tržištima.

Dogovoren je i zajednički nastup na narednom Expo-u 2012. u Koreji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kosor je govoreći novinarima istaknula važnost osnutka zajedničke hrvatsko-slovensko-srpske tvrtke Cargo 10. za unaprjeđenje željezničke komunikacije na europskom koridoru X. u okviru procesa Brdo koji se nastavlja. Spomenula je i značajno povećanje broja slovenskih turista u Hrvatskoj izrazivši očekivanje nastavka rasta i slijedeće godine. Dolazak slovenskih gostiju počeo se povećavati nakon našeg prošlogodišnjeg sastanka u Trakošćanu, rekla je premijerka Kosor.

Pahor je kazao da je malo tko vjerovao da se pitanje granica između dviju zemalja može riješiti do kraja 2009. kako je bilo najavljeno na sastanku s premijerkom Kosor krajem srpnja te godine. To je postignuto sporazumom o rješenju toga pitanja o čemu su se suglasile vlade i parlamenti a u Sloveniji proveden i referendum, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Govoreći o gospodarskoj suradnji Hrvatske i Slovenije Pahor je kazao da će mješovita gospodarska komisija u narednih šest mjeseci donijeti prijedloge zajedničkog nastupa na trećim tržištima u projektima koje ni jedna niti druga zemlja ne bi mogle realizirati same zbog financijske ograničenosti Hrvatske i Slovenije.

Zajednički nastup na Expou ocijenio je vrijednim ne samo zbog smanjenja troškova nego kao i simboličnog iskaza prijateljstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pahor je izvijestio da je srpska strana iskazala namjeru sudjelovanja u Brdo procesu te da će na narednom sastanku ministara pravosuđa ove inicijative i formalno ući u proces. To je važno zbog sigurnosti, stabilnosti, mira, gospodarstva i socijalne sigurnosti ljudi ovih prostora, ocijenio je.

Suradnja Hrvatske i Slovenije te proces Brdo znači jako mnogo za sigurnost i stabilnost u regiji, rekao je Pahor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sastanak se održao u restoranu Draga di Lovrana na obroncima Učke.

Premijeri Kosor i Pahor do sada su se susreli tri puta, a posljednji sastanak održao se kod Bohinjskog jezera 31. srpnja ove godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201010150203006 arti-201007100301006 arti-201008020523006

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo