SJEDNICA VLADE / Plenković: 'Većina građana nije svjesna da plaćaju struju više od 10 puta jeftiniju od tržišne'

Image
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Premijer je kazao kako svi resori Vlade rade na mjerama kako bi se ublažila posljedica energetske krize

25.8.2022.
12:33
Slavko Midzor/PIXSELL
VOYO logo

Vlada u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici održava novu sjednicu.

Na dnevnom redu Vlade nalaze se teme o aktualnom stanju vezanom za potres, konačnom prijedlogu zakona o prestanku važenja Zakona o elektroničkoj ispravi te prijedlog odluke o produžetku financiranja Programa energetske obnove obiteljskih kuća, te promjena naziva Nacionalne memorijalne bolnice Vukovar u Nacionalnu memorijalnu bolnicu "Dr. Juraj Njavro" Vukovar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvodno se obratio premijer Andrej Plenković.

"Kratki osvrt na jučerašnji intenzivni dan posvećen Nacionalnom vijeću za euro, tematskoj sjednici Vlade za pripremu preostalih 4 mjeseca, za uvođenje eura s 1. siječnja iduće godine. Četiri ključne točke u 125 dana pred nama je zaštita i informiranost potrošača, pravo na sigurnost i pravodobno usvajanje propisa koji su bitni, prilagodba svih segmenata društva gospodarstva, a osobito opskrba banaka i poduzeća i građana novcem te javna rasprava i informiranje o uvođenju eura. Mislim da su zakoni koji su pripremljeni kvalitetni, a neki od njih su šireg opsega, poput izmjena zakona o porezu na dodanu vrijednost koje dalje idu u cilju poreznog rasterećenja. Kao što smo najavili, Europska komisija odobrila je partnerski sporazum s Hrvatskom koji sadrži nacionalne prioritete. Riječ je o 9 milijardi eura iz sredstava regionalne politike za ravnomjeran regionalan razvoj i umanjivanje nejednakosti, stvaranje novih prilika za razvoj", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Jutros smo imali prvi dio konferencije veleposlanika i generalnih konzula gdje smo s njima raspravili vanjsko političke prioritete, globalnu i regionalnu situaciju i razmijenili dijalog i mišljenje s veleposlanicima diljem svijeta. Dogovorili smo aktivnosti u narednim mjesecima koji su fokusirani na naše temeljne interese, a to je dovršetak jačanja međunarodnog položaja Hrvatske u Schengenu i daljnja potpora Hrvatima kao ravnopravnom narodu u BiH uoči izbora u listopadu, kao i drugih sigurnosnih tema koje su važne", kazao je premijer.

Premijer je komentirao i cijene naftnih derivata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gledat ćemo kako da ponovno reagiramo da cijena benzina i dizela bude u prihvatljivim okvirima", kazao je.

Kazao je i kako svi resori Vlade rade na mjerama kako bi se ublažila posljedica energetske krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijene su toliko velike da većina naših građana nije ni svjesna da plaćaju mjesečno struju više od 10 puta jeftiniju koliko je tržišna cijena megavat sata", kazao je te dodao da će Vlada iznaći različite kalibrirane mjere koje će omogućiti kućanstvima da namiruju troškove režija.

Kazao je da je obilježen Europski dan sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima, te da je pokazan stav Vlade u vezi osude zločina počinjenih u različitim totalitarnim režimima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premijer je komentirao i srbijansku optužnicu protiv hrvatskih pilota.

"Prije nekoliko mjeseci smo se sastali s pilotima, rastumačili da ćemo ih zaštititi. Čitava ova optužnica je politički montirana i tako je gledamo. Kroz tu prizmu oni i javnost trebaju sagledati ovaj kontekst. Srbija se treba suočiti s prošlošću, učincima velikosrpske agresije, Miloševićevog režima na Hrvatsku. Hrvatska je bila žrtva agresije, Domovinski rat je imao oslobodilački karakter i naši branitelji i piloti bit će pod posebnom skrbi države u ovom kontekstu. Pronaći ćemo načine kako da reagiramo na ovu situaciju. Nismo dobili nikakvu pismenu informaciju bilo putem Ministarstva vanjskih poslova ili pravosudnim putem putem Ministarstva pravosuđa. Medved će sutra obaviti razgovore s nekadašnjim pilotima HRZ-a", kazao je premijer.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo