Zagreb 'izgubio' u ekološkoj održivosti metropola

Siemens je objavio studiju o ekološkoj održivosti europskih gradova, u kojoj je analizirano 30 europskih metropola.

17.5.2010.
16:25
VOYO logo

Kopenhagen je europski grad u kojemu se najviše poštuju ekološke norme. Slijede ga Stockholm, Oslo, Beč i Amsterdam, piše Business.hr.

Osim analize postignuća tih gradova u području zaštite okoliša i klimatskih uvjeta, indeks europskih ekoloških gradova razlike među gradovima čini transparentnima. U indeksu zelenih gradova Europe Zagreb u ukupnom poretku zauzima 26. mjesto ljestvice, s ukupnim brojem bodova 42,36 od mogućih 100. Ispred nas su, na 24. mjestu Prag i i Istanbul na 25. mjestu, a iza nas se nalaze Beograd (27. mjesto) i Bukurešt (28. mjesto).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najbolji rezultat Zagreb ima u kategoriji prometa, gdje zauzima 19. mjesto zajedno s Parizom, Vilniusom i Kijevom, te u kategoriji energije gdje zauzima 20. mjesto.

Najmanju emisiju CO2 ima Oslo, a najbolje energetski izolirane zgrade Berlin i Stockholm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skandinavski gradovi su na vrhu liste, što ne čudi jer je u tom dijelu Europe zaštita okoliša među prioritetima društva, a imućne zemlje znatna sredstva ulažu u ekološku održivost. Znatna se sredstva ulažu u uštedu energije u građevini, povećanju javnog prometa i izgradnji obnovljivih izvora energije.

Od istočnoeuropskih gradova najbolji je Vilnius, glavni grad Litve, koji se pozicionirao na 13. mjestu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo