VAKULA OBJAVIO UPOZORENJE: / Nedjelja većini Hrvatske donosi kaos, evo kada je najbolje otići na birališta ako ne želite pokisnuti

Image

Ususret predsjedničkih izbora, nakon kišne subote, Zoran Vakula je najavio nove oborine i mogućnost poplava

21.12.2019.
22:10
VOYO logo

Subotnji prestanak kiše i mjestimično djelomično razvedravanje bili su samo prolazne naravi. Naime, uskoro diljem Hrvatske slijede nove oborine, ponegdje i obilnije, pa su moguće i poplave, najavio je u prognozi vremena za HRTZoran Vakula.

Po najnovijim izračunima izraženijih pljuskova i grmljavine i u relativno toplu nedjelju osobito će biti na Jadranu i područjima uz njega, većinom u prvom dijelu dana, a oko podneva i kasnije će i u sjevernijim krajevima kiša biti česta, gdjegod i obilnija. U višem je gorju velika vjerojatnost i za povremeni snijeg, kao svojevrsna dobrodošlica i astronomskom početku zime.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada otići na birališta?

Slijedom svega, ako ne žele pokisnuti, većini birača u istočnoj i središnjoj Hrvatskoj najbolje je na birališta poći što prije nakon otvaranja, a onima u južnijim krajevima poslijepodne, što kasnije, savjetuje Vakula. No, mjestimice se može dogoditi, najvjerojatnije na širem dubrovačkome području, cjelodnevno neprestano padanje kiše.

Pritom će još u početku na Jadranu puhati jako i olujno jugo, koje će na sjevernom dijelu već prijepodne, poslije i drugdje okretati najprije na podjednako jak jugozapadni vjetar, zatim sjeverozapadni i sjeverni, uz obalu rijetko i buru - prema večeri u slabljenju. Stoga će more biti uglavnom valovito i jače valovito. Valja spomenuti da će i u kopnenom području biti prolazno jakog vjetra, gdjegod na udare vjerojatno i olujnoga, prognozirao je Vakula.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brojna upozorenja

Zbog prilično nepovoljnih vremenskih prilika i vrlo velike vjerojatnosti neprilika, stručnjaci DHMZ-a objavili su mnogobrojna upozorenja na opasne vremenske pojave, koja su vidljiva i u europskom MeteoAlarm sustavu, a naravno - i u HRT METEO aplikaciji.

Narančasti meteoalarm

Cijela Istra i Dalmacija obojene su narančastom bojom meteoalarma, očekuje se obilna kiša i olujno jugo. Kontinentalni dio Hrvatske je u žutom. Prognostičari upozoravaju na jake udare vjetra.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Nepovoljne biometeorološke prilike

Uz sve to i biometeorološke će prilike biti prilično nepovoljne, osobito prijepodne, kada će se tlak zraka nastaviti snižavati, ponegdje vjerojatno i ispod 990 hPa, a poslije će rasti pa će blagdanski tjedan biti stabilniji od ovoga. I pritom sunčaniji, ali i hladniji od ovoga, iako i dalje uz temperaturu malo višu od prosječne, ili oko nje, što znači da će na kopnu biti jutarnjih "minusa".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HELL'S KITCHEN usa
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo