KRATKI PREDAH / Uživajte u sunčanom vikendu, jer neće potrajati; Meteorologinja upozorava: Stižu olujna bura, kiša i snijeg

Vikend će proteći uglavnom uz suho vrijeme i izmjenu sunčanih i oblačnih razdoblja. U nedjelju će temperatura porasti i iznad 10 stupnjeva

28.1.2022.
7:43
VOYO logo

Temperatura će do kraja tjedna većinom malo porasti, osobito na kopnu gdje će biti umjerene, pa i povećane naoblake. Zbog mjestimice slabe oborine na granici kiše i snijega u petak je potreban oprez zbog moguće poledice, osobito na istoku zemlje. Oblačnije će biti i na Jadranu, ponegdje uz malo kiše, osobito na otocima, a za vikend uglavnom suho i prevladavajuće sunčano, većinom u subotu uz lokalno jaku buru s olujnim udarima, prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

"Početkom novoga tjedna s jugom dolazi više oblaka i povremena kiša, a zatim u utorak opet jaka, na udare i olujna bura. Na kopnu će osim mjestimične kiše biti i snijega, koji će ponajprije u gorju stvarati i novi snježni pokrivač", navodi Mikuš Jurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prognoza za petak

Na istoku Hrvatske u petak prijepodne bit će oblačno, mjestimice uz slabu oborinu na granici kiše i snijega, zbog čega se može stvarati poledica pa je potreban dodatan oprez. Razvedrit će se u popodnevnim satima, a puhat će povremeno umjeren sjeverozapadnjak.

"I ponegdje u središnjoj Hrvatskoj umjeren sjeverozapadni vjetar i pritom oblačnije noću i ujutro, zatim sa zapada postupno razvedravanje. Vrlo slabe oborine moguće su tek rijetko. Najniža temperatura između -4 i -2 °C, a najviša 6 ili 7 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujutro će i na sjevernom Jadranu i u gorju još biti promjenjive naoblake, samo ponegdje moguće i vrlo slabe kiše, u gorju i susnježice. Poslijepodne sunčanije, ali lokalno je uz granicu s Bosnom i Hercegovinom moguće malo oborine na granici kiše i snijega. Na moru će puhati umjeren sjeverozapadnjak, od sredine dana lokalno i jaka bura i tramontana.

U Dalmaciji će bura i tramontana povremeno imati i olujne udare. I pritom promjenjivo, mjestimice uz kišu, ali samo povremeno i u malim količinama. U unutrašnjosti ujutro temperaturni "minusi", a na obali najniža temperatura uglavnom između 4 i 8 °C. Najviša od 10 do 12 °C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podjednaka temperatura i vremenska slika i na jugu Hrvatske. Uz promjenjivu naoblaku mjestimice će biti slabe kiše. Puhat će većinom umjerena bura, u drugom dijelu dana ponegdje i jaka, navečer lokalno moguće i s olujnim udarima", prognozirala je Mikuš Jurković.

Image
HRVATSKA OKOVANA MINUSIMA /

'Smrznuti' brojni gradovi, a jedan se probudio na -13,4 °C! DHMZ izdao upozorenje, a pogledajte što nas čeka idućih dana

Image
HRVATSKA OKOVANA MINUSIMA /

'Smrznuti' brojni gradovi, a jedan se probudio na -13,4 °C! DHMZ izdao upozorenje, a pogledajte što nas čeka idućih dana

Prognoza za vikend

Govoreći o prognozi za vikend, Mikuš Jurković navodi da će za vikend prevladavati sunčano. "Na Jadranu uz većinom umjeren sjeverozapadnjak, u subotu samo prolazno i mjestimično jaka bura i tramontana. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početkom novoga tjedna zapuhat će jugo te će biti oblačnije, mjestimice uz kišu. Oborina će u novome tjednu biti i u većini unutrašnjosti, a ponajprije u gorju može se stvoriti i novi snježni pokrivač.

A prije toga - vikend će proteći uz uglavnom suho vrijeme i izmjenu sunčanih i oblačnih razdoblja. U nedjelju će s jugozapadnjakom temperatura danju porasti i iznad 10 °C", prognozirala je za HRT Mikuš Jurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oprez vozači: kolnici vlažni i skliski

Kolnici su mjestimice vlažni i skliski, a zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima, upozoravaju u petak ujutro iz Hrvatskog autokluba (HAK).

Ponegdje ima i magle pa HAK vozačima savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila te na put ne kreću bez zimske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog zimskih uvjeta zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a za ostala vozila obvezna je zimska oprema na dijelu cestama u Lici.

Na većini graničnih prijelaza nema dojava o duljim čekanjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U pomorskom kao i u željezničkom putničkom prometu nema poteškoća.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo