VIDEO: / Požar ugašen, ozlijeđeni vatrogasci

Kako je Danas.hr saznao od vatrogasaca, požar u rafineriji je ugašen, pa stanovnici Siska mogu odahnuti.

20.6.2011.
13:37
VOYO logo

Požar koji je ozbiljno zaprijetio Sisku, buknuo je u 10 i 30 u cijevnim kanalima između nekoliko postrojenja rafinerije, da bi se ubrzo pretvorio u ogromnu buktinju kakvu stanovnici Siska ne pamte.

Upućena je molba mještanima da se ne približavaju rafineriji, a malo nakon 13 sati Državna uprava za zaštitu i spašavanje je obavijestila građane o evakuaciji najbližih kuća uz postrojenje KP-6. Evakuiran je i Dječji vrtić u naselju Caprag.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Požar je konačno ugašen oko 14 sati.

Prema informacijama koje je Danas.hr dobio s terena, u požaru je ozlijeđeno pet vatrogasca. Jedan od njih ima opekline na nogama i rukama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogascima je trebalo nekoliko sati da požar stave pod kontrolu pa je tek oko 13 sati objavljeno kako im je to konačno uspjelo te da su prema zapovjedi vatrogasnog zapovjednika Sisačko- moslavačke županije povučene zračne snage koje su bile planirane za gašenje požara.

Zapovjednik vatrogasnih postrojbi za Sisačko-moslavačku županiju Mijo Brlečić, koji se nalazi kod rafinerije, kazao je za Danas.hr da je požar pod kontrolom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovdje su stotine vatrogasaca, ne mogu reći točan broj. Požar smo uspjeli staviti pod nadzor, no još uvijek probija kroz šahtove tako da ne znamo koliko će nam trebati da riješimo situaciju", kazao nam je Brlečić nešto poslije 13 sati, dodajući kako smatra da nema potrebe za evakuacijama okolnog stanovništva.

Podsjetimo, borba s vatrom počela je u ponedjeljak oko 10 sati ujutro kada je javljeno kako se zapalila nafta u cijevnim kanalima između nekoliko postrojenja, a brojne ekipe vatrogasaca izišle su na teren. Prema pisanju portala Sisak.info iz pravca rafinerije čule su se snažne detonacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim što su angažirane sve vatrogasne postrojbe Sisačko-moslovačke županije u pomoć su im priskočili i vatrogasci iz Velike Gorice i Zagreba. Na teren su bila upućena 2 kemijska vozila i 1 zapovjedno vozilo iz JVP-a Zagreb te 2 helikoptera i 3 Air Tractora HRZ-a i PZO-a. Uspostavljen je i Stožer zaštite i spašavanja grada Siska kojem nazoči i ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Damir Trut.

Iz INA-e su poručili kako je riječ o cijevima kroz koje prolaze njihovi produkti od čijih izgaranja ne bi trebalo biti posljedica na zdravlje građana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Građani Siska na društvenim mrežama javljali su da je plamen bio visok oko 20 metara, a nebo iznad grada prekriveno je dimom. Nad Siskom je nastao toliko visoki dim da se prema nekim informacijama vidio i iz pojedinih dijelova Zagreba.

Uskoro opširnije...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ured za upravljanje u hitnim situacijama i JVP grada Zagreba poslali su pomoć u Sisak za gašenje požara u rafineriji. Na traženje odgovorne osobe iz tvrtke Sinaco poslana su dva kemijska vozila za gašenje požara s 5.5 tisuća litara pjenila i jedno zapovjedno vozilo i sve zajedno sedam vatrogasaca. Na teren u Sisak izlaze i djelatnici Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar zdravstva i socijalne skrbi Darko Milinović priopćio je da je s obzirom na požar u krugu rafinerije nafte u Sisku, uputio toksikološku službu Kriznog stožera Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi na teren, sa svom potrebnom opremom, te će javnost biti pravovremeno obaviještena o svim mjerama i poduzetim radnjama iz područja djelovanja Kriznog stožera.

U priopćenju poručuju da nadziru stanje te da će u slučaju potrebe za pojačanom zdravstvenom skrbi uključiti sve potrebne dodatne kapacitete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na stranicama hrvatske Vlade objavljeno je kako će predsjednica Vlade Republike Hrvatske Jadranka Kosor posjetiti rafineriju Sisak u ponedjeljak 20. lipnja oko 16.00 sati.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo