'Odnosi su bili sjajni, nisam sretan što se ovo događa'

Ministri su ispred Vlade odbili komentirati naputak mađarske Vlade MOL-u da se zbog traženja kaznenog postupka protiv njihovog šefa Zsolta Hernadija, rasprodaju dionice INA-e.

3.10.2013.
10:17
VOYO logo

Premijer Zoran Milanović kazao je na početku sjednice da zbog MOL-a nije proglašeno ratno stanje i da "nećemo tako komunicirati".

"Mađarsku vladu mogu razumjeti, ali od vas tražim da u javnosti nemate nikakvih komentara!", kazao je ministrima i ustvrdio da samo on kao premijer te ministar gospodarstva u ulozi šefa pregovaračkog tima s MOL-om mogu govoriti o problemu Zsolta Hernadija i o problemu koji je "začet i pokrenut prije dolaska ove vlade".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo određene ugovorne obveze i tražim da se važe svaka riječ pa je bolje da se o tome ne govori... Nisam sretan što se sve ovo skupa događa", kazao je.

"DORH je neovisan po Ustavu i u stvarnosti", istakao je i naglasio da DORH mora u okviru svojih nadležnosti i suradnje s drugim državama po pitanju kaznenih postupaka djeluje po pitanju MOL-a, jer "hrvatska Vlada s ovim nema ništa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je nakon predstavljanja Zakona o strateškim investicijama ponovno osjetio potrebu da priča o Mađarskoj.

"Ako je netko bio istaknut u pomaganju Hrvatskoj u okviru svojih mogućnosti u zadnjih 20 godina, i zadnje dvije godine otkad sam premijer, to je bila Mađarska, neovisno o tome tko je bio na vlasti", izjavio je. "Želim vjerovati da se tu neće ništa promijeniti", dodao je zaključujući da su "odnosi bili sjajni, baš sjajni".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strateške investicije

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak izjavio je kako je Zakon o strateškim investicijama potreban zbog hitnog pokretanja investicijskog ciklusa te da nije točno da se njime derogiraju ostale zakonske odredbe. Zakon, kazao je također, u potpunosti poštuje Ustav i lokalnu i regionalnu samoupravu. Vrdoljak je naglasio da je javna rasprava trajala dugo i da je Vlada i dalje otvorena za komunikaciju. Međutim, bitnijih promjena u odnosu na prethodni prijedlog nema.

Po postojećoj zakonskoj regulativi procedura realizacije turističkog resorta trajala između 8 i 27 mjeseci, kazao je Vrdoljak, a po Zakonu o strateškim investicijama maksimalno 6 mjeseci. Industrija je malo duža i kompliciranija, izjavio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

ZKP

Vlada mijenja Zakon o kaznenom postupku jer je Ustavni sud, na zahtjev više odvjetnika, poništio čak 43 njegova članka zbog neusklađenosti s međunarodnim i domaćim zakonima, među ostalima, Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Izmjena zakona koštat će oko 800 tisuća kuna. Među bitnijim izmjenama je promjena odredbe o troškovima kaznenog postupka. Novi ZKP će omogućiti da se osuđeniku, koji nije bio u stanju podmiriti troškove suđenja, i deset godina nakon donošenja pravomoćne presude utvrdi imovinsko stanje. Ako se pokaže da može sudjelovati u troškovima - platit će ih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako, pak, nije u stanju i naplata troškova bi mu ugrozila egzistenciju ili egzistencije osoba koje uzdržava, bit će oslobođen te obveze.

"Zašto da mi plaćamo nekome obranu tko kasnije ima više nego mi svi skupa?", kazao je Miljenić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi ZKP predviđa osnivanje posebnih odjela u DORH-u koji će se baviti isključivo nalaženjem nezakonitog imetka.

"Što kriminalce najviše boli? Da im uzmemo imovinu", kazao je o tome ministar pravosuđa Orsat Miljenić. Zato će se nastojati pomaknuti faza u kojoj se prati potencijalne počinitelje, kako bi se spriječilo skrivanje imovine. Ubuduće će se snimati sve izjave okrivljenika - do sad su se snimale samo prvi iskazi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izmijenjene su i pojedine odredbe koje se tiču zaštite djece u slučajevima kada su ona svjedoci ili žrtve - "apsolutno se miču" od počinitelja kaznenog djela, kazao je Miljenić. Uvodi se i nova praksa koja je osobito važna za slučajeve obiteljskog nasilja. Svjedok neće morati iskazivati ako je bliski srodnik i na to će biti upozoren. Međutim, ako se odluči na razgovor s istražiteljima, na sudu se neće moći pozivati na izuzimanje po toj osnovi, objasnio je, dodajući da je upravo zbog toga na sudu "palo" jako puno slučajeva.

Nova pravila za nezaposlene

Prema izmjenama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti, koje je predstavio ministar rada Mirando Mrsić Vlada ukida obvezno mjesečno javljanje nezaposlenih osoba na Zavod za zapošljavanje. Mrsić ističe da će se više raditi na individualnom pristupu nezaposlenima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Omogućuje se produženje prava na novčanu naknadu do ostvarenja mirovine", kazao je Mrsić. I obrtnici i vlasnici obrta će moći dobivati naknadu u slučaju nezaposlenosti. Mrsić je kazao i da je Zakon podržan od svih socijalnih partnera i vijeća za turizam, pogotovo zbog uvođenja kategorije "stalnih sezonaca" koji ostaju u stalnom radnom odnosu, a ne da se nakon odrađenog sezonskog posla vraćaju na burzu.

Revizija mirovina

Napravit će se revizija invalidskih mirovina koja će se vršiti putem liječničkih pregleda, najavljeno je nadalje, što će značiti oduzimanje prava na mirovinu po posebnim uvjetima u slučaju neodazivanja na pregled ili utvrđivanja nepravilnosti u dokumentaciji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predrag Matić, ministar branitelja, kazao je da to znači ukidanje povlaštenih mirovina onima koji imaju nepotpunu ili lažnu dokumentaciju.

Zloporabe statusa udruga

Ministar uprave Arsen Bauk predstavio je novi Zakon o udrugama kojim se preciziraju nadležnosti oko nadzora udruge koju će vršiti skupština sastavljena od njenih članova, a inspekciju će vršiti Ured državne uprave te nadležna ministarstva. Ministarstvo financija zaduženo je za financijska izvješća, istakao je, što je do sada bilo nepokriveno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zakonom će se nastojati spriječiti zloporabe pravnog statusa udruge za gospodarske djelatnosti, istakao je također ministar uprave, navodeći tu pogotovo sportske udruge i saveze koji su često u fokusu javnosti.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo