održana 12. sjednica / Vijeće preporuča Vladi: 'Definirajte novi model nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova!'

Image
Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

'Na temelju podnesenih izvješća Vijeće za obranu Vladi preporučuje stavljanje izvan snage odluke kojom je ponuda Države Izrael bila određena najpovoljnijom'

14.1.2019.
13:25
Sandra Šimunović/PIXSELL
VOYO logo
Image

Na sjednici Vijeća za obranu predstavljeno izvješće o nabavi vojnih aviona

Image

Na sjednici Vijeća za obranu predstavljeno izvješće o nabavi vojnih aviona

Danas je održana 12. sjednica Vijeća za obranu na kojoj je tema bila neuspješna kupovina F-16.

Priopćenje za javnost prenosimo u cijelosti:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vijeće za obranu je 14. siječnja 2019. održalo svoju 12. sjednicu. Na sjednici su potpredsjednik Vlade i ministar obrane te načelnik Glavnog stožera OSRH Vijeću podnijeli izvješće o postupku nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OSRH te o stanju ispravnosti borbenog zrakoplovstva. Na temelju podnesenih izvješća Vijeće za obranu Vladi preporučuje stavljanje izvan snage odluke kojom je ponuda Države Izrael za nabavu borbenog zrakoplova bila određena najpovoljnijom. Vijeće također preporučuje Vladi da definira novi model nabave višenamjenskog borbenog zrakoplova za potrebe OSRH", poručuju.

A uoči sjednice Vijeća, ministar obrane Damir Krstičević je rekao:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sa svim ovim iskustvom i dodatnim znanjem krenut ćemo u novi proces, koji će biti najbolji, s ciljem da Hrvatska dobije kvalitetan višenamjenski avion koji je nam potreban za obranu svojeg zračnog prostora", kazao je Krstičević. 

Prema njegovim riječima, krivnju za propali posao snosi Izrael. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Međunarodni natječaj je bio transparentan, Hrvatska je izabrala ponudu Izraela, i činjenica je da su imali predodobrenje od SAD-a i trebali su kao prodavatelj na osnovu toga dobiti konačno odobrenje za proizvod s kojim su se javili na natječaj. 

Država Izrael došla je u ministarstvo i rekli su da ono što su trebali nisu osigurali, da je to isključivo njihova odgovornost te da je proces bio profesionalan, otvoren i da su ljudi u Hrvatskoj bili vrlo profesionali te da smo postavili sva potrebna pitanja", podsjetio je Krstičević dodajući da je SAD davao potpuno potporu hrvatskoj akviziciji. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo