Rješenje za one na burzi / Vlada namjerava pokrenuti program za zapošljavanje osoba starijih od 50 godina

Vlada namjerava pokrenuti program za zapošljavanje osoba starijih od 50 godina koji na burzi bezuspješno traže posao. Njih je gotovo trećina od ukupnog broja nezaposlenih. Mjere bi bile bi vrlo slične onima koje se trenutno provode u poticanju zapošljavanja mladih osoba. Istražili smo koji su problemi s kojima bi se nova mjera mogla susresti u startu

1.7.2015.
18:50
VOYO logo

Vlada namjerava pokrenuti program za zapošljavanje osoba starijih od 50 godina koji na burzi bezuspješno traže posao.

Mjere bi bile bi vrlo slične onima koje se trenutno provode u poticanju zapošljavanja mladih osoba. Istražili smo koji su problemi s kojima bi se nova mjera mogla susresti u startu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svrha novih Vladinih mjera bila bi poticanje zapošljavanje upravo slučajeva poput njegova. Poslodavac koji bi zaposlio osobu stariju od 50 godina, ne bi morao plaćati doprinose, poput zdravstvenog i mirovinskog. O detaljima ministar danas nije htio.

Danas je na burzi ukupno 260 tisuća nezaposlenih, gotovo trećina njih, odnosno 80.000, starijih je od 50 godina, a očekuje se da bi njih 15.000 na godinu moglo biti zaposleno kroz nove mjere. Od početka ove godine od kad se iste mjere provode za mlađe od 30 godina, dosad se pomoću njih zaposlilo 18 tisuća osoba. No, stručnjaci upozoravaju da postoji razlika između mladih koji tek kroče na tržište i starijih..

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni su u pravilu na burzi, često su dugotrajno nezaposleni i pitanje kakve oni vještine imaju i koliko su potrebni u poduzećima koliko će poslodavcima to biti zanimljivo oni imaju dugotrajan staž pa se onda moraju plaćati i dodatni koeficijenti na taj staž", rekla je Iva Tomić s Ekonomskog fakulteta u Zagrebu.

Sve to ne bi zasigurno ne bi smetalo mnogim hoteljerima i ugostiteljima koji traže iskustvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sredstva za ovu mjeru ne bi išla iz proračuna već iz Europskog socijalnog fonda iz kojeg Hrvatska može povući na raspolaganju 500 milijuna eura do 2020. A cijeli plan bi mogao početi - početkom sljedeće godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo