Zagreb spreman i za nuklearnu katastrofu

12.11.2012.
19:45
VOYO logo

Konferencija je dio istoimenog projekta koji je financiran iz programa Europske unije 'Mehanizam Zajednice za civilnu zaštitu'. Na konferenciju se prijavilo 150 djelatnika zaštite i spašavanja iz cijele Hrvatske i Slovenije. Kroz kratka predavanja obraditi će se neophodni postupci prilikom evakuacije i prijema evakuiranog stanovništva.

Projekt 'Priprema evakuacije u slučaju nuklearne nesreće', vrijedan 520 tisuća eura započeo je 1. siječnja ove godine i trajat će do kraja 2013. Ukupna vrijednost dijela projekta koji se odnosi na Grad Zagreb kao partnera iznosi 142.938 eura. Nositelj cijelog projekta je Općina Krško iz Slovenije, a partneri u projektu su Grad Zagreb i Grad Cernavoda iz Rumunjske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Opasnost je vrlo mala, ali...

Glavna zadaća projekta je unaprjeđenje pripravnosti sustava zaštite i spašavanja, priprema stanovništva za slučaj nuklearne nesreće i jačanje međunarodne suradnje u zaštiti i spašavanju na regionalnoj i lokalnoj razini.

'Iako u Hrvatskoj nema nuklearnih elektrana, NE Krško u Sloveniji nalazi se svega 10,5 km od državne granice. Obzirom na broj i pouzdanost sigurnosnih sustava u nuklearnoj elektrani, vjerojatnost da će se dogoditi nesreća opasna po stanovništvo je vrlo mala, no posljedice takve nesreće za zajednicu su velike što zahtijeva visoku pripremljenost snaga koje sudjeluju u zaštiti i spašavanju te razrađene procedure međugranične suradnje', stoji u priopćenju voditeljice Odjela za komunikacije Ureda za upravljanje hitnim situacijama, Kristine Martinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo