Najveći gubitnici proračuna / Ušteda na prijevozu srednjoškolaca: Ministarstvu znanosti i obrazovanja čak 158,1 milijun manje!

Image
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Vlada je u prijedlogu proračuna za 2016. godinu predvidjela smanjenje državnih subvencija za prijevoz srednjoškolaca koji u školu putuju javnim prijevozom, a na taj će način država godišnje uštedjeti 94 milijuna kuna

10.3.2016.
15:59
Miranda Cikotic/PIXSELL
VOYO logo

Vlada je danas usvojila prijedlog državnog proračuna za 2016. godinu prema kojem su planirani prihodi od 114,9 milijardi kuna, a rashodi od 122,4 milijarde, te deficit od 7,5 milijardi kuna ili 2,2 posto BDP-a. 

Najveći 'gubitnici' proračuna su resori financija, obrane, znanosti, obrazovanja i sporta te rada i mirovinskog sustava, dok bi najveći 'dobitnici' bila ministarstva zdravlja, unutarnjih poslova, poduzetništva i obrta, gospodarstva, poljoprivrede, zaštite okoliša i prirode, pomorstva, prometa i infrastrukture, itd. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prijedlogom proračuna za Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta ove je godine u proračunu planiran iznos od 13,8 milijardi kuna, što je 158,1 milijun ili 1,1 posto manje od plana za prošlu godinu.

Vlada je u prijedlogu proračuna za 2016. godinu predvidjela smanjenje državnih subvencija za prijevoz srednjoškolaca koji u školu putuju javnim prijevozom, izjavio je nakon sjednice Vlade ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udio države u sufinanciranju mjesnog i međumjesnog prijevoza srednjoškolaca iz državnog proračuna smanjuje se od iduće školske godine sa 75 na 50 posto, pri čemu se za socijalno ranjive skupine zadržava financiranje u stopostotnom iznosu, rekao je Šustar. Na taj će način država godišnje uštedjeti 94 milijuna kuna.

Subvencija prijevoza bit će povezana s imovinskim cenzusom

Šustar je najavio da će od iduće školske godine subvencija prijevoza biti povezana s imovinskim cenzusom, čiji se kriteriji razrađuju. Po njegovu mišljenju, jedinice lokalne samouprave mogle bi nadoknaditi smanjenje subvencija, i to prvenstveno oslanjajući se na EU fondove. Zbog toga im treba, kako je rekao, koliko je god moguće ukloniti prepreke i pojednostavniti procedure kako bi se mogle natjecati za sredstva EU-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šustar je zadovoljan što se rashodi za zaposlene povećavaju s obzirom na minuli rad, kao i sredstva za doktorande, postdoktorande i centre izvrsnosti.

Za 0,5 posto planirano je smanjenje proračuna Ministarstva socijalne politike i mladih, koje treba dobiti 4,7 milijardi kuna ili 25,7 milijuna kuna manje nego je bilo planirano 2015. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministrica socijalne politike i mladih Bernardica Juretić kaže kako je proračun tog ministarstva na razini izvršenja iz prošle godine, te da je zadovoljna njegovim iznosom. "Smatramo da nijedna skupina naših korisnika neće biti oštećena", rekla je.

Upitana odnosi li se imovinski cenzus kod naknada i na branitelje i kako će se primjenjivati, rekla je da branitelji nisu u nadležnosti Ministarstva socijalne politike i mladih, te da imovinski cenzusi već postoje kod zajamčenih minimalnih naknada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavila je da će se raditi na konsolidiranim naknadama, odnosno "pravičnim naknadama", gdje će neke skupine dobiti i više nego sada.

FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo