PLENKOVIĆ NA SJEDNICI VLADE: / 'Borba protiv virusa nije sprint, nadamo se nije maraton, ovo je trka na srednje pruge i zato treba imati reflekse'

Image

Izvješća vezana za borbu protiv pandemije koronavirusa bit će na dnevnom redu kao i izmjene pojedinih uredbi i zakona

25.6.2020.
8:59
VOYO logo

Sjednica Vlade, 237. po redu, održat će se danas u 9:30 sati u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Izvješća vezana za borbu protiv pandemije koronavirusa bit će na dnevnom redu kao i izmjene pojedinih uredbi i zakona. Na dnevnom redu od 14 točaka otvorenog dijela sjednice neke od tema bit će informacije o aktualnom stanju te poduzetnim aktivnostima za koronavirus u RH.

Isto tako, izvijestit će se i o aktivnostima Nacionalnog stožera civilne zaštite, a razgovarat će se o prijedlogu zaključka o prihvaćanju Izvješća o do sada poduzetim mjerama za očuvanje radnih mjesta te planiranim mjerama za iduće razdoblje. Govorit će se i o konačnom izvješće o realizaciji Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2019. godini te o brojnim drugim temama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon otvorenog, uslijedit će zatvoreni dio sjednice s dnevnim redom od pet točaka. Jedna od tema bit će kadrovska pitanja.

Pratite uživo:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9:50 - Počela je sjednica Vlade koja je kasnila preko pola sata. U uvodnom govoru premijer Andrej Plenković rekao je da će reći par napomena. Prvi je u vezi koronavirusa pa kaže da je proteklih dana virus "ponovno tu".

"Nakon što se pojavio virus u veljači, zahvaljujući našim pravodobnim mjerama i građanima uspjeli obuzdati virus u ožujku i travnju. Popuštanje mjera u tri faze bilo je učinkovito", rekao je Plenković. U tom razdoblju, od 23. svibnja do 16. lipnja imali smo samo 12 novozaraženih, kazao je Plenković te rekao da je to drugi najmanji rezultat na razini cijele Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kazao je da je došlo do opuštanja i da se zato "virus vratio". Što se tiče termina parlamentarnih izbora, kazao je da su odredili datum 5. srpnja zbog epidemiološke slike i prije novog vala pandemije. Između ostalog, i zato što virus ljeti slabi, kaže premijer.

'Ovo nije sprint, nije maraton, ali je trka na srednje pruge'

"Stožer je jučer donio određene mjere, o kojima će govoriti Božinović. Činjenica je da će borba protiv virusa trajati, ovo nije sprint, ovo nije maraton, ali je trka na srednje pruge i zato moramo imati nove reflekse. Vlada će učiniti sve da i dalje štiti javno zdravstveni sustav. Trenutno je aktivnih 117 aktivnih slučajeva zaraze. Eksperti će reći je li virus mutirao", rekao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Što se tiče gospodarstva, kaže Plenković, Vlada je napravila ogromne mjere kako bi se održala radna mjesta. Kaže da su s mjerama spasili 600.000 radnih mjesta i preko 100.000 firmi. "Kada se sve skupa uzme i ono učinjeno kroz davanje naknada preko HZZ-a, kada se računa da smo otpisali i izravne poreze i doprinose, kada se uzme u obzir nabava medicinskih potrepština, možemo kazati da smo dali ogromna sredstva, a da smo pritom, zahvaljujući reputaciji koju uživamo osigurali financiranje i likvidnost i država normalno funkcionira (...) Mi smo se ujedno danas kada gledamo podatke HZZ-a doveli u situaciju da smo na razini zaposlenosti prije krize. Imamo iste brojeve zaposlenih kao i prije krize. Ima nešto više nezaposlenih, ali oni nisu angažirani sezonski kako bi inače bili u normalnim uvjetima", kazao je.

"Osigurali smo financiranje i likvidnost, isplatu plaća i mirovina te normalno funkcioniranje države", rekao je Plenković. "Pokazali smo da smo na visini zadatka", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliko je novca izdvojeno za poslodavce?

Iznio je i konkretne brojke, prema kojima je u ožujku izdvojeno 1,6 milijardi kuna za 85 tisuća poslodavaca odnosno 503 radnika; za travanj 2,2 milijarde kuna za 99 tisuća poslodavaca i 569 tisuća radnika, te za svibanj 1,5 milijardi kuna za 94 tisuće poslodavaca i 375 tisuća radnika.

Samo u Gradu Zagrebu isplaćeno je 1,6 milijardi kuna za više od 27 tisuća poduzeća i 185 tisuća radnika, rekao je Plenković. Dodao je kako današnji podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazuju da je Hrvatska na razini zaposlenosti prije krize, a da je nezaposlenih 17 i pol tisuća više, jer nisu angažirani na sezonskim poslovima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavio je da će se gospodarstvu pomoći i skraćivanjem radnog vremena što će omogućiti dodatna sredstva poduzećima za zadržavanje radnika. Hrvatskoj će, još je rekao, u idućem sedmogodišnjem proračunu EU-a biti na raspolaganju 22 milijarde eura te više od deset milijardi eura iz EU-ova programa za gospodarski oporavak, od čega su tri četvrtine bespovratna sredstva.

Tajnik ministarstva zdravstva izvijestio o stanju s koronom

Tomislav Dulibić, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva govorio je nakon Plenkovića pa izvijestio da je 136 aktivnih slučajeva zaraze. Premijer je naveo drugu brojku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

12.06.2020., Zagreb - U Nacionalnoj i sveucilisnoj knjiznici odrzana je videokonferencija Tomislava Dulibica s ministrima drzava clanica Europske unije nakon koje je odrzao konferenciju za medije. Photo: Patrik Macek/PIXSELL/EU2020

"U Hrvatskoj imamo 136 aktivnih slučajeva. Danas očekujemo povećani broj novooboljelih, obzirom na bolnice u Zagrebu i Đakovo. Broj novooboljelih je usred popuštanja mjera i nepridržavanja mjera počeo rasti. U prvih nekoliko dana porasta, većina slučajeva je uglavnom iz BiH i Srbije. U Zadru je situacija pod kontrolom te se i dalje prati. U Đakovu su epidemiolozi i dalje na terenu i obrada je u tijeku. Virus je ponovno u zdravstvenom sustavu, u Psihijatrijskoj bolnici sv. Ivan je pozitivno 15 bolesnih pacijenata i četvero zaposlenika. Ostanimo oprezni i odgovorni", kazao je Dulibić.

Božinović: 'Ušli smo u fazu suživota s virusom'

Hrvatska ulazi u fazu suživota s koronavirusom i može se očekivati porast broja novooboljelih, a njihov broj ovisit će o pridržavanju mjera HZJZ-a, istaknuo je u četvrtak potpredsjednik Vlade i čelnik Nacionalnog stožera civilne zaštite Davor Božinović. Božinović je podsjetio da je i kod završetka prve faze borbe protiv koronavirusa, odnosno popuštanja mjera, ukazivano da će uslijediti faza suživota s virusom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"To znači da je za očekivati da će doći do porasta novooboljelih. Međutim, taj će porast u svakom slučaju biti manji ako se svi skupa budemo pridržavali mjera HZJZ-a. To je najbolji način da se uspori širenje virusa tijekom ljeta", rekao je.

Image
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

23.06.2020., Sisak - Ravnatelj Stozera civilne zastite Republike Hrvatske i ministar uutarnjih poslova Davor Bozinovic u pratnji ravnatelja sisacke Opce bolnice Tomislava Dujmenoovica susreo se s djelatnicima ove zdravstvene ustanove i zahvalio im doprinosu u borbi protiv pandemije koronavirusa. Davor Bozinovic.

U svijetu je više od 9,3 milijuna oboljelih, a preminulih više od 480 tisuća. U Hrvatskoj je ukupno zabilježeno 2.388 pozitivnih osoba, oporavilo ih se 2.145, a 136 je aktivnih slučajeva te se danas očekuje povećani broj novooboljelih s obzirom da su gotovi dodatni testovi za Psihijatrijsku bolnicu Sveti Ivan u Zagrebu te za Đakovo u kojem je također žarište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Božinović je istaknuo da se odmah od pojave novog žarišta vrlo brzo izlazi na teren, "love se kontakti i situacija stavlja pod kontrolu".

Novi slučajevi uglavnom 'uvezeni' iz BiH i Srbije

Većina novooboljelih "uvezeni" su slučajevi, većinom iz BiH i Srbije te slučajevi širenja virusa unutar zatvorenih prostora. Stoga su i donesene odluke o novom režimu na graničnim prijelazima te korištenja maski za lice u javnom prijevozu, istaknuo je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kod mjera treba imati u vidu da one vjerojatno neće trajati tako dugo kao u prvoj fazi jer sada moramo pokazati fleksibilnost - brzu reakciju i kad je u pitanju donošenje restriktivnih mjera i kod njihovog popuštanja", dodao je.

"Sustav je postavljen tako da u hodu možemo brže donositi odluke kako bi se napravio balans između gospodarstva, društvenog života i zaštite života i zdravlja stanovništva. U fazi suživota s virusom uspostavile su se određene navike u ukupnoj populacije koje će biti, po svemu sudeći, veoma važne za jesen, ako se obistine predviđanja znanstvenika da će doći do sljedećeg vala širenja virusa. A s time se mora računati sve dok se ne nađe neko medicinsko rješenje", naglasio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stožer, poručio je, na dnevnoj bazi prati situaciju, analizira podatke i konzultira se te donosi zaključke koje se pretvaraju u mjere i odluke koje su racionalne, usmjerene na zaštitu života i zdravlja građana, očuvanje gospodarskih aktivnosti u ljetnom razdoblju, prije svega turizma.

"A bit ćemo uspješni kao i u prvoj fazi, ako tome pristupimo zajedno, solidarno sa svim hrvatskim građanima", zaključio je Božinović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo