'Možda mi nećemo u EU, ali Slovenci neće na Jadran'

19.1.2013.
13:27
VOYO logo

"Kažu Slovenci da možda nikad nećemo u EU. Došlo je vrijeme da im netko konačno kaže: možda mi nećemo u EU, ali nećete ni vi a Jadran", napisao je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Podsjetimo, slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec u petak je izjavio kako će vrata Unije Hrvatskoj biti zatvorena ne povuče li tužbu protiv Ljubljanske banke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijatelji Slovenci

Poruka na Twitteru izazvala je mnogobrojne reakcije korisnika ove društvene mreže, a Obersnel je kasnije obrazložio svoju poruku rekavši kako se ona prije svega odnosila na slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca koji, kako kaže riječki gradonačelnik, stalno provocira svojim izjavama. "Moja poruka je bila namjenjena njemu i onima koji ga podržavaju, iako sam svjestan da većina Slovenaca tako ne misli", rekao je Obersnel. Stoga nema bojazni da bi njegov tweet mogao negativno odijeknuti u slovenskoj javnosti, kaže. Kad su u pitanju dobrosusjednski odnosi, poručuje kako je ovakva politika sa slovenske strane loša. "To je loše za politiku unutar Europske unije jer mislim da države svoje probleme moraju rješavati dogovorom, a ne ucjenom", rekao je Obersnel.

Veleposlanstvo: Erjavec ne prijeti, već je zabrinut

Da nije riječ o ucjeni ni prijetnjama, priopćili su iz Slovenskog veleposlanstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ministar Erjavec je govorio o svojoj zabrinutosti zbog političke situacije u Sloveniji koja može imati i vanjskopolitičke posljedice", stoji, među ostalim u priopćenju slovenskog veleposlanstva u Hrvatskoj. "Ministar vanjskih poslova Karl Erjavec potvrdio je da će se založiti i učiniti sve da se pronađe rješenje za problem Ljubljanske banke u Hrvatskoj i što prije ratificira pristupni ugovor za ulazak Hrvatske u EU, jer bi se u slučaju da se promaši 1. srpanj 2013. moglo dogoditi da Hrvatska čak nikad ne bi ušla u EU. Taj datum bi bio izložen opasnosti u slučaju da bi u Sloveniji bili raspisani prijevremeni izbori a parlament raspušten pa u tom slučaju ratifikacija ne bi bila moguća", ističe se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo