Riječ predsjednika / Milanović o obaveznom vojnom roku: 'Odgojne metode? Nad odraslim ženama i muškarcima!?'

Image

Zoran Milanović dao je izjavu na vojnom poligonu kod Slunja

27.5.2021.
13:19
VOYO logo

Na vojnom poligonu kod Slunja, predsjednik Zoran Milanović kazao je što misli o najavi ministra obrane Marija Banožića o mogućnosti da Hrvatska vrati obavezno služenje vojnog roka.

"Mene takve stvari zanimaju samo u funkciji obrambene sposobnosti hrvatske zemlje. Naš Ustav je tu dosta jasan, ne postoji takva obaveza kao vojni rok", kazao je Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni koji ne žele ne moraju", pojasnio je što stoji u Ustavu u vezi vojnog roka.

Rekao je da čak niti Rusija nema obavezni vojni rok, da u Europi obavezni rok imaju samo Švicarska, Grčka i Austrija i više nitko.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje jedne od novinarki, što je s odgojnom ulogom vojnog roka, predsjednik je ostao iznenađen:

"Odgojne metode? Nad punoljetnim ženama i muškarcima!?"

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bi li to bio trošak za državu?

Image
U Saboru /

Bauk: 'Nema razloga za obavezni vojni rok. Možda HDZ time želi mobilizirati birače'. Peović našla sličnosti sa Srbijom

Image
U Saboru /

Bauk: 'Nema razloga za obavezni vojni rok. Možda HDZ time želi mobilizirati birače'. Peović našla sličnosti sa Srbijom

"Svakako bi bilo komplicirano i to bi trebalo pripremati nekoliko godina. To je niz logističkih i financijskih pitanja", odgovorio je dalje:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ponavljam, imamo Ustav kakav imamo. U njemu stoji da je vojna obaveza - obaveza, ali... I onda jedno ogromno 'ali'. Drugim riječima, mi sad imamo jedan ne veliki broj dragovoljaca koji se obučavaju. To su visoko motivirani mladići i djevojke. To jest nekakva baza hrvatske rezerve i pričuve. I oni su visoko motivirani. A svi oni koje su tjerali svih ovih desetljeća i ranije u vojsku, a i ranije, to su odradili... Tako da nismo baš bespomoćni."

"Bitno je da se ne huška u kampanji"

Dalje je odgovarao na pitanja o izbornoj kampanji. Da li se to previše zaoštrilo u odnosu na ranije kampanje? Primjerice, kandidat u Karlovcu dobio je u sandučić metak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dobro, dobio je pokojni Gotovac kopčom u glavu. I to čovjek u godinama. Uvijek toga ima. Bitno je samo da se ne huška", kazao je.

Na pitanje novinara o kakvom je to međunarodnom incidentu bila riječ, što ga je predsjednik Milanović navodno izazvao izjavom na Brdu kod Kranja, predsjednik je opet ostao iznenađen:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Koje? Na što je mislio Plenković? Kakav incident?... A ne znate to! Znači, hrvatski predsjednik Vlade ide okolo i lupeta k'o zadnja baba na placu o nekakvim napadima na bartolomejsko prijepodne Bugara u Hrvatskoj, pretpostavljam. Što? O čemu je govorio?"

"E, pitajte njega. To je ozbiljna optužba, znate", kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo je pritom izjavu Andreja Plenkovića da je on, Milanović, "huškač". Rekao je da je izjava ničim izazvana:

"Rekao je da sam 'huškač s Pantovčaka'. Dobro nije rekao da sam huškač s 'Ovčara i Kablara'."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Problem je u Bugarskoj"

"Čime sam ja to huškač? Time što sam upozorio da je nekorektna politika jedne države koja Hrvate u principu baš i ne zanima, prema drugoj državi, koja je nama prijateljska, da je dugoročno štetna, da je to iskaljivanje na slabijima. Da je to Bugarska koja je skupa s nama partnerica u nastojanjima da postanemo dio schengenske zone, što Bugarska ne uspijeva godinama... Rekao sam da je taj pritisak, ucjenjivanje jedne male susjedne države s ciljem da se dobije takav probitak, pogrešan", objasnio je zašto je kritizirao Bugarsku zbog politike prema Sj. Makedoniji.

"Zamislite da netko u Hrvatskoj, nije da ih nema, odriče Bošnjacima pravo da je njihov jezik bošnjački! Ili da im kaže, možete to reći, ali morate napisati da je to prije bio hrvatski. To nikome u Hrvatskoj na pamet ne pada. I zato to ne treba raditi niti drugima", usporedio je dvije situacije:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja to osjećam kao svoje poslanje; građansko, ljudsko, netko bi rekao kršćansko."

Pozvao je novinare da pitaju Plenkovića o čemu je riječ, što se dogodilo da ga zbog toga proziva "huškačem".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neki ne mogu preživjeti odlazak kriminala i pljačke

Kako su se novinari vratili na pitanje atmosfere huškanja na ovim lokalnim izborima, kazao je:

"Tako je sada velik ulog i u gradu Zagrebu. Mijenja se epoha, dolazi nešto drugo, nadam se da će biti nešto pošteno, odlaze kriminal i pljačka u zapećak i to neki ljudi ne mogu izdržati, ne mogu preživjeti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rekao je da to još može shvatiti:

"Ali nazivati ljude plaćenicima, praktički hrvatskim izdajnicima i prodanim dušama, e to ne može! I u tome treba tražiti ključne razloge radikalizacije za koju se nadam da neće dovesti do naselja."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo