Sjajan potez! / Vlak, tramvaj, autobus: Jedna europska zemlja prva na svijetu uvodi besplatan javni prijevoz za sve

Image
Foto: Facebook

Vladajući su se obvezali da će im okoliš biti prioritet

6.12.2018.
9:49
Facebook
VOYO logo

Luksemburg postaje prva zemlja na svijetu s besplatnim javnim prijevozom - izabrana koalicijska vlada na čelu sa Xavierom Bettelom koja od 2020. planira ukinuti plaćanje prijevoza u vlakovima, tramvajima i busevima i to već sljedećeg ljeta, javlja Guardian

Bettelova Demokratska stranka, koja je ušla u vladu s ljevičarskom radnikom Socijalističkih radnika te sa Zelenima, obvezala se da će joj okoliš biti prioritet. To joj je bilo jedno od glavnih predizbornih obećanja u kampanji, a osim besplatnog prijevoza širom zemlje, planira i legalizirati kanabis te uvesti dva nova državna blagdana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Grad Luksemburg ima jedan od najgušćih prometa na svijetu te su česte prometne gužve.U njemu živi oko 110.000 ljudi, ali još oko 400.000 njih svakodnevno dolazi u grad na posao. Studija je pokazala da vozači u gradu provode 33 sata u prometnim gužvama. 

Cijela zemlja ima 600.000 stanovnika, ali oko 200.000 ljudi iz pograničnih područja u Francuskoj, Belgiji i Njemačkoj svakodnevno dolazi raditi u Luksemburg. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Luksemburška vlada je ovog ljeta već uvela besplatan javni prijevoz za svako dijete i sve mlađe od 20 godina. Učenici srednjih škola pak imaju besplatne vožnje od škole do doma. Oni koji rade u gradu plaćaju 2 eura za dva sata vožnje javnim prijevozom, piše Guardian.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo