SJEDNICA VLADE / Plenković: 'Važno je da vodu koristimo odgovorno i racionalno. Požari? Najzahtjevnija požarna sezona do sada'

Image
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

'Velika je suša, vjetar, požar koji je nažalost jučer imao za posljedicu da je izgorilo između 10 i 20 kuća što nam se nije dogodilo u zadnjih šest godina', kazao je premijer

14.7.2022.
11:48
Davorin Visnjic/PIXSELL
VOYO logo

Vlada održava novu sjednicu u Sveučilišnoj i nacionalnoj knjižnici u Zagrebu.

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer se osvrnuo na predstavljanje Olega Butkovića za potpresdsjednika Vlade i predstavljanje ministra financija Marka Primorca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zahvaljujem Zdravku, ovo je zadnja sjednica Vlade za njega, na radu. Šest godina je u Vladi", kazao je premijer.

Premijer je kazao da je Hrvatska pred novim izazovima koji su uzrokovani brtualnom ruskom agresijom na Ukrajinu te da je to izazvalo rast cijena energenata, hrane i građevinskog materijala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Idemo s novim osvježenim gospodarskim timom Vlade suočiti se s novim izazovima na temelju iskustva koje imamo ali i znanja i postignuća koje će novi kolege dati već od sutra", kazao je premijer.

Premijer se osvrnuo i na požare kod Šibenika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sinoć smo bili potpredsjednik Božinoviš, Šimpraga, Banožić i ja s cijelim nizom ljudi, od župana Jelića, vatrogasnih zapovjednika, svih drugih postrojbi i civilne zaštite i vojske, ljudi koji su branili kuće. Velika je suša, vjetar, požar koji je nažalost jučer imao za posljedicu da je izgorilo između 10 i 20 kuća što nam se nije dogodilo u zadnjih šest godina. Srećom nema ljudskih žrtava, ima malo ozlijeđenih, ali kakav je požar bio to je sve minimalno. Zahvaljujem svima koji su se maksimalno angažirali", kazao je premijer.

Premijer je kazao kako se nada da će sve sustave zaštite staviti u funkciju s obzirom da je ova požarna sezona zahtjevnija nego prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer se osvrnuo na sastanak Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem te kazao da je sastanak bio plodonosan.

"Prošli smo sve važno u pogledu ulaganja u pet slavonskih županija", kazao je premijer te dodao da je ugovoreno 20 milijardi kuna vrijednih projekata, a 12,8 milijardi je isplaćeno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavljamo ulagati u regionalni razvoj", kazao je premijer.

"Riješili smo prije dva dana pitanje Zakona koji se odnosi na sigurnost cestovnog prometa. Nakon što smo razumjeli u dijalogu prigodom prvog i drugog čitanja vezanog za ovaj zakon, Vlada je odlučila da zastanemo s izglasavanjem toga zakona dok se ne nađe rješenje. U tom pogledu smo zatražili od ministra Božinovića i Beroša da razgovaraju s obiteljskim liječnicima. Nakon tog dijaloga našlo se rješenje, uputit ćemo amandman Vlade na konačni prijedlog Zakona o sigurnosti prometa na cestama na temelju kojeg su otklonjene pojedine nejasnoće. Dobro je da su predstavnici obiteljskih liječnika zadovoljni rješenjem. Oni koji su pacijenti pa su primatelji neke vrste terapija koja može utjecati na sposobnost upravljanja vozilima sve mi se više pitanja roji. Imat će odgovornost da ako su pod lijekovima da ne voze. Ovakav dijalog će otkloniti zabrinutosti ne samo liječnika, nego i dijela sugrađana", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je komentirao i pitanje brodogradnje.

"Bili smo u 3. maju, završio se treći brod čiju je izgradnju Vlada pratila jamstvima 2019., sjećate se da smo 2017. isplatili 4 milijarde kuna jamstava za neizgrađene brodove, za pogrešne upravljačke odluke različitih brodogradilišta u vremenu koje je bilo prije nas. U razgovorima tada s Upravom 3. maja smo omogućili da se završe tri broja i u procesu 2019. do 2022. su ih dovršili, isporučili i prodali", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je kazao da su poslali poruku povjerenja izdavanjem još jednog jamstva, ali uz uvjet restrukturiranja 3. maja i promjena u načinu funkcioniranja i proizvodnje. Premijer je kazao da će Vlada voditi računa da brine i o drugim brodogradilištima.

Osvrnuo se i na sastanak Gospodarsko-socijalnog vijeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Važno je osluhnuti raspoloženje sindikata i poslodavaca, saslušati prijedloge. Sastanak je bio sadržajan i kvalitetan i da smo postigli određeno razumijevanje u raspravi koja slijedi o Zakonu o radu", kazao je premijer te dodao da se Zakon mora uskladiti s europskim direktivama.

Premijer je kazao i da je Vlada započela pregovore o članstvu Hrvatske u OECD-u te dodao kako se radi o još jednom velikom iskoraku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je komentirao i ekstremne suše koje su prisutne u velikom dijelu Europe.

"U Italiji vidimo da je vodostaj rijeke Po na povijesno niskim razinama, da hidrološke prognoze ne ukazuju na mogućnost značajnijih oborina u idućih desetak dana, predviđaju se visoke temperature zraka. U turističkoj smo sezoni, velike su potrebe za vodom, važno je da vodu koristimo odgovorno i racionalno i da pazimo s obzirom na ove situacije koje su već sada indikativne u drugim dijelovima Europe. Na području Istre to je rezultiralo smanjenim izdašnostima izvora u pogledu korištenja javne vodoopskrbe", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je kazao da su obavijestili Hrvatske vode da pokrenu aktivnosti za povećanja mogućnosti akumuliranja dodatnih količina vode.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo