VAKULA POTVRDIO - DOLAZI POGORŠANJE VREMENA: / 'Vjetar će biti olujan, ne samo na udare, a bit će i kiše'; A onda u srijedu snijeg?

Image
Foto: Pixsell

U ponedjeljak će diljem Hrvatske puhati umjeren i jak, u višim predjelima na udare i olujan jugozapadnjak.

9.2.2020.
20:24
Pixsell
VOYO logo

U Hrvatsku stiže najavljivana promjena vremena. Kako navodi glavni meteorlog HRT-aZoran Vakula, "dugonajavljivani ponedjeljak se približava, tlak zraka snižava, biometeorološko stanje pogoršava, vjetar pojačava... "

"U ponedjeljak će često biti jak, u mnogim krajevima i olujan, ne samo na udare. Stoga - i u cilju izbjegavanja nevolja kakvih je prošlih dana bilo na sjeverozapadu Europe - zaslužuje i posebna upozorenja stručnjaka DHMZ-a, ne samo na njihovim internetskim stranicama, nego i u europskom MeteoAlarm sustavu. I to jugozapadnjak na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti, ponajviše vjerojatno u gorju, te Međimurju, Zagorju i Podravini, a u južnijim će hrvatskim krajevima puhati malo manje jako jugo", navodi Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
STRAVIČNI PRIZORI: /

MEGAOLUJA JE DONIJELA TOTALNI KAOS! Vjetar čupa stabla i lomi zgrade, poplave ugrožavaju stanovnike!

Image
STRAVIČNI PRIZORI: /

MEGAOLUJA JE DONIJELA TOTALNI KAOS! Vjetar čupa stabla i lomi zgrade, poplave ugrožavaju stanovnike!

Osim vjetra, dodaje Vakula, i oblaka će diljem Hrvatske biti više nego tijekom vikenda, a mjestimične kiše u ponedjeljak prijepodne uglavnom na sjevernom Jadranu i u gorju, kasnije i u mnogim drugim krajevima.

"Zbog svega toga Marko Vučetić, dipl. ing., u 'Plodovima zemlje' s razlogom je savjetovao "zaštitu lako lomljivih nasada", a i prognozirao, između ostaloga: 'Bit će i teškoća pri obavljanju radova uređenja maslinika, kao i rezidbe vinove loze i voćaka.' I to ne samo zbog ponedjeljka, nego i zbog nastavka tjedna, tijekom kojeg će vrijeme biti promjenjivo, povremenu uz uglavnom malo kiše, češće u kopnenom području, gdje je moguća i poneka snježna pahulja, osobito u gorju u drugom dijelu srijede. Vjetar će u većini unutrašnjosti biti slabiji nego u ponedjeljak, ali će na Jadranu i sljedećih dana povremeno biti jak, mjestimice i olujan, i to ne samo jugozapadni i jugo, nego gdjekad i bura...", navodi Vakula za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponedjeljak: Vjetrovito, iznadprosječno toplo, ponegdje kiša...

Mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Sektora za vremenske i pomorske analize i prognoze DHMZ-a navodi za HRT kako će u ponedjeljak prijepodne u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano. Poslijepodne oblačnije, a potkraj dana mjestimice kiša. Bit će vjetrovito, uz umjeren i jak jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 3 do 5 °C, a najviša dnevna između 14 i 16 °C.

"I u središnjoj će Hrvatskoj biti iznadprosječno toplo, te promjenjivo oblačno i vjetrovito. Poslijepodne i navečer ponegdje će biti kiše. Puhat će umjeren i jak, u višim predjelima na udare i olujan jugozapadnjak. Na sjevernom Jadranu i u gorju većinom oblačno i vjetrovito. Povremeno će biti kiše, a mogući su i pljuskovi s grmljavinom. Puhat će umjeren i jak, mjestimice na udare i olujan jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, uz obalu između 9 i 12 °C. Najviša dnevna uglavnom između 10 i 14 °C. U Dalmaciji promjenjivo oblačno, ponegdje s kišom. Puhat će umjereno, prema otvorenom moru i jako jugo, pri čemu će more biti umjereno valovito i valovito. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 3 °C, uz obalu između 9 i 12 °C, a najviša dnevna uglavnom od 13 do 16 °C. Podjednako relativno toplo i na jugu Hrvatske, u pritom djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom. Uz povremeno više oblaka mjestimice će biti kiše. Puhat će umjereno i jako jugo i južni vjetar", navodi Dragojlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nastavku tjedna promjenjivo: U srijedu je moguć snijeg i u nizinama...

"U utorak u unutrašnjosti djelomice sunčano, još ponegdje uz malo kiše i slabljenje vjetra. U srijedu većinom oblačno, u početku s kišom, a zatim uz pad temperature zraka mjestimice sa susnježicom i snijegom, kojeg može biti i u nizinama. U četvrtak razvedravanje, a u petak novo naoblačenje s oborinama. Na Jadranu u utorak djelomice sunčano i uglavnom suho, a u srijedu promjenjivo oblačno s kišom, koja mjestimice može biti i obilnija. U četvrtak barem djelomice sunčano. U petak novo naoblačenje s kišom. Puhat će umjeren i jak jugozapadnjak i jugo, a u srijedu će prema kraju dana na sjevernom dijelu zapuhati bura koja će u četvrtak oslabjeti, a u petak ponovno prolazno pojačati", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo