načelnik stožera u osijeku: / Borba s vatrenom stihijom: 'Veća katastrofa je spriječena, vatra je usporena, ali ne možemo reći da je požar ugašen'

Image
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

Načelnik Stožera Mato Lukić ocijenio je kako će gašenje vjerojatno trajati dugo, što zbog vjetra, ali i zbog same materije koja gori, a to je prešana plastika. Što se tiče kvalitete zraka kazao je da je na dvije mjerne stanice u Osijeku situacija u redu, a angažirat će se i stanice za mjerenje kvalitete zraka u okolnim naseljima

4.10.2023.
9:42
Borna Jaksic/PIXSELL
VOYO logo

Usporeno je širenje velikog požara u osječkoj tvrtki za preradu plastike "Drava International", a  zahvaljujući premještanju zapaljivih tvari i tekućina iz prostora tvrtke, spriječena je veća katastrofa, izvijestio je u srijedu osječko-baranjski Stožer Civilne zaštite.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Požar je planuo noćas iza ponoći na deponiju uskladištene plastike tvrtke "Drava International" na izlazu iz Osijeka prema Brijestu, a uzrok je za sada nepoznat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Načelnik Stožera dožupan Mato Lukić izjavio je novinarima kako vjetar, koji se pojačao jutros oko 4 sata, ne dopušta gašenje požara uskladištene plastike, koji trenutno gasi oko 100 vatrogasaca s oko 50 vozila.

Image
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Na terenu su javne vatrogasne postrojbe Osijeka i Belog Manastira te čak 21 Dobrovoljno vatrogasno društvo, s područja Osijeka i okolice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na intervenciji su angažirana ukupno 74 vatrogasca i 33 vatrogasna vozila iz VZ Osječko-baranjske županije (JVP Grada Osijeka, JPVP Beli Manastir te 17 DVD-a; Osijek Tenja, Sarvaš, Čepin, Osijek Donji Grad, Osijek Gornji Grad, Retfala Osijek, Ivanovac, Ernestinovo, Dalj, Antunovac, Valpovo, Petrijevci, Drenje, Jagodnjak, Belišće, Satnica Đakovačka i Hrastin). 

Požar se od 4,16 sati gasi i s robotom za gašenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija još uvijek nije zadovoljavajuća, ne možemo reći da je požar ugašen, i da se smanjio dim, ali vatra je usporena, i možemo reći da je spriječena veća katastrofa, jer su pogoni ove tvrtke puni zapaljivih tekućina i tvari, koje su prebacivane tijekom gašenja, kako ne bi došlo do veće tragedije", istaknuo je Lukić.

Image
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

Ocijenio je kako će gašenje  vjerojatno trajati dugo, što zbog vjetra, ali i zbog same materije koja gori, a to je prešana plastika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na upit novinara o kvaliteti zraka Lukić je kazao je na "dvije mjerne stanice u Osijeku situacija u redu", a  angažirat će se i druge mjerne stanice za mjerenje kvalitete zraka u okolnim naseljima.

Image
Foto: Borna Jaksic/PIXSELL

Iz Stožera su izvijestili da nastava u školama u Osijeku nije odgođena, ali nastave neće imati škole u okolnim naseljima,  Antunovcu, Ivanovcu, Etnestinovu, Laslovu, Čepinu i Vuki jer vjetar nosi dim prema tim lokacijama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iz "Drave International" vatrogasci izvukli 1500 l natrijeve lužine i 1000 l HCL-a

 Vatrogasci su iz objekta izvukli 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida (HCL), izvijestili su u srijedu iz Hrvatske vatrogasne zajednice.

Javna vatrogasna postrojba Grada Osijeka je dojavu o požaru na prostoru deponija za skladištenje plastike „Drave  Internacional“ dobila 41 minutu iza ponoći. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapalila se velika količina plastike na otvorenom prostoru kod objekata te se požar proširio na krovište i unutar jednoga objekta pogona, ističu iz HVZ-a.  

U 4,52 sati požar je zahvatio zgradu i počeo se širiti unutar nje, te je izvučeno 1500 litara natrijeve lužine i 1000 litara hidroklorida (HCL) iz objekta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izgaranjem plastike nastala je velika količina dima i otrovnih plinova koji se šire radi jakog vjetra i toplinskog isijavanja.

SMS poruka SRUK-a 

Zbog velikog požara i dima Sustav uznemiravanja Civilne zaštite - SRUK poslao je jutros SMS poruku stanovnicima Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Molimo građane da zatvore prozore i ne izlaze van bez nužne potrebe zbog mogućeg štetnog djelovanja plinova uslijed požara plastike na Brijestu", stoji u SMS-poruci SRUK-a koja je stigla građanima u srijedu ujutro.

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo