KAO DA JE OBIČAN POŽARČIĆ / Vlasnik tvrtke u kojoj je buknuo epski požar: 'Mislim da je podmetnut. Ne vidim puno naših grešaka. Zašto bi Osječani bili bijesni'

'Pretpostavljam da je požar podmetnut jer se u ovim temperaturnim uvjetima kakvi su bili noćas, na 12 stupnjeva Celzijevih, plastika ne može zapaliti', kazao je Zvonko Bede, vlasnik osječke tvrtke Drava International

4.10.2023.
20:53
VOYO logo

Vlasnik osječke tvrtke Drava International, Zvonko Bede, u kojoj je prošle noći buknuo ogroman požar, stao je pred kameru RTL-a. Ovaj požar novi je incident u nizu koji se dogodio u njegovoj tvrtki. Godine 2011. tamo je u eksploziji poginula 32-godišnja radnica Danijela Valkai, a 2015. i 2016. izbijali su požari, no ne poput ovog koji još nije ugašen i zbog kojeg je Osječanima preporučeno da ne izlaze iz svojih domova.

Bede kaže da ne zna uzrok požara, pretpostavlja da je podmetnut, ali ne zna tko je mogao biti piroman.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
POŽAR KONAČNO LOKALIZIRAN /

Vatrogasci će dežurati čitavu noć, HZJZ objavio upute zbog zagađenja zraka: 'Ako morate van, stavite N-95/FFP2 maske'

Image
POŽAR KONAČNO LOKALIZIRAN /

Vatrogasci će dežurati čitavu noć, HZJZ objavio upute zbog zagađenja zraka: 'Ako morate van, stavite N-95/FFP2 maske'

'Čim se radi, tada se i griješi'

"Pretpostavljam da je podmetnut jer se u ovim temperaturnim uvjetima kakvi su bili noćas, na 12 stupnjeva Celzijevih, plastika ne može zapaliti", kazao je.

Na pitanje smatra li se odgovornim, Bede je lakonski odgovorio: "Smatram se odgovornim koliko sam odgovoran. Ja sam odgovorna osoba i sigurno sam odgovoran, ne bježim od odgovornosti, ali mi radimo po svim pravilima i propisima Republike Hrvatske. Imamo valjane dozvole za otpad, za preradu, za sve. Ne vidim ja tu baš puno naših grešaka."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potegnuo je i čuvenu frazu da "tko radi taj i griješi".

"Svugdje ima grešaka, znate kako je, čim se radi, tada se i griješi. Ja mislim da je ovo bilo dosta solidno rađeno i ne smatram da bismo mi trebali sada snositi neke konzekvence. Ne znam, vidjet ćemo", rekao je za RTL Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nisu milijuni tona, nego 20 tisuća najviše'

Na opasku novinara da su predstavnici gradske vlasti kazali kako treba istražiti jesu li milijuni tona plastike na deponiju bili samo nabacani i zatrpani, Bede je kazao da nema riječi o milijunima tona.

"Imamo dozvolu da možemo deponirati 20 tisuća tona plastike. To nije otpad, to je sve sirovina koju ovdje prerađujemo. Od boca koje prerađujemo radimo sirovinu i od te sirovine pravimo gotove proizvode koje izvozimo po cijeloj Europi. Nema tu sad nikakvih milijuna tona, odakle to", zapitao se Bede u čudu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da uvijek na deponiju mjesečno imaju dvije i pol do tri i pol tisuće tona plastičnih boca za preradu i da se sve radi po zakonu.

Za incident u kojem je smrtno stradala radnica, Bede je kazao da se to nije dogodilo na ovoj lokaciji gdje je izbio požar, da je istraga tog slučaja završena i da nije utvrđena njegova krivica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Pa zašto bi Osječani bili bijesni?'

A na pitanje je li spreman snositi odgovornost za ovaj veliki požar, odgovorio je potvrdno.

"Ako budem morao, normalno da sam spreman. Policija je skroz ovdje, vidjet ćemo. Nismo još razgovarali, nisu ispitivali. Ali što ako ja sad dođem i vama potpalim kuću i vi idete u zatvor? Kako to može biti? Teško. Vidjet ćemo, ne mogu prejudicirati ništa. Situacija je takva kakva je, vidjet ćemo", rekao je Bede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje što ima za poručiti građanima Osijeka koji su bijesni, odgovorio je začuđeno: "Pa zašto bi bili bijesni?"

"Vidite da se već raščistilo, dolje nema ništa. Mjerenja zagađenosti zraka su provedena, mislim da je sasvim u redu sve. Koliko imam informaciju, ne radi se ni o kakvom zagađenju", kazao je vlasnik Drava Internationala za RTL-ov Danas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na 10 lokacija mjeri se onečišćenje zraka

A RTL-u je izjavu dala i ravnateljica Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije Nataša Turić kazavši da su mjerenja kakvoće zraka u tijeku.

"Ono što znamo prema rezultatima Državnog hidrometeorološkog zavoda jest da na području grada Osijeka nema onečišćenja. A sva ostala mjerenja na ovom ugroženom području su u tijeku, a imat ćemo prve rezultate tijekom večeri", kazala je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodala je da se mjerenja provode na više od deset lokacija. Stanovnicima je poručila da i tijekom sutrašnjeg dana ne izlaze iz domova ako ne moraju na područjima gdje se širi dim.

"Bitno je da kad su u zatvorenom, da su zatvorena vanjska vrata i prozori. Svi koji imaju voće i povrće u vrtovima, ako će ih konzumirati, trebaju ih nekoliko puta oprati i oguliti. Za sada je sve u redu i nismo pod velikim rizikom", poručila je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

POGLEDAJTE VIDEO: Šefica osječkog NZJZ-a: 'U samom gradu Osijeku nema onečišćenja, za rubne dijelove još ne znamo'

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo