ONI SU U STANJU MAKSIMALNE PRIPRAVNOSTI: / Ubrzano popunjavaju bolničke krevete; Imamo 363 novozaraženih i 5 preminulih

Image
Foto: Profimedia

Danas su u Hrvatskoj zabilježena 363 nova slučaja zaraze i pet preminulih osoba, čime je broj aktivnih slučajeva porastao na 1830, a preminulih na 309.

7.10.2020.
7:10
Profimedia
VOYO logo
  • Danas je zabilježeno 363 novozaraženih i pet preminulih osoba
  • Broj aktivnih slučajeva je 1830, a od početka epidemije je preminulo 309 osoba
  • Na bolničkom liječenju su 344 osobe, od kojih je na respiratorima 26
  • Krunoslav Capak je najavio obvezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, ali i na autobusnim ili tramvajskim stajalištima
  • Nacionalni stožer donio je nove odluke za Bjelovarsko-bilogorsku županiju i Općinu Đulovac
  • Pariz je u stanju maksimalne pripravnosti

PRATITE TIJEK DOGAĐANJA:

Europske zemlje suočene s ubrzanim širenjem covida-19 uvode nove mjere

23:42 - Zbog ubrzanog širenja bolesti mnoge europske zemlje uvode nove epidemiološke mjere, od zatvaranja barova do obaveznog nošenja maski, a agencija AFP je u srijedu objavila da je po njenim podacima ukupan broj slučajeva zaraze na europskom kontinentu prešao šest milijuna. U Europi je u zadnjih sedam dana po podacima agencija AFP registrirano 543.137 novozaraženih, što je 26 posto više u odnosu na prethodni tjedan. U svijetu je dijagnosticirano gotovo 35,9 milijuna slučajeva zaraze, od kojih je umrlo najmanje 1.051.149. Sjedinjene Države su najgore prošle s 210.918 umrlih. Iza njih dolaze Brazil (147.494 umrla), Indija (104.555), Meksiko (82.348) i Ujedinjeno Kraljevstvo (42.445).

Agencija France Presse je objavila da je po njenoj metodologiji prikupljanja podataka do srijede u 15 sati u Europi registrirano 6,000,940 slučajeva zaraze novim koronavirusom od pojave prvih slučajeva u siječnju. Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) u Europi je do srijede službeno potvrdio 5 605 508 slučajeva zaraze novim koronavirusom. Francuske zdravstvene vlasti izvijestile su u srijedu o 18.746 novozaraženih u protekla 24 sata, što je novi dnevni rekord i gotovo dvostruko više nego u utorak, kada ih je zabilježeno 10.489. Broj umrlih od covida-19 je u toj zemlji u 24 sata porastao za 80 na 32.445, a ukupan broj slučajeva zaraze na 653.509. Francuski predsjednik Emmanuel Macron je najavio nove mjere za obuzdavanje pandemije covida-19. "Na mjestima gdje se bolest prebrzo širi bit će novih restrikcija", rekao je Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Irskoj je širenje covida-19 došlo u fazu eksponencijalnog rasta te će skori porast broja hospitalizacija predstavljati "vrlo velik izazov", rekao je u srijedu vodeći dužnosnik irskih javnih zdravstvenih službi (NPHET) Philip Nolan. NPHET je u izjavi od srijede upozorio da se stanje od vikenda i uvođenja novih mjera u ponedjeljak dodatno pogoršalo. "Vidimo stanje koje se ubrzano pogoršava, vidimo stanje koje je vrlo osjetljivo jer smo u fazi eksponencijalnog rasta", rekao je Nolan, voditelj tima NPHET-a za borbu protiv covida-19, u i upozorio da će, ako ne dođe do značajnog smanjenja transmisije bolesti u idućim tjednima "broj slučajeva i hospitalizacija biti vrlo značajan izazova za naše društvo". Tjedni irski prosjek od 493 novozaražena dnevno se u posljednja tri tjedna više nego udvostručio no taj bi se broj do 7. stuendog mogao povećati na 1100 do 1500 slučajeva dnevno ako se transmisija odmah ne ograniči, rekao je Nolan.

Škotska je u srijedu izvijestila da ima 1054 novih slučajeva covida-19. te će se zbog ubrzanog rasta broja novozaraženih posljednjih tjedana u Glasgowu i Edinburghu od petka na 16 dana zatvoriti svi pubovi. I britanski premijer Boris Johnson zbog širenja covida-19 namjerava od ponedjeljka zatvoriti sve pubove i restorana u većem dijelu sjeverne Engleske, uključujući gradove Manchester i Liverpool, izvijestio je list The Sun u srijedu. Italija će uvesti obavezno testiranje na novi koronavirus za sve koji dolaze iz Ujedinjenog Kraljevstva, Nizozemske, Belgije i Češke, najavio je u srijedu ministar zdravstva te zemlje Roberto Speranza i podsjetio u objavi na Facebooku da "raste broj slučajeva zaraze u Europi i u Italiji". Italija je u srijedu naredila obavezno nošenje maski na razini cijele države i u vanjskim prostorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom prošlog mjeseca je rast novozaraženih u Nizozemskoj svrstao tu zemlju među deset najpogođenijih na svijetu po broju zaraza na 100 tisuća stanovnika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) U Nizozemskoj je u protekla dva tjedna bilo 270.2 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, a u Europskoj uniji gore stoji samo Španjolska u kojoj ih je 305. Hrvatska ih ima 72.3, a najbolje stoje Cipar s 29.5 i Finska 31.4. Nizozemski parlament u srijedu je raspravljao o izvanrednom zakonu koji bi vlastima dao ovlasti da narede nošenje maski na javnom mjestu ako se na to odluče, na dan kad je zabilježen rekordan dnevni broj novozaraženih, njih gotovo pet tisuća. Svjetska banka je u srijedu upozorila da će pandemija ove godine u krajnje siromaštvo gurnuti još 88 do 115 milijuna ljudi u svijetu, istaknuvši da je gradska populacija sve ugroženija. Prvi put u zadnjih više od 20 godina stopa krajnjeg siromaštva u svijetu će porasti, ističe ta ustanova sa sjedištem u Washingtonu. UN je u srijedu zatražio da njegove članice udvostruče napore kako bi što prije svakome omogućile pristup zdravstvenom osiguranju koje je još potrebnije u vrijeme pandemije, usprkos njegovoj cijeni, ocijenila je ta organizacija.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Varaždinska i Istarska županija u europskom vrhu u borbi protiv koronavirusa

20:34 - Varaždinska i Istarska županija među najuspješnijim su regijama u Europi u sprječavanju širenja koronavirusa, prema podacima koje je objavilo Ministarstvo vanjskih poslova Kraljevine Belgije. Uz dvije hrvatske županije, na karti su zelenim označene još i jedna regija u Švedskoj, četiri u Poljskoj, dvije u Bugarskoj te dvije u Italiji. Prema dostupnim podacima, među hrvatskim županijama Varaždinska je ujedno i s najmanjim postotkom smrtnosti od koronavirusa. Od ukupno 80 hospitaliziranih zbog bolesti covid-19 u varaždinskoj bolnici do 5. listopada 2020., umrla je jedna osoba, ističe u srijedu u priopćenju tim povodom Varaždinska županija. Varaždinski župan Radimir Čačić naglasio je da su na vrijeme prepoznali izazove i uspostavili sustav te uvijek bili korak ispred u provedbi mjera za sprječavanje širenja virusa i detekciju potencijalnih žarišta. "Dodatno, Varaždinska je županija među prvima, nakon Zagreba, Rijeke, Splita i Osijeka, započela s testiranjima za covid-19, a županijski Zavod za javno zdravstvo danas je opremljen s tri najsuvremenija uređaja za testiranje, među kojima je i onaj za hitne slučajeve koji daje rezultat za 45 minuta“, istaknuo je župan Čačić.

Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji registrirano je 240 zaraženih, uz 16 osoba koje se vode u podacima za Varaždinsku županiju zbog prijavljenog mjesta prebivališta. Iz Varaždinske županije naglašavaju i međuregionalnu suradnju u Europi. Varaždinska je županija s njemačkim saveznim pokrajinama Bavarskom i Baden-Württembergom, belgijskom Flandrijom, portugalskim Azorima te španjolskim Baskijom i Katalonijom u srpnju pokrenula inicijativa za stvaranje neformalne međuregionalne mreže kojoj je cilj olakšati regijama da prebrode koronakrizu te ojačaju zajednički nastup pred institucijama Europske unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Trump 24 sata nije imao simptome

20:33 - Američki predsjednik Donald Trump u posljednja 24 sata nije imao simptome covida-19, a liječnički pregled i pretrage pokazali su da mu je stanje i dalje stabilno, rekao je u srijedu službeni liječnik Bijele kuće Sean Conley. Conley je u priopćenju objavljenom s Trumpovim odobrenjem rekao da predsjednik nije imao temperaturu više od četiri dana te da mu nije bio potreban niti je primio dodatni kisik tijekom cijele hospitalizacije. Trump je u bolnici završio u petak nakon što su testovi pokazali da je pozitivan na koronavirus. U Bijelu kuću se vratio u ponedjeljak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Nizozemska suočena s velikim rastom novozaraženih

17:39 - Nizozemska je donedavno bila toliko uvjerena u svoj sustav testiranja i praćenja kontakata da svoje građane nije primorala nositi maske, no ubrzan rast broja novozaraženih koronavirusom to mijenja. Tijekom prošlog mjeseca je rast novozaraženih svrstao tu zemlju među deset najpogođenijih na svijetu po broju zaraza na 100 tisuća stanovnika. Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (ECDC) U Nizozemskoj je u protekla dva tjedna bilo 270.2 slučajeva na 100 tisuća stanovnika, a u Europskoj uniji gore stoji samo Španjolska u kojoj ih je 305. Hrvatska ih ima 72.3, a najbolje stoje Cipar s 29.5 i Finska 31.4. Nizozemski parlament u srijedu je raspravljao o izvanrednom zakonu koji bi vlastima dao ovlasti da narede nošenje maski na javnom mjestu ako se na to odluče, na dan kad je zabilježen rekordan dnevni broj novozaraženih, njih gotovo pet tisuća. Nizozemska je nakon prvog vala u svibnju pojačala svoje kapacitete testiranja i obećala da će biti dostupno svima. Strategija je bila da se žarišta otkrivaju brzo te zaraženi odmah stavljaju u izolaciju. Laboratoriji su objavili da su povećali svoje kapacitete za dvije trećine, pa sad u državi s otprilike 17 milijuna stanovnika mogu provesti 51 tisuću testova dnevno. No testiranje je prošli mjesec ograničeno samo na one s ozbiljnim zdravstvenim problemima, a premijer Mark Rutte je priznao da postojeći kapaciteti ne zadovoljavaju potražnju. "Naša osnovna infrastruktura nije sređena", rekao je za Reuters profesor javnog zdravlja Jochen Mierau. "Imamo nestašicu testova, a Njemačka ima više nego dovoljno, pa testira i one bez simptoma". Susjedna Njemačka također bilježi ubrzanje širenja zaraze, no prema ECDC-ju zadržala je nizak omjer, s 36.3 zaraženih na 100 tisuća stanovnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ključ njemačkog uspjeha nije samo u većem broju testova. U njemačkim trgovinama nošenje maski obavezno je od ljeta, dok ih nizozemska vlada preporuča u unutarnjim prostorima tek od prošlog tjedna. Rutte je ponavljao kako nema namjeru tjerati ljude da nose maske koje Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) smatra jednim od ključnih načina borbe protiv pandemije. Glavni nizozemski zdravstveni dužnosnik javno ponavlja kako je beskorisnost masaka nedokazana. Anketa na razini cijele države pokazala je da dvije trećine Nizozemaca smatraju kako vlada treba biti stroža u upravljanju pandemijom, a Rutte je uoči izbora u ožujku u utorak na televiziji rekao: "Zašto bi trebali tjerati ljude? Kakvom bi nas to djetinjastom nacijom učinilo? Razmislit ćemo o tome ako će trebati, no požalio bih". Izrazio je nadu da će zarazu usporiti nove savjetodavne upute o nošenju maski i ranije vrijeme zatvaranja kafića. "Brojevi ne izgledaju dobro", kazao je nizozemski premijer, "no nećemo vidjeti efekte novih mjera najranije do ovog vikenda".


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Parizu je sve manje slobodnih kreveta u bolnicama

16:48 - Liječnici su počeli ukazivati na zabrinjavajući porast broja kreveta posvećenih kritičnim pacijentima koji boluju od zarazne bolesti Covid-19 u francuskoj prijestolnici. Zbog praga od 30% Pariz je u ponedjeljak doveden u stanje "maksimalne pripravnosti", što je rezultiralo zatvaranjem barova i kafića, piše BBC. No, u utorak je regionalna zdravstvena agencija za Île-de-France (Pariz i njegovo predgrađe) izvijestila da je broj oboljelih od Covida u kritičnim krevetima u regiji dosegao 449, što je nešto više od 40% raspoloživih kreveta. Još gore, agencija predviđa da će se u sljedeća dva tjedna udio povećati na 50%, jer se sve veća stopa infekcija pretvara u više hospitalizacija. Poznati Pasteurov institut čak je izračunao da će prema trenutnim stopama rasta do kraja listopada svi kritični kreveti u Île-de-Franceu biti zauzeti slučajevima Covid-19. To je bilo prije nego što su u ponedjeljak stupile na snagu dodatne zdravstvene mjere u Parizu. Međutim, ono što je nepobitno jest da se pacijentima s drugim kritičnim stanjima već odgađaju tretmani ili se premještaju u druge bolnice izvan pariške regije. Prema francuskom klasifikacijskom sustavu, postoji jedno mjerilo za prebacivanje regije iz "maksimalne pripravnosti" u izvanredno zdravstveno stanje, kada 60% kritičnih kreveta zauzmu žrtve Covida.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

10 novozaraženih u Virovitičko-podravskoj županiji

16:13 - U protekla 24 sata u Virovitičko-podravskoj županiji potvrđeno je 10 novooboljelih od koronavirusa, izvijestio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Šest zaraženih žena i četvero muškaraca su srednje i mlađe životne dobi, svi s blagim simptomima. U samoizolaciji se trenutno nalazi 177 osoba. U Općoj bolnici Virovitica je troje, a u KBC-u Osijek dva pacijenta, jedan u respiracijskom centru, drugi na odjelu za infektologiju. Od početka korona virusa zaražene su 253 osobe, od kojih je 43 aktivno. Umrle su četiri osobe.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Maske će u Italiji biti obavezne i u vanjskim prostorima

16:03 - Italija je u srijedu naredila obavezno nošenje maski na razini cijele države i u vanjskim prostorima, objavilo je ministarstvo zdravlja nakon što je vlada odobrila tu mjeru. Nakon što je strogom karantenom od ožujka do svibnja uspjela zaustaviti širenje pandemije koronavirusa, Italija posljednja dva mjeseca ponovno bilježi stabilan rast broja novozaraženih. Protekli tjedan je prosječno imala 2,4 tisuće novozaraženih dnevno. Odredba o obaveznom nošenju maski i vani vjerojatno će stupiti na snagu u četvrtak, otkrio je izvor iz vlade. Zaštitne maske su u nekim talijanskim regijama već obavezne u vanjskim prostorima, kao na Siciliji, u Kampaniji i Laziju. Pravilo se ne odnosi na mlađe od šest godina, građane s posebnim potrebama, goste vanjskih prostora kafića i restorana te one koji vježbaju ili se bave sportom.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u Rumunjskoj novi rekord dnevnih zaraza, uvode se strože mjere

15:51 - Broj novih infekcija koronavirusom u Rumunjskoj porastao je za rekordnih 2.958 u protekla 24 sata, jer su uvedena nova ograničenja u glavnom gradu Bukureštu i drugim gradovima. Rumunjska je tijekom proteklog tjedna svakodnevno prijavljivala više od 2.000 novih slučajeva gotovo svakog dana, što je ukupno potvrđeno na 142.570. Dok se 111.564 osoba oporavilo, umrlo je 5.203 osoba, što je najveća stopa smrtnosti u istočnom dijelu EU. Vlada će od srijede zatvoriti kazališta, kina, zatvorene restorane, barove i igraće dvorane u Bukureštu, sličnim mjerama u drugim gradovima. Putnici iz 49 zemalja s visokim rizikom moraju se samoizolirati 10-14 dana po dolasku. Policija će pojačati kontrolu kako bi osigurala da ljudi nose maske, koje su obavezne u javnom prijevozu, na zatvorenim javnim površinama i na otvorenim tržnicama i ostalim prepunim mjestima. "Većina građana slijedi ta ograničenja, koja nikome nisu prikladna", rekao je novinarima bukureštanski župan Gheorghe Cojanu. "Ali primijetili smo mnogo ravnodušnosti nekih građana."


Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Frankfurtu zabrana točenja alkohola i policijski sat

15:37 - Frankfurt je uveo mnoštvo novih mjera socijalnog udaljavanja i ograničenja, uključujući zabranu točenja alkohola i policijski sat kako bi suspregnuo val novih slučajeva koronavirusa. Alkohol se više neće konzumirati na javnim prostorima, a policijski sat se primjenjuje od 22 do 6 sati. Okupljanja u javnim i unajmljenim prostorima bit će ograničena na 25 ljudi, a samo 10 će se moći sastati privatno. Maske će biti obvezne u trgovačkim centrima, glavnim trgovačkim ulicama i na vjerskim ceremonijama. Vlasti također razmatraju da ih učine obveznim u višim školama nakon jesenskih praznika.


Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sirijski predsjednik želi rusko cjepivo Sputnik V

15:28 - Sirijski predsjednik Bashar al-Assad želi dobiti rusko cjepivo Sputnik-V za Covid-19, javljaju ruski državni mediji. Cjepivo, koje je razvio institut Gamaleya sa sjedištem u Moskvi, odobrila je Rusija u kolovozu prije nego što je podvrgnuto kasnim fazama ispitivanja, izazivajući zabrinutost zbog njegove sigurnosti i učinkovitosti.

U intervjuu za državnu novinsku agenciju RIA Novosti, Assad je rekao da će s ruskim vlastima razgovarati o dogovoru kako bi se cjepivo moglo prodati na sirijsko tržište. Ruski suvereni bogatstveni fond (RDIF), koji financira proizvodnju cjepiva, već je najavio poslove s Meksikom, Indijom i Brazilom. Upitan hoće li se osobno cijepiti, Assad je rekao: "Naravno da bi u tim okolnostima bilo tko volio biti cijepljen protiv ovog opasnog virusa."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pandemija je dosegla razinu krize u dijelovima Sirije pod nadzorom vlade, gdje je zdravstvenih radnika i ustanova posljednjih tjedana preplavio nagli porast slučajeva. Loše opremljene bolnice preplavljene su pacijentima Covid-19 koji čekaju da drugi umru kako bi ih mogli staviti na ventilatore koji bi im mogli spasiti život, kažu tamošnji medicinari. U rujnu je CNN razgovarao s tri liječnika u Damasku i Alepu pod uvjetom da ostanu anonimni, zbog straha od odmazde vlade koja strogo kontrolira informacije.

"Pacijenti doslovno čekaju da drugi pacijenti umru kako bi mogli biti na ventilatoru s ljudima koji koriste kontakte u bolnicama pod pritiskom kako bi svoje najmilije premjestili na listu čekanja za ventilator", rekao je prošlog mjeseca liječnik iz Alepa za CNN. CNN je kontaktirao sirijsko ministarstvo zdravstva s popisom pitanja o tekućoj krizi Covid-19 u zemlji u vrijeme objavljivanja izvješća, ali nije dobio odgovor.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Tijekom pandemije multimilijarderi se samo više obogatili

15:24 - Bogatstvo svjetskih milijardera doseglo je novi rekord usred pandemije jer je oporavak tehnoloških dionica povećao bogatstvo globalne elite. Bogatstvo milijardera poraslo je na 10,2 bilijuna dolara krajem srpnja, u odnosu na prethodni vrhunac od 8,9 bilijuna dolara u 2017., navodi se u izvješću švicarske banke UBS i PwC. Ukupan broj milijardera povećan je za 31 na 2.189 od 2017. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Međutim, neki milijarderi postaju bogatiji mnogo brže od drugih. Pandemija je ubrzala sve veće razlike u bogatstvu između inovatora u tehnologiji, zdravstvu i industriji i poduzetnika u područjima poput zabave, financijskih usluga i nekretnina, navodi se u izvješću. To je u suprotnosti s većinom proteklog desetljeća "kada su stalni rast i nagle cijene imovine podigli bogatstvo milijardera u svim sektorima", dodaje se. Sada milijarderi "na pogrešnoj strani" tehnoloških i društvenih trendova postaju relativno manje bogati.

Izvještaj dolazi usred sve veće zabrinutosti da će pandemija samo produbiti ekonomske nejednakosti, uključujući područja poput dohotka, obrazovanja i zdravstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa


Njemačka ima najviše zaraženih u danu; zadnji put takvu brojku imali u travnju

15:22 - Njemačka je u srijedu prijavila 2.828 novih slučajeva Covid-19 - najveći broj dnevnih infekcija od 18. travnja, prema podacima državnog centra za kontrolu bolesti, instituta Robert Koch. Njemačka je sada zabilježila više od 306.000 slučajeva koronavirusa, uključujući najmanje 9.562 smrtnih slučajeva.

Njemačka infekcija dosegla je vrhunac između kraja ožujka i početka travnja, kada su vlasti dnevno bilježile više od 6.000 slučajeva. Potvrđeni dnevni slučajevi značajno su opali, iako prijavljene infekcije u zemlji ponovno rastu od kraja srpnja.


U Italiji obaveza nošenja maski na otvorenom

15:11 - Italija je donijela naređenje o nošenje maski za lice na otvorenom u cijeloj zemlji u nastojanju da smanji porast zaraza Covidom-19.

U Italiji se u posljednja dva mjeseca bilježi stalni porast novih slučajeva, iako je njezin broj još uvijek mnogo manji od broja zabilježenih u drugim velikim europskim zemljama, poput Francuske, Španjolske i Britanije. Kabinet je također odobrio uredbu o produljenju izvanrednog stanja Covid-19 na 31. siječnja, rekao je izvor u vladi.


Rekordan broj dnevnih zaraza u Nizozemskoj

14:46 - Podaci koje su objavile nizozemske zdravstvene vlasti pokazali su da su nove infekcije koronavirusom u toj državi dosegle rekordu brojku od 5.000 i to u 24 sata.

Dužnosnici su upozorili da će biti potrebna stroža ograničenja ako se stope zaraze i prijema u bolnice nastave rasti tako brzim tempom.


Bruxelles zatvara kafiće i barove na mjesec dana

14:23 - Kafići i barovi u Bruxellesu bit će zatvoreni mjesec dana kako bi se usporilo širenje koronavirusa, s čim se teško mire njihovi vlasnici koji tvrde da su privatne večernje zabave po kućama i stanovima veći širitelji virusa.

Odluka se odnosi na 19 gradskih općina koje čine regiju glavnog grada Bruxellesa. Stupa na snagu u četvrtak ujutro i trajat će do 8. studenoga. Restorani mogu ostati otvoreni. Belgija u posljednjih sedam dana ima vrlo veliki rast novozaraženih, oko 2500 dnevno, što je za 57 posto više u odnosu na prethodni tjedan.

Predstavnici udruge ugostitelja odmah su kritizirali kao "preradikalnu" mjeru zatvaranja kafića i barova. "Zatvaraju se mjesta gdje se provode mjere, a s druge strane ništa se ne poduzima protiv ilegalnih privatnih okupljanja. Treba samo otići na društvene mreže i vidjeti koliko ih se organizira", rekao je predstavnik jedne ugostiteljske udruge Fabian Hermans.

Samo u utorak bilo je 17 takvih okupljanja, dodaje Hermans. Nova belgijska vlada u utorak je pozvala građane da ograniče bliske kontakte na najviše četiri osobe. Dakle, jedna osoba može biti u bliskom fizičkom kontaktu s najviše tri duge osobe bez potrebe socijalne distance i nošenja maske. Te tri osobe moraju biti iste tijekom mjesec dana. U posjet doma može se pozvati najviše četiri osobe, koje ne moraju biti "bliski kontakti", ali je potrebno držati razmak od 1,5 metra ili nositi masku.

Riječ je o preporukama, jer je takve mjere nemoguće kontrolirati.


Koronakriza promijenila navike potrošača

14:20 - Kriza uzrokovana pandemijom Covida-19 promijenila je navike potrošača i ubrzala digitalizaciju trgovine, istaknuto je u srijedu na 32. konferenciji za proizvođače i trgovce "MAGROS 2020." u organizaciji Hrvatske gospodarske komore (HGK) i časopis Suvremena trgovina.


EK dogovorila s Gileadom kupnju još doza Remdesivira

14:19 - Europska komisija dogovorila se s američkom tvrtkom Gilead o kupnji dodatnih doza lijeka Covid-19 Remdesivir za liječenje oko 3.400 pacijenata, uslijed nestašice lijekova u Europi. Glasnogovornik izvršne vlasti EU rekao je da se Bruxelles prošli petak dogovorio s Gileadom da isporuči gotovo 20.300 dodatnih doza "koje pomažu gotovo 3.400 pacijenata" po cijeni od 7 milijuna eura (8,24 milijuna dolara). To je dodatak 30.000 tečajeva liječenja koje je kupio krajem srpnja.

"Te se dodatne doze trenutno isporučuju", rekao je glasnogovornik na konferenciji za novinare, dodajući da EU daje prioritet zemljama kojima je to najpotrebnije. Remdesivir i steroidni deksametazon do danas su jedini odobreni lijekovi za liječenje Covid-19 u Europi.

EU i Britanija, s 500 milijuna stanovnika, pregovaraju s Gileadom o ugovoru o opskrbi novim dozama antivirusnog lijeka, rekao je glasnogovornik EU. Prve serije dodatne opskrbe šalju se u Nizozemsku, Češku, Grčku, Austriju, Dansku i Sloveniju, dodao je. Nekoliko europskih zemalja reklo je da se suočava s nedostatkom lijeka, čiji je globalni lager gotovo u potpunosti osigurao SAD.


Tjeskoba izazvana time što se ne zna gdje se Trump zarazio

13:50 - Za osoblje Bijele kuće, osobito one starije te novinare, izbijanje koronavirusa u užem krugu Donalda Trumpa pojavila se panika usred nedostatka informacija o zarazi predsjednika SAD-a. Zato su sve više tjeskobni.

Dok su čistačice u hazmat odijelima zamišljene na područjima za dezinfekciju, uključujući sobe za sastanke i "trgovinu" za tisak i komunikacije Bijele kuće u kojoj je zaraženo troje ljudi iz osoblja, pitanja koja se sada postavljaju su: tko je od koga i kada i gdje uhvatio Covid i tko bi mogao biti sljedeći?


Netanyahuova supruga prekršila pravila karantene

13:40 - Sara Netanyahu, supruga izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, pozvala je frizerku u svoj dom u Jeruzalemu i time prekršila stroge mjere karantene uvedene kako bi se spriječilo širenje zaraze koronavirusom, javlja u srijedu dpa pozivajući se na izraelski dnevni list. O kršenju rekstrikcijskih mjera izvijestio je Yediot Ahronot, a potvrdio je i glasnogovornik Netanyahuove obitelji.

Po njegovim riječima, Sara Netanyahu je bila uvjerena da joj je kao javnoj osobi, koja je prošli tjedan snimala video u kojem poziva na nošenje maski, dozvoljeno koristiti spomenutu uslugu. Prema mjerama "zatvaranja" zemlje, frizerski saloni su zatvoreni, a ljudi ne smiju posjećivati ničija druga domaćinstva, osim ako je nekima prijeko potrebna pomoć.

"Kako je gospođa Netanyahu utjecajna javna ličnost i radi se o informativnom video uratku za javnost, pretpostavila je da može koristiti frizerske usluge, kao što je i uobičajeno na televizijama", priopćio je glasnogovornik, ističući da su i Sara Netanyahu i frizerka nosile maske i rukavice.

Druga sveopća karantena u Izraelu stupila je na snagu 18. rujna, nakon naglog skoka broja zaraženih. Yediot Ahronot je također izvijestio da je pravila prekršio i 15-godišnji sin oporbenog političara Naftalija Bennetta koji je na blagdan Yom Kupur ugostio svoju djevojku.


U Varaždinskoj županiji 13 novozaraženih

13:34 - "U posljednja 24 sata u Varaždinskoj županiji testirana su 242 uzorka, a evidentirano je 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Na žalost imamo i jednu preminulu COVID-19 pozitivnu osobu, starije životne dobi, koja je umrla od popratnih pridruženih bolesti.

Što se tiče izvora zaraze novodetektiranih, u 2 slučaja se radi o bliskim obiteljskim kontaktima, 1 slučaj je uvezen iz Poljske, 4 su povezana s većim obiteljskim okupljanjem, 1 slučaj je otkriven zbog testiranja prilikom premještaja u drugu zdravstvenu ustanovu, a kod 5 slučaja je izvor zaraze za sada još nepoznat. S obzirom na broj novih slučajeva i raznolikost izvora zaraze, u tijeku je opsežnija epidemiološka obrada.

Među novim slučajevima nalaze se i 2 profesora jedne varaždinske srednjoškolske ustanove, zbog kojih je za više profesora i nekoliko razreda određena mjera samoizolacije i za koje će se nastava do 16. listopada održavati online. Dodatno potvrđujemo i pojavu koronavirusa kod jednog zdravstvenog djelatnika unutar Opće bolnice u Varaždinu i kod jedne liječnice, također zaposlenice Opće bolnice Varaždin, koja dolazi iz druge županije. I ovdje je epidemiološka obrada u tijeku, određuje se mjera samoizolacije bliskim kontaktima te se uzimaju i analiziraju brisevi unutar ustanove kako bi se u slučaju potrebe odredile posebne dodatne mjere.

U svim slučajevima Epidemiološka djelatnost je zajedno s ustanovama provela sve propisane epidemiološke mjere i propisala mjere za sprječavanje širenja virusa. Ovim putem želimo naglasiti da je pridržavanje svih dosad donesenih mjera i uputa i dalje od ključne važnosti, jer odgovornim ponašanjem možemo smanjiti širenje zaraze koronavirusa. Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana. Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 34, od kojih se na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin nalazi 6 osoba, a na liječenju kod kuće 28 osoba. Od početka epidemije u Varaždinskoj županiji time do sada imamo 240 registrirana slučaja zaraze, a dodatnih 16 slučajeva nam se pripisuje zbog prijavljenog mjesta prebivališta", priopćio je stožer.


Rekordni brojevi novozaraženih i umrlih u Poljskoj

13:21 - Poljska je u srijedu prijavila dnevne rekorde od 3003 novozaraženih i 75 umrlih te je zbog rapidnog širenja zaraze uvela nova ograničenja nastojeći izbjeći punu karantenu. Poljska, država s 38 milijuna stanovnika, sada ima ukupno 107.319 potvrđenih slučajeva koronavirusa i 2.792 smrtna slučaja.

Širenje zaraze u Poljskoj prati i regionalni skok u broju zaraženih, pa je Češka prijavila 4457 novih slučajeva u srijedu, u dosad najbržem zabilježenom širenju zaraze u Europi. Regija je prvotno uspjela zabilježiti manje slučajeva od zapadne Europe za vrijeme prvog vala pandemije, ali se proteklih tjedana bori da održi manji broj slučajeva dok nastoji izbjeći karantenu i gospodarske posljedice.

"Danas smo u fazi kad je dramatično porastao broj slučajeva", rekao je glasnogovornik poljskog ministarstva zdravstva Wojciech Andrusiewicz novinarima u srijedu. Poljska je ranije ovaj tjedan objavila da će uvesti stroža ograničenja poput nošenja maski, a ministar zdravstva također je najavio nove mjere vezane uz okupljanja.

Andrusiewicz je dodao da će se glavni grad Varšava uskoro suočiti sa strožim mjerama, poput one o potrebnom nošenju maski na otvorenom cijelo vrijeme. "Bude li se nastavilo ovim smjerom, ne počnu li velike društvene skupine slušati naše pozive u pogledu distance i nošenja maski, priskrbit ćemo si negativne scenarije", rekao je Andrusiewicz.


Berlusconi prebolio koronavirus

13:20 - Bivši talijanski premijer Silvio Berlusconi prebolio je covid-19, otkrio je bliski izvor za Reuters u srijedu. Medijski tajkun proveo je prvu polovicu rujnu u bolnici u Milanu pa je smješten u karantenu u svom domu. Novi test na koronavirus bio mu je negativan i čeka rezultate još jednog testa za konačnu potvrdu, otkrio je izvor.

Berlusconiju (84) je dijagnosticirana dvostruka upala plaća tijekom boravka u bolnici San Raffaele u Milanu. Neće biti na vjenčanju svog najmlađeg sina Luigija u srijedu, koji je također imao koronavirus prošli mjesec, ali razmatra mogućnost odlaska na obiteljsku večeru navečer, dodaje izvor. Vjeruje se da je Berlusconi "pokupio" koronavirus na odmoru na Sardiniji koja je zabilježila veliki broj zaraza tijekom ljeta.


365 novozaraženih i 5 preminulih u BiH

13:19 - U Bosni i Hercegovini u srijedu je zabilježen nagli skok broja novozaraženih koronavirusom s potvrđenih 365 slučajeva a pet zaraženih umrlo je u posljednja 24 sata. Entitetski zavodi za javno zdravstvo izvjestili su kako je od utorka provedeno nešto više od dvije tisuće testiranja koliko je uobičajeni dnevni prosjek, no otkriveno je znatno više zaraženih nego u proteklih sedam dana u kojima je maksimalna brojka bila 280.

U Federaciji BiH zaraza je potvrđena kod 222 osobe a u Republici Srpskoj kod 142. Čak 73 osobe kod kojih je potvrđena zaraza virusom SARS-CoV-2 je s područja Banje Luke. U Sarajevskoj županiji ponovo raste dnevni broj novozaraženih a tamo su od utorka otkrili 43 takva slučaja. U distriktu Brčko je otkriven jedan novi slučaj.

Prema ažuriranim podacima koje je u srijedu objavilo ministarstvo civilnih poslova BiH, tjedni broj novozaraženih na stotinu tisuća stanovnika, odnosno incidencija u toj zemlji sada je 41 dok je u prehodnom tjednu bila 42.


17 novozaraženih u Karlovačkoj županiji

13:01 - "U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj županiji imamo 17 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2, 11 muškaraca i 6 žena. Devet osoba ima prebivalište na području Grada Karlovca, jedna osoba na području Ozlja, 6 na području Duge Rese i jedna na području Žakanja. Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 395 osoba. U samoizolaciji se nalazi 430 osoba. U OB Karlovac je hospitalizirano 11 osoba i trenutno su svi pacijenti stabilno", izvijestio je stožer.


14 novozaraženih u Krapinsko-zagorskoj županiji

12:59 - U Krapinsko-zagorskoj županiji 14 je novozaraženih koronavirusom, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare županijskog Stožera civilne zaštite. Načelnik Stožera Anđelko Ferek Jambrek rekao je kako su sedam od 14 pozitivnih osoba kontakti prije zaraženih.

"S današnjim danom, bez ovih novih 14, imamo 156 aktivnih ili u drugom valu 360 pozitivnih. To su četiri osobe po danu, a u prvom valu imali smo jednu i pol osobu po danu, ukupno 138 pozitivnih", rekao je Ferek Jambrek.

Krapinsko-zagorski Stožer u petak će predložiti da se na području županije produže mjere koje se odnose na zabranu izlaska korisnika izvan prostora smještaja za starije i nemoćne osobe i odrasle osobe s invaliditetom, preporuku zaposlenicima tih ustanova da ne odlaze na stručne skupove i na obvezu vođenja evidencije sudionika skupova u zatvorenim prostorima s više od 20 osoba.

Jedno od žarišta u Krapinsko-zagorskoj županiji je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju u Krapinskim Toplicama. Ravnateljica Željka Žnidarić rekla je da je virus utvrđen kod asimptomatskog pacijenta koji je bio prevezen u jednu zagrebačku kliniku. Hitno smo u nedjelju ujutro testirali pacijente koji su s tim pacijentom bili u sobi i došli su pozitivni nalazi. Odmah smo zatvorili taj odjel, tj. kat u bolnici, rekla je Žnidarić i dodala da su nakon toga testirali sve pacijente i djelatnike.

"Imamo još dvije pozitivne pacijentice koje ćemo danas prebaciti na akutno liječenje. Sveukupno u bolnici u samoizolaciji su 34 djelatnika, a čekamo nalaze za još pet djelatnika", kaže Žnidarić.

Nakon konferencije za novinare krapinsko-zagorski župan Željko Kolar uručio je ključeve novoga kombija ravnatelju Društva Crvenoga križa Krapinsko-zagorske županije Davoru Šimunoviću. Uz ovakvu pomoć i s nabavom stotinu željeznih ležajeva, kojima će se po potrebi opremiti sportske dvorane za prihvat oboljelih od koronavirusa, Krapinsko-zagorska županija priprema se za najgori scenarij, izjavio je Kolar.


6 novozaraženih u Međimurju

12:58 - "U protekla 24 sata u Međimurskoj županiji zabilježeno je 6 novih pozitivnih slučajeva COVID 19 virusa. Danas do 11 sati, uzeto je 150 uzoraka, od čega je 23 nalaza negativno, a 127 nalaza je u obradi. Od jučer uzetih, neobrađenih 190 uzoraka, 6 je nalaza pozitivno, a 184 nalaza negativno. Do sada je testirano 8057 osoba.

Tri osobe su se oporavile, a trenutno je 76 aktivnih slučajeva - 9 osoba nepoznate epidemiološke anamneze, 2 osobe sa svadbene svečanosti, 2 osobe kontakti oboljelih koji su prisustvovali svadbi (sekundarni i tercijarni slučajevi obolijevanja), 61 osoba kontakti s ranije potvrđenim pozitivnim, 1 osoba strani državljanin koji radi na području MŽ, 1 osoba se administrativno vodi pod našu Županiju – ima regulirano prebivalište na području naše Županije, a zarazila se i boravi izvan Međimurja). U samoizolaciji se nalazi 569 osoba (oboljeli i njihovi kontakti)", priopćio je stožer.


4 novozaraženih u Ličko-senskoj županiji

12:56 - "S područja Ličko-senjske županije u posljednja 24 sata 4 su novooboljele osobe od COVID-19. Dvije oboljele osobe su s područja Gospića te po jedna oboljela osoba s područja Otočca i Perušića. Jedna od novooboljelih osoba je servirka u Domu za starije i nemoćne Ličko-senjske županije, svim ostalim zaposlenicima Doma je potvrđen negativan rezultat testiranja na COVID 19. U tijeku je epidemiološka obrada kontakata oboljelih osoba.

Ukupno je oboljelo 236 osoba od COVID-19 s područja Ličko-senjske županije od čega je 66 aktivnih slučaja, 168 osoba je izliječeno te dvije osobe preminule. U protekla 24 h testirano je 59 osoba. Pod aktivnim nadzorom/mjerom samoizolacije je 231 osoba. Policijski službenici PU ličko-senjske obavili su provjere poštivanja izrečenih mjera samoizolacije kojom prilikom nije utvrđeno kršenje/nepoštivanje izrečenih mjera", priopćeno je.


Nove preporuke u Osječko-baranjskoj županiji

12:12 - Stožer civilne zaštite Osječko-baranjske županije danas je dao preporuku ravnateljima triju srednjih škola u Đakovu da od sutra organiziraju nastavu na daljinu. U jednoj školi je šest pozitivnih i 45 učenika u samoizolaciji (dva razredna odjela), u drugoj je pet pozitivnih i 48 učenika u samoizolaciji (dva razredna odjela), dok je u trećoj školi jedan učenik pozitivan, a 24 su u samoizolaciji (jedan razred), pa će se nastava u sljedeća dva tjedna izvoditi po modelu C.

S obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju na području županije, ali i cijele Hrvatske, prema prijedlogu nadležnog epidemiologa, Županijski stožer civilne zaštite u utorak je izdao preporuku da se ograniče posjeti korisnicima i izlasci korisnika izvan prostora domova za starije i nemoćne osobe u Osijeku, Belom Manastiru i Đakovu u trajanju od 14 dana. Iz županijskog Stožera napominju kako na taj način žele zaštititi najrizičnije skupine građana.


Dvoje novozaraženih u Šibensko-kninskoj županiji

12:09 - "U protekla 24 sata, na području Šibensko-kninske županije dvije osobe, iz Šibenika, su oboljele od COVID-19 infekcije. Trenutno je devet aktivnih slučajeva oboljenja od COVID-19 infekcije. Tri osobe se liječe na odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

U posljednja 24 sata uzorkovano je 27 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus. Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 57 osoba", javio je stožer.


Rekordnih 356 novozaraženih u Sloveniji

11:48 - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno rekordnih 356 novih zaraza koronavirusom, objavila je u srijedu slovenska vlada. To je gotovo dvaput više u odnosu na dan ranije kada ih je potvrđeno 189. Vlada navodi da je od provedenih 3998 testova 356 bilo pozitivnih.

Premijer Janez Janša izjavio je u utorak da je stanje vrlo ozbiljno i najavio zaoštravanje mjera. Do sada je u Sloveniji potvrđeno 7120 zaražnih novim koronavirusom, a ukupno je 160 bolesnika s covidom-19 umrlo.


36 novozaraženih u Osječko-baranjskoj županiji

11:46 - "U zadnja 24 sata u laboratorijima Kliničkog bolničkog centra Osijek i Zavoda za javno zdravstvo OBŽ obrađeno je ukupno 345 uzoraka od kojih su čak 35 bili pozitivni na koronavirus. Po mjestima stanovanja novopozitivne osobe žive u 14 naselja, odnosno 12 osoba ima boravište na širem području grada Osijeka, 10 Đakova, tri Donjeg Miholjca, po dvije osobe su s područja Valpova i općine Satnica Đakovačka, a po jedna novopozitivna osoba je s područja općina Bilje, Gorjani, Drenje, Darda, Trnava i Vladislavci.

Na liječenju u Kliničkom bolničkom centru Osijek nalazi se 27 pacijenata oboljelih od COVID-19, što je povećanje za sedam u odnosu na prethodni dan. Četiri pacijenta su na respiratoru. Epidemiolozi su samoizolaciju odredili za 85 novih kontakata oboljelih osoba, pa se trenutno na području Osječko-baranjske županije u samoizolaciji nalazi 568 osoba", stoji u priopćenju županijskog stožera.


91 novozaražena osoba u Zagrebu

11:28 - U Zagrebu je u posljednjih 24 sata potvrđena čak 91 novooboljela osoba od koronavirusa, a pročelnik Gradskog ureda za zdravstvo Vjekoslav Jeleč apelirao je u srijedu na građane da se pridržavaju epidemioloških mjera jer je ta brojka upozoravajuća. Jeleč je na konferenciji za novinare rekao je da je pojačana aktivnost kroz domove zdravlja. Istaknuo je da je 321 osoba tražila pomoć u Covid ambulantama te je samoizolacija određena u pet slučaja, a broj upućenih na testiranje je 271. Naveo je i da je na "drive-in" punktovima uzeto 313 briseva koji su na obradi u Nastavnom zavodu za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar".

"Sustav funkcionira otežano, prilagođeno epidemiološkoj situaciji", istaknuo je Jeleč te apelirao na građane da redovito peru ruke, nose zaštitne maske i drže socijalnu distancu u razmaku od dva metra.

Glavna sestra Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Cecilija Rotim istaknula je da je jedan pozitivan učenik u osnovnoj školi te je posljedično tome određena mjera samoizolacije za 18 učenika. Napomenula je i da u domovima za starije i nemoćne osobe na području grada Zagreba nema novooboljelih niti korisnika niti djelatnika.

"Trenutačno je u Gradu Zagrebu 503 aktivna slučaja, a 2195 osoba se nalazi u samoizolaciji", rekla je Rotim, a na osobe pozitivne na koronavirus apelirala je da epidemiolozima iskreno govore svoje kontakte. "Nekakav negativan trend je da se skrivaju kontakti, ali to otežava posao epidemiolozima i liječnicima obiteljske medicine", rekla je.

Na pitanje novinara je li ova brojka od 91 novooboljelih osoba rekord u Zagrebu, Rotim je rekla da je ta brojka možda veća, ali se mora uzeti u obzir i broj koliko su uzeli testiranih. Istaknula je da su jučer testirali više od 1000 uzoraka.


Dvoje novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

11:17 - "U posljednjem 24-satnom razdoblju na području Brodsko-posavske županije zabilježena su dva (2) nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, a obje zaražene osobe imaju prebivalište na području grada Slavonskog Broda.

Ukupan broj zaraženih osoba s prebivalištem na području Brodsko-posavske županije od početka epidemije tako sada iznosi 654, dok je broj aktivnih slučajeva 21 (1 manje nego prethodni dan). Hospitalizirano je 9 osoba (1 osoba više nego prethodni dan), a jedna hospitalizirana osoba je na respiratoru. Pod mjerom samoizolacije trenutno se na području Brodsko-posavske županije nalazi ukupno 301 osoba (8 osoba više nego prethodni dan)", izvijestio je stožer.


Zaražen gradonačelnik Popovače, vrtić zatvoren na dva tjedna

11:09 - Josip Mišković, gradonačelnik Popovače, potvrdio je da je pozitivan na koronavirus. O svom je stanju obavijestio priopćenjem.

"Cijenjeni sugrađani, ovim putem želim Vas izvijestiti kako sam prije nekoliko trenutaka dobio rezultat svog jučerašnjeg testiranja na koronavirus koji je pozitivan. U samoizolaciji se nalazim od petka i do sada nisam razvio nikakve simptome tako da sam u mogućnosti dobar dio svojih obveza izvršavati od kuće", napisao je Mišković u objavi, dodavši da do kraja tjedna stranke neće moći ući u gradsku upravu, već će zahtjeve predavati ispred zgrade.

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije, na dva tjedna je zatvoren i Dječji vrtić Popovača.


21 novozaražena osoba u Zagrebačkoj županiji

10:55 - U Zagrebačkoj županiji u zadnja 24 sata utvrđena je 21 novooboljela osoba od koronavirusa, priopćio je u srijedu županijski Stožer civilne zaštite. Po šest novooboljelih su iz Zaprešića i Velike Gorice, po dvoje iz općina Klinča Sela i Rugvica, a po jedna novooboljela osoba je iz gradova Svete Nedelje, Jastrebarskog i Dugog Sela te općina Brckovljani i Dubrava. Od novooboljelih 13 su kontakti prethodno oboljelih, jedan slučaj povezan je s boravkom u lječilištu, dok je za sedam slučajeva nejasna epidemiološka anamneza. Samoizolacija je propisana za još 84 osobe.

U samoizolaciji je jedan razred te nekoliko nastavnika u jednoj osnovnoj školi u Velikoj Gorici. Na području Zagrebačke županije od početka pandemije evidentirano je 913 osoba s koronavirusum, izliječeno je 610 osoba, a 17 osoba je umrlo. Trenutno je aktivno 286 slučajeva.


8 novozaraženih i jedna preminula osoba u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji

10:44 - "Osam je novih slučajeva zaraze COVIDOM-19 u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Četiri novooboljele osobe s područja su općine Đulovac, dvije osobe s područja su grada Daruvara, a po jedna novozaražena osoba s područja je grada Čazme i općine Velika Pisanica. Od koronavirusa preminula je jedna starija osoba s područja Bjelovarsko-bilogorske županije. Treća je to osoba od početka pandemije koja je preminula s područja naše županije. Trenutno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 46 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom. U samoizolaciji je u našoj županiji 470 osoba", izvijestio je Stožer.


9 novozaraženih u Zadarskoj županiji

10:41 - "Na području Zadarske županije 9 je novooboljelih osoba od koronavirusa. Riječ je o 3 ženske i 6 muških osoba sa područja Grada Zadra (3), Bibinja (1), Pakoštana (2), Posedarja (2) i Sv. Filipa i Jakova (1). U Općoj bolnici Zadar hospitalizirano je 12 bolesnika oboljelih od covida 19 od kojih je dvoje na respiratoru", izvijestio je tamošnji stožer.


Jedna novozaražena osoba u Koprivničko-križevačkoj županiji

10:40 - Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus potvrđen jedan novi slučaj bolesti covid-19. Riječ je o korisniku iz objekta za starije osobe s područja općine Legrad koji je već ranije smješten u OB Koprivnica. Na bolničkom liječenju trenutno je 25 korisnika iz spomenutog objekata.

Na području Koprivničko-križevačke županije aktivno je 45 slučaja, a na bolničkom liječenju je ukupno 27 osoba. Od početka pojave virusa na području županije zabilježeno je ukupno 264 slučaja bolesti covid-19, a u samoizolaciji se trenutno nalazi 156 osoba.


25 novozaraženih u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

10:39 - "U Dubrovačko-neretvanskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 25 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Riječ je o šest muških i deset ženskih osoba iz Dubrovnika (za njih 14 je utvrđena epidemiološka veza), jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Konavala (utvrđena ep. veza), dvije ženske osobe iz Župe dubrovačke (za jednu utvrđena ep. veza), dvije ženske osobe iz Kule Norinske (utvrđena ep. veza), jednoj muškoj i jednoj ženskoj osobi iz Stona (utvrđena ep. veza) te jednoj muškoj osobi iz Ploča (utvrđena ep. veza).

Izliječeno je šest osoba – pet iz Dubrovnika i jedna osoba koja nema prebivalište na području naše županije. U OB Dubrovnik hospitalizirano je 8 osoba pozitivnih na koronavirus. Od početka pandemije analizirana su 15.332 uzorka. U samoizolaciji je 387 osoba, a u posljednja 24 sata nije utvrđen slučaj kršenja mjere samoizolacije. Od početka pandemije utvrđen je ukupno 81 slučaj kršenja samoizolacije", priopćio je stožer.


61 novozaražena i jedna preminula osoba u Splitsko-dalmatinskoj županiji

10:09 - "Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 896 obrađenih testova danas je 61 novooboljela osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita 26, Hrvaca 1, Imotskog 2, Jelse 1, Kaštela 5, Makarske 5, Muća 1, Podbablja 1, Podstrane 2, Selca 1, Sinja 9, Solina 4, Trilja 2 i Trogira 1 osoba. Uz 61 novooboljelu osobu s područja SDŽ još su 2 strana državljana pozitivna na COVID infekciju od čega 1 student studija na engleskom jeziku Medicinskog fakulteta u Splitu.

Od ukupnog broja novooboljelih 28 osoba su kontakti dok se ostali epidemiološki obrađuju. Ukupno 1144 osobe nalaze se u samoizolaciji. Na bolničkom liječenju nalazi se 41 COVID pozitivna osoba u KBC-u Split dok se 2 osobe nalaze na respiratoru. 1 osoba se nalazi u karanteni. Prema izjvešću KBC-a Split u protekla 24 sata preminula je muška osoba stara 79 godina koja je bila na respiratoru. Osoba je uz brojne komorbiditete bila pozitivna i na COVID infekciju", izvijestio je županijski stožer.


Imamo 363 novozaraženih i 5 preminulih

10:05 - "U posljednja 24 sata zabilježena su 363 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 1830. Među njima su 344 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 26 pacijenata. Preminulo je 5 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 18.447 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 309 preminulo. Ukupno se oporavilo 16.308 osoba od toga 116 u posljednja 24 sata. U samoizolaciji je trenutno 9675 osoba. Do danas su ukupno testirane 338.594 osobe, od toga 5353 u posljednja 24 sata", priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite.


Zaraza u Bijeloj kući se mogla spriječiti

9:57 - Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci, čije se stroge zdravstvene upute kose s izjavama predsjednika Donalda Trumpa o pandemiji koronavirusa, rekao je u utorak da se nedavno izbijanje zaraze u Bijeloj kući moglo spriječiti. Nekoliko bliskih Trumpovih suradnika i viših republikanskih političara testirano je pozitivno na koronavirus nakon što je republikanski predsjednik objavio u petak da su on i prva dama Melania zaraženi virusom.

"Pogledajte što se ovaj tjedan dogodilo u Bijeloj kući", rekao je Fauci u intervjuu za American University's Kennedy Political Union, upitan kako razgovarati s onima koji vjeruju da je pandemija prijevara. "To je stvarnost, upravo ondje. I svaki dan sve je više ljudi koji se zaraze. To nije prijevara. To je nesretna situacija jer je mogla biti spriječena", rekao je Fauci.

Fauci se dugo zauzimao za nošenje maski u svrhu sprečavanja širenja koronavirusa. Trump se u ponedjeljak vratio u Bijelu kuću iz vojne bolnice gdje se tri dana liječio protiv covida-19 te rekao Amerikancima "da iziđu" i da ne dopuste da virus dominira njihovim životima. Bolnicu je napustio s maskom na licu, ali ju je skinuo kako bi pozirao na balkonu Bijele kuće te je nije vratio kad je ušao u zgradu.

Predsjednik, koji se nalazi iza njegovog demokratskog suparnika Joea Bidena u anketama uoči izbora 3. studenoga, zauzeo se za brže otvaranje gospodarstva i škola i optužio demokrate da to sprečavaju iz političkih razloga. Trump u javnosti rijetko nosi masku i na skupovima njegove kampanje i događajima Bijele kuće često se ne pazi na fizičku distancu. Fauci, ravnatelj Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, pripisao je širenje zaraze koronavirusom djelomice i neuspjehu zemlje da uvede potpunu karantenu. Više od 210.000 ljudi u SAD-u umrlo je od koronavirusa, a više od 7 milijuna je zaraženo - više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Viši savjetnik Bijele kuće Stephen Miller, glavni pisac Trumpovih govora i utjecajni Trumpov savjetnik u pitanjima tvrdolinijske imigracijske politike, u utorak je najnoviji slučaj covida među Trumpovim suradnicima. Drugi koji su objavili da su pozitivno testirani proteklih dana uključuju Trumpovu savjetnicu Hope Hicks, glasnogovornicu Bijele kuće Kayleigh McEnany, voditelja Trumpove kampanje Billa Stepiena i republikanske senatore Mikea Leea, Thoma Tillisa i Rona Johnsona.


Nove odluke za Bjelovarsko-bilogorsku županiju i Općinu Đulovac

9:55 - Nacionalni stožer civilne zaštite je na prijedlog Županijskog stožera Bjelovarsko-bilogorske županije donio dvije nove odluke. Prema jednoj odluci je broj sudionika javnih okupljanja u zatvoreno ograničen na 50, a na otvorenom na 100 osoba. Ta odluka vrijedi do 5. studenog.

Donesena je i odluka za područje Općine Đulovac, prema kojoj se do 23. listopada ograničava broj ljudi na okupljanjima na javnim površinama te na obiteljskim proslavama i svečanostima na najviše 10. U obje odluke je obrisano vremensko ograničenje trajanja mjera od 30 dana, što znači da će odluke biti po potrebi produljivane.


17 novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji

9:40 - "U Primorsko-goranskoj županiji danas je 17 novozaraženih osoba i 11 ozdravljenih osoba. Osam je osoba s područja Gorskog kotara, a među njima je troje školske djece. S jedne proslave rođendana u Gorskom kotaru novozaražena su 4 srednjoškolca koji su kao kontakti bili u samoizolaciji. Sve su zaražene osobe kontakti prethodno zaraženih osoba", javio je županijski stožer.


33 novozaraženih u Sisačko-moslavačkoj županiji

9:39 - "U Sisačko-moslavačkoj županiji na današnji dan, trideset i tri su novooboljele osobe od zarazne bolesti COVID-19. Dvanaest osoba je s područja grada Kutine, devet osoba s područja grada Siska, jedanaest osoba s područja grada Popovače te jedna osoba s područja općine Lipovljani", doznaje se.


Rekordni brojevi novozaraženih u Češkoj, Bugarskoj i Ukrajini

9:38 - Češka, Bugarska i Ukrajina bilježe u srijedu rekordne brojeve novozaraženih koronavirusom. Češka ima 4457 novih slučajeva u 24 sata, što je najviši broj od početka pandemije a ujedno i prvi puta da je prešla četiri tisuće, objavilo je ministarstvo zdravstva. Raniji najviši broj bio je 3794. Ta zemlja u posljednjih mjesec dana bilježi snažan rast broja novooboljelih i ima najviše zaraženih na 100.000 stanovnika u posljednjih 14 dana. Češka ima ukupno 90.022 zaraženih od ožujka, te 794 smrtna slučaja.

Bugarska je u srijedu imala rekordnih 436 novih slučajeva covida-19, pokazuju podaci s nacionalne informativne platforme. Ukupno je u Bugarskoj od početka epidemije zabilježeno 22.306 slučajeva zaraženih koronavirusom i 862 umrlih. Osam ljudi umrlo je u posljednja 24 sata. Dnevni broj novozaraženih počeo je značajno rasti krajem rujna. Bugari moraju nositi maske u zatvorenim javnim prostorima i držati fizičku distancu, a vlada zasad ne namjerava uvoditi nove mjere.

Ukrajina je registrirala rekordna 4753 nova slučaja u 24 sata, objavilo je Nacionalno vijeće sigurnosti u srijedu. Ukupno je u Ukrajini dosad bilo 239.337 zaraženih, s 4597 umrlih. U posljednja 24 sata umrlo je 77 ljudi. Dnevni broj zaraženih u Ukrajini od kraja rujna svakodnevno je iznad četiri tisuće, zbog čega je vlada odlučila produljiti izvanredne mjere do kraja listopada.


19 novozaraženih u Vukovarsko-srijemskoj županiji

9:23 - "U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 19 novih pozitivnih osoba na COVID-19 (12 osoba iz Vinkovaca, 2 iz Nuštra, 1 iz Starih Jankovaca, 1 iz Županje, 1 iz Prkovaca, 1 iz Vukovara i 1 iz Starih Mikanovaca). Preminulih osoba nema. Od početka epidemije, ukupan broj oboljelih osoba je 971, od kojih je 815 osoba izliječeno, a ukupno je 18 preminulih osoba. Trenutno je u županiji 13 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.

U protekla 24 sata testirano je 214 osoba, te je ukupno testiranih do sada na području županije 12669. U samoizolaciji na području županije je 748 osoba.

Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji je pozitivno 20 radnika iz sustava zdravstva (4 liječnika, 12 medicinskih sestara/tehničara, 2 druga zdravstvena radnika i 2 nezdravstvena radnika). U samoizolaciji iz sustava zdravstva je 37 radnika (4 liječnika, 26 medicinskih sestara/tehničara, 4 druga zdravstvena radnika i 3 nezdravstvena radnika).

Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 2 nastavnika i 34 učenika. U samoizolaciji se nalazi 10 nastavnika i 388 učenika", izvijestio je županijski stožer.


Dvoje novozaraženih u Istri

9:00 - "Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 217 uzoraka briseva (100 za administrativne potrebe) na COVID-19, potvrđene su 2 pozitivne osobe na području županije. Radi se o osobama iz mjera samoizolacije, kontakti već poznatih pozitivnih osoba, uvezeni slučajevi (Republika Slovenija). Izliječena je 1 osoba. Trenutno je 10 aktivnih COVID-19 pozitivnih osoba. U mjerama samoizolacije nalazi se 122 osoba", priopćio je istarski stožer.


6 novozaraženih u Požeško-slavonskoj županiji

8:06 - "U Požeško-slavonskoj županiji trenutno je aktivno 55 slučajeva zaraze korona virusom (COVID-19), 45 osoba nalazi se u kućnoj izolaciji, a 10 osoba je hospitalizirano. U samoizolaciji se nalazi 310 osoba, a ukupno je testirano 9824 osoba. Na posljednjem testiranju obrađeno je 96 uzoraka, od kojih su 6 pozitivnih. Tijekom dana će se nastaviti s testiranjem kontakata zaraženih osoba kao i svih suspektnih osoba", priopćeno je.


Biden traži odgodu debate ako je Trump još uvijek zaražen

7:10 - Demokratski predsjednički kandidat Joe Biden rekao je u utorak da se zakazana debata sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom idući tjedan u Miamiju ne bi trebala održati ako je Trump još uvijek zaražen koronavirusom. Biden je rekao da bi se debata u Miamiju 15. listopada trebala odvijati samo u skladu sa strogim zdravstvenim smjernicama, a izbijanje zaraze koronavirusom koja je pogodila Trumpa i više ostalih dužnosnika Bijele kuće smatra "vrlo ozbiljnim problemom".

"Ako još uvijek ima koronavirus, ne bismo trebali voditi debatu", rekao je Biden novinarima nakon prekida kampanje u Pennsylvaniji. "Nisam siguran čime se predsjednik Trump sada bavi. Ne znam kakav je njegov status. Radujem se što ću moći raspravljati s njim, ali samo se nadam da će se slijediti svi protokoli", rekao je Biden.

Upitan o Bidenovim komentarima, glasnogovornik Trumpove kampanje Tim Murtaugh rekao je da će predsjednik Trump bit zdrav i bit će u Miamiju. Trump (74) se u ponedjeljak vratio u Bijelu kuću nakon što je zbog zaraze koronavirusom proveo tri noći u vojnoj bolnici Walter Reed. Njegov je liječnik u utorak rekao da Trump nije prijavio nikakve simptome zaraze koronavirusom i da mu ide "izuzetno dobro". No bolest se i dalje širi među Trumpovim glavnim pomoćnicima, a savjetnik u Bijeloj kući Stephen Miller rekao je u utorak da je pozitivan na koronavirus.

"Previše je ljudi zaraženo. To je vrlo ozbiljan problem, pa ću se voditi smjernicama klinike Cleveland i onim što dokumenti kažu da je ispravno", rekao je Biden o svom sudjelovanju u debati. Američki predsjednik Donald Trump koji je u ponedjeljak napustio bolnicu gdje se liječio od koronavirusa rekao je u utorak da jedva čeka još jednu debatu s demokratskim protivnikom Joeom Bidenom.


Zaražen još jedan Trumpov savjetnik

7:10 - Savjetnik u Bijeloj kući Stephen Miller rekao je u utorak da je pozitivan na koronavirus što je najnoviji slučaj zaraze tim virusom u najužem krugu američkog predsjednika Donalda Trumpa.

"Tijekom posljednjih pet dana radio sam na daljinu i bio u samoizolaciji. Testovi su bili negativni svaki dan do jučer", rekao je Miller. Naveo je i da je danas nalaz bio pozitivan na koronavirus i nalazi se u karanteni. "Danas sam bio pozitivan na COVID-19 i nalazim se u karanteni", poručio je.

Trump se vratio u Bijelu kuću u ponedjeljak nakon što je tri noći zbog zaraze koronavirusom proveo u vojnoj bolnici Walter Reed pozvavši Amerikance da se ne boje koronavirusa te da ne dopuste da im zavlada životima. Pandemija koronavirusom u SAD-u ubila je više od 210 000 ljudi, što je više nego u bilo kojoj drugoj zemlji.

Zamjenik tajnika Bijele kuće Brian Morgenstern rekao je CNN-u kasno u utorak kako u Bijeloj kući nije bilo novih slučajeva zaraze koronavirusom, osim Millera. Millerova supruga Katie Miller, glasnogovornica potpredsjednika Mikea Pencea, u svibnju je bila pozitivna na koronavirus.


U Brazilu 41.906 novozaraženih

7:10 - U Brazilu je u utorak registrirano 41.906 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći broj oboljelih u jednom danu od 11. rujna, priopćilo je brazilsko Ministarstvo zdravstva. Umrlo je 819 ljudi, čime se broj umrlih od koronavirusa popeo na 147.494, prenio je Reuters.


Crnogorski mitropolit Amfilohije zaražen koronavirusom

7:10 - Nakon što je poglavaru Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Amfilohiju u nedjelju kasno navečer potvrđen koronavirus, on je iz cetinjske bolnice prevezen u Klinički centar Crne Gore u Podgorici, jer su u toj ustanovi bolji uvjeti liječenja. Iz mitropolije crnogorsko primorske potvrđeno je da je 82-godišnji Amfilohije od subote bio u kućnoj izolaciji, te da je bio pod neprekidnim liječničkim nadzorom.

"Iako je njegovo opće zdravstveno stanje i danas utvrđeno urednim, a on se osobno dobro osjeća, covid-test je potvrdio da je vladika inficiran ovim virusom, pa je, baš iz tih razloga, on prevezen u Klinički centar u Podgorici. Tamo će, zbog povoljnijih uvjeta liječenja biti smješten sve dok traje infekcija", navodi se u priopćenju mitropolije.

Poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kako su prenijeli crnogorski mediji, primljen je u utorak prijepodne u bolnicu na Cetinju, zbog pogoršanog zdravstvenog stanja, a navodno je od subote imao visoku temperaturu, no tokom kućnog posjeta liječnika odbio se testirati na koronu. Tada se oglasio i video porukom tvrdeći da je dobrog zdravstvenog stanja te, kako je rekao, "obavlja redovne administrativne aktivnosti“.


Capak najavio obvezu nošenja maski i na otvorenom

Jučer - Ravnatelj HZJZ-a i član Nacionalnog stožera Civilne zaštite Krunoslav Capak najavio je u utorak da će nošenje maski biti uvedeno za sve zatvorene prostore, kao i za mjesta na otvorenim prostorima gdje je nemoguće izbjeći bliski kontakt, poput stajališta za tramvaje i autobuse. “Nošenje maski je sasvim sigurno korisno i bit će uvedeno posebno za zatvorene prostore, a i za mjesta na otvorenim prostorima gdje je nemoguće izbjeći bliski kontakt (stajalište autobusa ili tramvaja) u formi preporuke”, rekao je Capak novinarima nakon konferencije za novinare u povodu obilježavanja Dana ružičaste vrpce.


Predstavljeni 'Borci protiv koronavirusa'

Jučer - Grad Zagreb predstavio je u utorak javnozdravstvenu kampanju “Borci protiv koronavirusa”, kojom se želi ukazati na prevenciju kao ključnu mjeru za sprječavanje širenja infekcije koronavirusa. “Ovo radimo kako bismo kroz edukaciju i stalan podsjetnik sugrađanima ukazali što da rade i kako se trebaju ponašati da bi bolje i kvalitetnije živjeli”, rekao je na predstavljanju kampanje Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar”. Istaknuo je da se građani nedovoljno pridržavaju preporuka Nacionalnog stožera. Dnevna stopa incidencije u Zagrebu je sada 55,8, sa čime nisu zadovoljni, a sedmodnevna 28,1. Kampanja “Borci protiv koronavirusa” trajat će šest mjeseci, a vrijedna je oko 500.000 kuna. Njome je, istaknuo je Šostar, obuhvaćeno oko 860.000 ljudi – djece u vrtićima, školaraca, studenata, roditelja, zaposlenih i umirovljenika. Plakati s porukama o redovitom pranju ruku, obaveznom nošenju zaštitne maske, pridržavanju fizičkog razmaka od dva metra kao osnovnih smjernica za sprečavanje epidemije bit će postavljeni na više od 1615 plakatnih mjesta. Dvjesto plakata i digitalnih ekrana bit će postavljeno u zdravstvene čekaonice, domove zdravlja, poliklinike i bolnice. U predvorje i hodnike obrazovnih ustanova, vrtića, fakulteta i obrazovnih centara bit će postavljeno 290 plakata, u tramvaje i autobuse 1000 plakata te u predvorja velikih poslovnih zgrada 100 plakata.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo