VIDEO: / Što to ravnatelj iznosi iz škole?

Roditelji učenika koji polaze školu u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Osijeku poslali su nam snimku ravnatelja te ustanove kako iz školskog skladišta iznosi namirnice.

25.11.2011.
11:48
VOYO logo

Na adresu redakcije Danas.hr-a, Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te Ureda gradonačelnika Osijeka stiglo je anonimno pismo roditelja učenika koji pohađaju školu u Prosvjetno-kulturnom centru Mađara u Osijeku. U pismu optužuju ravnatelja te ustanove Bandija Kučeru da na tjednoj bazi ''krade'' hranu iz škole i odnosi ju kući, dok istovremeno ''povisuje cijene školskih obroka, a kvalitetu obroka smanjuje''.

''Zbog ove krize i nezaposlenosti jako teško živimo, neke su majke zaplakale kada su vidjele što se događa jer nije lako plaćati školovanje ako imate više djece i ako im morate osigurati i putovanje do škole. Iz minimalca se teško može platiti oko 1.000 kuna svaki mjesec za bus i prehranu'', stoji u pismu koje je potpisano sa ''ogorčeni roditelji''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Autori pisma se ispričavaju zbog anonimnosti te svoj oprez opravdavaju strahom od poteza ravnatelja Kučere, za kojeg tvrde da ima utjecajne prijatelje. Roditelji su nam dostavili CD na kojem su, kako tvrde, snimke ravnatelja, njegove supruge i jedne maloljetne osobe kako u više navrata tijekom nekoliko vikenda 2011. godine, ulaze u skladište centra i iznose hranu.

http://www.youtube-nocookie.com/v/2MesnqiEkkQ?version=3&hl=en_US

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Ne vjerujem da je prijava od roditelja, hranu nisam krao'

U istom pismu spominje se kako je Kučera ponovnim dolaskom na mjesto ravnatelja 2008. godine, nakon što je smijenjen 2004. godine zbog političkog sukoba Saveza mađarskih udruga i Demokratske zajednice Mađara Hrvatske, na sebe preuzeo nabavku namirnica za školsku kuhinju te je navodno u kombinaciji sa suprugom odmah nakon kupovine namirnica za školu dio robe prebacivao u njezino vozilo, a s takvom praksom, tvrde roditelji prestao je nakon intervencije policije.

Tijekom telefonskog razgovora ravnatelj Kučera nam je rekao da je istina da je policija intervenirala zbog prijave da kupuje namirnice za svoju kuću na račun centra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

''Nekoliko minuta nakon što sam se vratio iz kupovine u centar je došao policijski inspektor koji je kod sebe već imao kopiju mojeg računa. Zatražio je da se stanje na računu provjeri sa stanjem u skladištu i sve je bilo u najboljem redu'', rekao nam je Kučera te nam je potvrdio da vikendom odlazi u prostorije Centra.

''Odlazim tamo kao ravnatelj i ne poričem to'', poručio je, a na naš upit o optužbama roditelja i snimkama na kojima navodno krade hranu iz skladišta rekao je da to ''nije istina'', te da ako i je uzimao hranu ''to je bilo za potrebe izleta i sličnih školskih aktivnosti''. Ravnatelj je ostao pomalo zbunjen pitanjem o snimkama jer je rekao da u centru nema kamera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Cijenu hrane u školi ne utvrđuje ravnatelj'

Kučera je za Danas.hr poručio i kako nije istina da on određuje cijene hrane za učenike, već da o tome odlučuje Upravno vijeće centra, a ujedno je istaknuo da prehrana u školi nije obavezna.

''Te optužbe nemaju veze s realnošću i ja uopće ne vjerujem da dolaze od strane roditelja, već me se netko očito želi riješiti'', zaključio je Kučera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čekaju se nalazi prosvjetne inspektorice

O cijelom slučaju upoznat je i osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo te je anonimnu prijavu i video snimke odmah po primitku proslijedio inspektoratu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.

Sofija Glavaš, načelnica prosvjetne inspekcije iz Osijeka, kazala nam je da su dobili prijavu protiv Kučere, no obzirom da je riječ o anonimnoj prijavi odlazak inspektorice u Centar još uvijek se čeka. Naime, prednost imaju potpisane prijave i tek kada se one riješe na red dolaze slučajevi ''bez imena i prezimena''.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Glasnogovornik policije u Osijeku Marko Ćaleta kratko nam je poručio da nisu dobili nikakvu prijavu protiv ravnatelja Kučere.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo