Vi vjerujete babama vračarama, a televizije zgrću lovu

'Imate problema s trtičnom kralježnicom, dvostruka je geopatogena zona, osjeti vam se jetra, čak i urinarni trakt, pogledajte maternicu, lijevo koljeno...

10.6.2010.
12:36
VOYO logo

U problemima ste... ljubavnim, financijskim, zdravstvenim? Tražite rješenja, odgovore, a ne želite sa svojima u kući sjesti za zajednički stol i razgovarati, otići liječniku ili potražiti savjet kod financijskog stručnjaka?

Sve te ali i puno više muka hrvatskog puka rješavaju razni "ćiribu-ćiriba" stručnjaci, koji su se udomaćili po raznim televizijskim kućama i "pomažu" za samo 6,88 kuna za minutu poziva s fiksne linije ili 8,28 za mobilnu. Nekim gledateljima to je toliko malo da tijekom noći zovu i nekoliko puta. Primjerice, Lidiju koja je nazvala RTL zanimala je boja aure i zdravstveno stanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imate problema s trtičnom kralježnicom, dvostruka je geopatogena zona, osjeti vam se jetra, čak i urinarni trakt, pogledajte maternicu, lijevo koljeno, lijevi skočni zglob, tu je i trnjenje prstiju, pripazite na lijevi kuk, lijevi dio pluća, lijeva dojka, imate mastopatiju, idite na pregled, pogledajte i desno uho i oko, a imate problema i s teškim mislima. Čuvajte se strahova, pogledajte vratnu kralježnicu, imate vrtoglavica, pripazite na srčani tlak", sve to u nekoliko minuta otkrio joj je visak u koji je gledala "stručnjakinja" za tu vrstu vidovnjaštva. U njene opservacije medicinari ne vjeruju.

"Ma, to je čista prijevara, šarlatanstvo. Nije temeljeno na zdravim osnovama ni u fizičkom, ni u psihičkom obliku", prokomentirao je prof.dr.sc. Vjekoslav Krželj, pročelnik Katedre za pedijatriju Medicinskog fakulteta u Splitu i voditelj Hrvatske proljetne pedijatrijske škole.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No građanima su draži nadr stručnjaci nego oni pravi, pa svoju "sreću" traže i na Novoj TV gdje ih ezo majstorica nakon javnog razgovora upućuje i na razgovor izvan etera. TV vidovnjacima se postavljaju razna pitanja na koje bi isti trebali upozoriti da su nedozvoljena i da na njih ne smiju odgovarati. Tako se primjerice ne smije tražiti kontakt s preminulima, iznositi tvrdnje koje se odnose na pitanja zdravlja, sredstava liječenja i/ili zacjeljivanja. No to se događa i nitko za to ne odgovara.

"Zato što vrlo dobro znaju granice sive zone u kojima djeluju. Svjesni su činjenice da mogu na nešto ukazivati, skrenuti pažnju, upozoriti. Ali ako predlože način liječenja, pregledaju pacijenta ili im preporuče određene preparate, a nemaju za to zakonom predviđene medicinske ovlasti, tada na snagu stupa Kazneni zakon s člankom o nadriliječništvu. Dokle god su u sivoj zoni, zakon ih ne tereti. Zato je vrlo malo kaznenih prijava za nadriliječništvo", pojasnio je za Slobodnu DalmacijuMarko Golubić iz odvjetničkog društva Mađarić i Lui, koji se bavi ovakvom vrstom slučaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Drago Plečko smatra da u Hrvatskoj ima čak 20-ak tisuća takvih šarlatana oko kojih se, sve na račun lakomislenih građana, vrti veliki novac. I nitko njihov rad ne želi uvesti u red.

U međuvremenu tvornice novca kao što su Ezo TV i Astro show, neslužbeno se smatra mjesečno donose i do pola milijuna kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na RTL TV-u smatraju kako se emitiranjem emisije Astro Show ne krši zakon, te gledatelji imaju pravo vjerovati u ono što žele. Na Novoj TV tvrde da postupaju u skladu s naputcima Vijeća za elektroničke medije, jasno puštajući informaciju da je emisija namijenjena zabavi. Kažu i kako dobivena usluga ne predstavlja stručnu pomoć, te da nije rješenje problema.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo