VLADA IH NE ŽELI PRIHVATITI: / Sutra će Sabor raspravljati o SDP-ovim izmjenama o izboru predsjednika RH

Image

Tim izmjenama, koje Vlada ne prihvaća, SDP predlaže uvođenje višestranačkih izborna tijela za sigurnije i bolje provođenje izbora,

4.12.2019.
23:47
VOYO logo

Hrvatski sabor u četvrtak će nastaviti sjednicu raspravom o ukupno sedam zakona, među kojima su i izmjene Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske koje predlaže Klub zastupnika SDP-a.

Tim izmjenama, koje Vlada ne prihvaća, SDP predlaže uvođenje višestranačkih izborna tijela za sigurnije i bolje provođenje izbora, kao i obvezu potpisivanja birača prilikom preuzimanja glasačkog listića kako bi se dodatno spriječile manipulacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vlada odbija prijedlog

Vlada je odbijajući prijedlog SDP-a u obrazloženju navela da vodi računa o stabilnosti izbornog prava i demokratskog okružja izbornih procesa te da stoga drži da je neprihvatljivo mijenjati izborno zakonodavstvo uoči održavanja izbora.

Image

28.11.2019., Zagreb - Redovna sjednica vlade odrzana u vecernjim satima. Andrej Plenkovic Photo: Marko Lukunic/PIXSELL

Pritom se Vlada pozvala na stajalište Ustavnog suda Republike Hrvatske od 24. rujna 2015. kako "Hrvatski sabor treba ustrajati na dobroj parlamentarnoj praksi koja se sastoji u njegovoj suzdržanosti da donosi, mijenja ili dopunjuje izborno zakonodavstvo godinu dana prije održavanja redovitih parlamentarnih izbora".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, Vlada navodi smjernice i obrazloženja koji su usvojeni od Venecijanske komisije 2002. godine prema kojima se "osnovni elementi izbornog zakona, među kojima je pored ostalih naveden i sastav izbornih komisija, smiju mijenjati najkasnije godinu dana uoči izbora".

Mnogo toga na dnevnom redu

Sabor će raspraviti i konačan tekst izmjena Zakona o službi u Oružanim snagama kojima se regulira postupanja u slučajevima težeg stradavanja ili pogibije vojnih osoba u obavljanju službe. Izmjenama se također predlaže omogućavanje pohvaljivanja i nagrađivanja na razini satnije, mogućnost rasporeda djelatne vojne osobe na ustrojbeno mjesto dva čina više te ukidanje ograničenja za izvanredno promaknuće u činove kada postoje posebne zasluge. Osim toga, povećava se dobna granica za upućivanje vojnih osoba na izobrazbu s ciljem stvaranja uvjeta za promaknuće u viši čin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dnevnom redu u četvrtak su i dva konačna zakonska prijedloga iz područja zaštite okoliša, konačni prijedlog zakona o Obalnoj straži, kao i dva prijedloga o prestanku važenja EU uredbi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo