ZADNJA SJEDNICA VLADE: / Plenković se pohvalio s 22 milijarde eura iz Bruxellesa, 'To nam omogućuje brz gospodarski oporavak'

Image
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Na zadnjoj sjednici aktualne Vlade premijer Andrej Plenković podnio je izvješće o radu Vlade te o preuzetim i nepodmirenim obvezama u ovome mandatu

21.7.2020.
12:55
Patrik Macek/PIXSELL
VOYO logo

U Banskim dvorima u Zagrebu održana je zadnja sjednica Vlade RH u sadašnjem sastavu. Na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice bilo je izvješće o radu Vlade Republike Hrvatske i o preuzetim i nepodmirenim obvezama u mandatu predsjednika Andreja Plenkovića, a premijer je izvijestio i o pregovorima u Bruxellesu gdje je proteklih dana donesen sedmogošinji proračun Europske unije.

Na zatvorenom dijelu sjednice predviđene su dvije točke dnevnog reda: kadrovska pitanja te informacije, pitanja i prijedlozi, s tim da na samoj sjednici postoji mogućnost uvrštenja pojedinih točaka na dnevni red.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Današnji dan je prilično važan za Hrvatsku'

Na početku sjednice članovi Vlade jednoglasno su prihvatili izvješće o radu Vlade u ovom mandatu. Plenković je zahvalio ministrima koji neće biti u idućoj Vladi: potpredsjedniku Vlade Predragu Štromaru, Vesni Bedeković, Gariju Capelliju, Draženu Bošnjakoviću i Marku Paviću.

"Zahvaljujem svim članicama i članovima aktualnog sastava Vlade kao i svim koji su bili članovi od 2016., a posebno nekolicini koji će nakon sjednice preći na drugu stranu Markovog trga u Hrvatski sabor”, kazao je Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plenković nije zaboravio ni ministricu obrazovanja Blaženku Divjak koja se nalazi u samoizlolaciji te je na kraju sjednice i njoj zahvalio na suradnji.

Također je kazao kako je jučerašnji dan bio važan za Hrvatsku. Naime, kako je rekao, u Bruxellesu je nakon nekoliko dana postignut dogovor o višegodišnjem financijskom okviru, sedmogodišnji proračun EU. Donesen je i instrument Nove generacija, a Plenković je to ocijenio " velikim uspjehom za sve članice Unije, za sve lidere".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zajedno s njima tvrdo, teško i komplicirano smo pregovarali, ali rezultati su izvrsni", kazao je sadašnji i budućii ptremijer.

Hrvatskoj 22 milijarde eura u idućih 7 godina

Kazao je kako je nakon tih pregovora Hrvatskoj na raspolaganju "ogroman financijski paket" od 22 milijarde eura koji će biti na raspolaganju idućih četiri, odnosno sedam godina. Od toga je 12,68 milijardi eura iz Višegodišnjeg financijskog okvira,a skoro 9,4 milijarde eura iz Plana iduće generacije EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To nam omogućuje da naš gospodarski oporavak bude brz i da ga naši građani što prije osjete", poručio je Plenković.

"To je više nego čitav godišnji državni proračun Republike Hrvatske", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo