A ČOVJEK UMRO... / Vojska tjedan dana nakon tragedije na Malom Lošinju priznala: 'Dobili smo zahtjev za helikopterskim prijevozom, ali ne na papiru'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Nakon što je muškarac umro u vozilu hitne pomoći jer nije bilo helikoptera, o svemu je progovorio general-pukovnik Jurković

11.8.2021.
23:29
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Tjedan dana od tragedije na Malom Lošinju, u kojoj je 37-godišnjak mladić preminuo u vozilu hitne pomoći, jer je zbog kvara nije mogao biti prebačen helikopterom u KBC Rijeka, vojska je prekinula šutnju.

Šefa Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske županije, Davor Vukobrat uporno je tvrdio da je vojska zaprimila njihov zahtjev za helikopterskim prijevozom, no ovi su svaki puta odgovorili da zahtjeva nije bilo. Na kraju je general-pukovnik Siniša Jurković, zamjenik načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga, za Dnevnik.hr priznao da su zahtjev dobili. Opisao je i što se događalo kobne noći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dozvolite mi prvo da izrazim sućut obitelji i prijateljima u ime MORH-a i Oružanih snaga. Jasno je definirana procedura hitnog zračnog medicinskog prevoženja. Naručitelj prijevoza, u ovom slučaju hitna medicinska pomoć, radio-vezom najavljuje da će biti hitni zračni medicinski prijevoz s određene lokacije, broj pacijenata i druge ključne informacije.

Taj naručitelj prijevoza je u tom momentu dužan popuniti papir koji ide ovlaštenoj osobi u zapovjedno središte, a zaključuje ga pilot kada izvrši svoju zadaću. Od te najave do samog obrasca traje dvije do četiri minute. Mi u ovom slučaju konkretnom, kad je mladić preminuo, nismo ni evidentirali, jer takav pisani zahtjev nije ni došao. A i netom prije toga izvijestili smo Hitnu pomoć u Rijeci da helikopter nije spreman za izvršenje zadaće i da imamo neispravnost i da je otklanjamo", otkrio je Jurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne možemo mi 'ajte amo, 'ajte tamo'

Dodao je da je zahtjev došao radio-vezom, ali da papira - nije bilo. "Ne možete samo na nečiji poziv, 'ajte amo, 'ajte tamo, 'ajte ovo, 'ajte ono... Ipak smo ozbiljni sustav koji počiva na procedurama, pravilima, propisima, zakonima i važećim zapovijedima", obrazložio je Jurković i naglasio da nijedan helikopter nikad nije poletio bez pisanog zahtjeva.

Image
MOGAO JE BITI SPAŠEN? /

Muškarac preminuo vozeći se hitnom od Lošinja do Rijeke; Šef hitne: 'Helikopter u tom trenutku nije bio operativan'

Image
MOGAO JE BITI SPAŠEN? /

Muškarac preminuo vozeći se hitnom od Lošinja do Rijeke; Šef hitne: 'Helikopter u tom trenutku nije bio operativan'

Osvrnuo se i na kvarove na helikopterima na Krku. Tvrdi da su prekidali radove na helikopteru nekoliko puta zbog nevremena. No, nije to jedini helikopter u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U Splitu imamo još jedan helikopter, s dvije dežurne posade, za hitni medicinski prijevoz i imamo dva helikoptera koji služe za ostale zadaće, prijevoz organa, potragu i spašavanje, razmješteni su u Lučkom i Divuljama. Međutim, zbog najave olujnog nevremena, nismo ih prebacivali jer smo procijenili da ćemo riješiti sami neispravnost", objasnio je general-pukovnik.

I drugi helikopter u kvaru

No, na Krku je stacioniran još jedan helikopter, također u kvaru. Na ovome je tri tjedna ranije "otišao" automat nagiba, a u pogonu bi trebao biti od četvrtka. Dodao je da su od sinoć drugim helikopterom izvršili tri prijevoza. Jurković to nije htio povezivati s aljkavo odrađenim remontom prije nekoliko godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nemamo takvih procjena. Jako puno je naleta, puno ih koristimo i neminovno je da dolazi do određenih neispravnosti. Vrijeme će pokazati je li to učestalo ili ne", istaknuo je Jurković i dodao da medicinski letovi i akcije spašavanja zbog toga nisu ugroženi.

"Apsolutno ne, jedino ako na određenoj lokaciji i u određenom vremenu nisu zadovoljeni svi uvjeti sigurnosti leta. Imamo dovoljan broj posada i raspoloživih helikoptera", zaključio je general-pukovnik Jurković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodi se pomorska medicinska pomoć

Javio se i Hrvatski zavod za hitnu medicinu te poručio da Hitna medicinska služba ima jasno propisane standarde koji su obvezujući za sve razine sustava. Dodaju da je u tijeku provedba projekta uvođenja hitne pomorske medicinske pomoći brzim brodicama "kojim će se povezivati otoke i obalno područje Republike Hrvatske kako bi se osigurala učinkovita hitna medicinska skrb. Hitna pomorska medicinska služba uključivat će šest brodica s potrebnom opremom za pružanje hitne medicinske skrbi, a bit će stacionirani u lukama na lokacijama Mali Lošinj, Rab, Zadar, Šibenik, Supetar i Dubrovnik."

Projekt je financiran sredstvima iz europskih fondova, a dio je već otišao na nabavu automatskih biokemijskih analizatora za laboratorijsku dijagnostiku, koji se koriste na ispostavama županijskih zavoda za hitnu medicinu na 10 otoka. Osvrnuli su se i na nedostatak hitne helikopterske medicinske pomoći.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Medicinski helikopteri su strateški projekt

"Uspostava hitne helikopterske medicinske službe od strateške je važnosti za Republiku Hrvatsku, te je kao takva uvrštena u Nacionalni plan razvoja zdravstva 2021.-2027. U tijeku je programiranje financijskih sredstava u Operativnom programu Konkurentnost i kohezija za razdoblje 2021. – 2027. kako bi se osigurala sredstva iz fondova Europske unije za daljnje korake u uvođenju HEMS-a.

Sve navedeno ukazuje na kontinuirana ulaganja i jasnu viziju napretka hitne medicinske službe kao i transparentno definirane standarde koji su obvezujući za sve djelatnike, na svim razinama sustava. No, za nesmetanu provedbu istih potrebno je zajedništvo svih nas kako bismo osigurali najbolje uvjete i usluge djelatnicima i pacijentima. Slijedom toga, apeliramo na pojedince koji imaju eventualna saznanja o nepravilnostima u hitnoj medicinskoj službi da kontaktiraju nadležni županijski zavod za hitnu medicinu koji je obvezan promptno reagirati na sve potencijalne anomalije u sustavu i iznalaziti rješenja na dobrobit naših djelatnika i pacijenata", poručuju iz HZHM-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo