Ustav će se mijenjati, dijaspora neizvjesna

Sabor je u petak dvotrećinskom većinom odlučio da će se pristupiti izmjenama Ustava. O dijaspori se nastavlja pregovarati, taj članak Ustava nije uvršten u odluku o pokretanju postupka izmjena.

30.4.2010.
14:42
VOYO logo

Kreće se u usuglašavanje nacrta izmjena Ustava, odlučio je Sabor u petak potrebnom većinom svih zastupnika – 82 zastupnika vladajuće većine glasala su za odluku, protiv su bila 53 oporbena zastupnika, a suzdržan Ivan Hanžek iz SDP-a.

Odlukom je zadužen Odbor za Ustav da izradi nacrt ustavnih promjena u opsegu koji su predložili taj Odbor i Vlada, a koji je sadržavao promjene nužne za završetak pregovora i članstvo Hrvatske u EU, nezastarijevanje pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva te uvođenje u Preambulu Ustava svih nacionalnih manjina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odluka je danas proširena i većinom oporbenih amandmana, u skladu s kojima će se Ustav dopuniti tako da jamči pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti te opće i besplatno jednako dostupno obrazovanje.

Ustavom će se utvrditi i da se državni proračun donosi većinom glasova svih zastupnika u Saboru, a dosad se donosio većinom nazočnih, pod uvjetom da je na sjednici bio kvorum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Promijenit će se način izbora ustavnih sudaca, koji će se birati dvotrećinskom većinom, umjesto kvalificiranom, a promjenama Ustava bitno će se osnažiti i uloga pučkog pravobranitelja.

Prihvaćeno je i da se mijenja model slanja Oružanih snaga RH izvan granica Hrvatske, a na radnoj skupini prije je dogovoreno da će za to biti dovoljna kvalificirana većina u Saboru umjesto dvotrećinske, pod uvjetom da se s tim složi predsjednik Republike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbačen je, međutim, amandman kojim su SDP, HNS, IDS i HSU tražili da u odluku uđe i članak 45., kojim se regulira biračko pravo.

Riječ je o jedinoj preostaloj neusklađenoj točki u sklopu koje se raspravlja o načinu glasanja hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nacrt ustavnih promjena koji usuglasi Odbor za Ustav Sabor također prihvaća kvalificiranom većinom zastupnika, a same ustavne promjene donosi dvotrećinskom većinom, pa su tako za samu izmjenu Ustava nužni i glasovi zastupnika najveće oporbene stranke SDP-a.

Sabor je, naime, raspravio u petak o amandmanima na Odluku o pristupanju izmjenama Ustava RH, no neposredno nakon početka sjednice određena je stanka, na zahtjev Kluba SDP-a, nezadovoljnog činjenicom da saborska većina i dalje odbija u opseg ustavnih promjena uvrstiti i članak 45. Ustava, koji regulira biračko pravo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Riječ je o jedinoj preostaloj neusuglašenoj točki, koju vladajući ne žele uvrstiti u samu Odluku o pristupanju promjenama Ustava, nego predlažu da se o pitanju glasanja hrvatskih državljana bez prebivališta u Hrvatskoj razgovara u sljedećoj etapi izmjena Ustava, odnosno kada Odbor za Ustav bude utvrđivao Nacrt ustavnih promjena.

Takav je stav većina jučer potvrdila i u Odboru za Ustav, prihvaćajući sve oporbene amandmane, izuzev onoga koji se odnosi na članak 45.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zaključak Odbora prihvaća i Vlada, u čije je ime ministar pravosuđa Ivan Šimonović pozdravio "napredak u postupku usuglašavanja i izraženu spremnost Odbora da raspravi sve prijedloge", kazao kako očekuje da Odbor dosljedno provede zaključak i te pozvao zastupnike na nužne kompromise.

Zoran Milanović (SDP) usprotivio se, međutim, tom prijedlogu, ističući da su prihvaćeni amandmani već usuglašena rješenja, koja uopće nisu bila problematična.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović inzistira da se o biračkom pravu raspravlja u sklopu propisane procedure za ustavne promjene, jer smatra da je to jedino jamstvo da će se o tom pitanju uopće raspravljati.

"Da li i u pregovorima s Bruxellesom poglavlja zatvaramo na časnu riječ ili formalnim dokumentom", osvrnuo se Milanović na jučerašnje obećanje predsjednika Odbora Vladimira Šeksa (HDZ) da će se o glasanju tzv. dijaspore raspravljati, iako to nije utvrđeno Odlukom o pristupanju ustavnim promjenama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Milanović je potom zatražio i dobio 15-minutnu stanku za usuglašavanje Kluba.

Zastupnici su prije toga odbili amandman Dragutina Lesara (HL) da se o ustavnim promjenama provede referendum.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odbačen je i prijedlog Odbora za rad i socijalno partnerstvo da Sabor osnuje tijelo koje će pratiti rad tijela nadležnih za procesuiranje pretvorbenog kriminala i ratnog profiterstva, nakon što je Šeks objasnilo da takav prijedlog nije u skladu s ustavno-pravnim poretkom.

Nije prihvaćen ni prijedlog Silvana Hrelje (HSU) da se Vladu obveže da u roku 60 dana od saborske rasprave provede javnu raspravu o nacrtu promjena Ustava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Sabora Luka Bebić najavio je, pak, da će se istodobno s nacrtom ustavnih promjena raditi i na nacrtu izmjena Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, o kojima će se glasati neposredno prije glasanja o samim ustavnim promjenama.

Prethodni članci:

arti-201004280269006 arti-201004280628006 arti-201004270677006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo