KOLINDA OŠTRO UZVRATILA NA NAPADE LOVCA NA NACISTE: / 'Vaši pokušaji nametanja kolektivne krivnje Hrvatskoj su neprihvatljivi'

Image
Foto: AFP

Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno, više puta izrečenim stavovima o NDH,

14.3.2018.
16:27
AFP
VOYO logo

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović u posjetu je dalekoj i prijateljskoj Argentini gdje je, tijekom susreta s tamošnjim predsjednikom Mauricijem Pacrijem izjavila: "Nakon Drugog svjetskog rata mnogi su Hrvati u Argentini pronašli slobodu u kojoj su mogli svjedočiti svoje domoljublje i isticati opravdane zahtjeve za slobodom hrvatskoga naroda i domovine".

Njezina je izjava naišla na niz kritika i osuda jer su je mnogi protumačili i kao svojevrsno veličanje Nezavisne Države Hrvatske te odu ustaškim glavešinama poput Ante Pavelića i Eugena Dide Kvaternika, koji su nakon sloma nacizma pobjegli u Argentinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KOLINDA POSTALA POČASNA GRAĐANKA BUENOS AIRESA: /

'Ponosna sam na naraštaje Hrvata koji su stigli u Argentinu'

Image
KOLINDA POSTALA POČASNA GRAĐANKA BUENOS AIRESA: /

'Ponosna sam na naraštaje Hrvata koji su stigli u Argentinu'

Više puta se jasno odredila prema NDH

Tim povodom, iz Ureda predsjednice Republike Hrvatske stiglo je priopćenje u kojem stoji da ona "odbacuje zlonamjerna tumačenja njezine izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima".

"Ta izjava ni na koji način nije u suprotnosti s vrlo jasno, više puta izrečenim stavovima o NDH, kao i o doprinosu antifašizma u stvaranju moderne hrvatske države. Samo zlonamjerni mogu iz izjave Predsjednice Republike Hrvatske iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika. Tužno je što se ni dan danas ne priznaje žrtva mnogim iseljenicima koji nisu smjeli izražavati domoljublje u svojoj zemlji, težnju za slobodnom i neovisnom Hrvatskom, a koji su za vrijeme bivše Jugoslavije bili zatvarani, proganjani, pa čak i ubijani", stoji u kratkom priopćenju s Pantovčaka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednica uzvratila

Nedugo potom u hrvatskim medijima objavljen je i sadžaj pisma koje je predsjednica poslala direktoru jeruzalemskog Simon Wiesenthal centra Efraimu Zuroffu koji je poručio da je zgrožen njezinim izjavama.

"Zaprimila sam Vaše pismo koje se odnosi na moje obraćanje hrvatskoj zajednici u Argentinskoj Republici, prigodom mojeg službenog posjeta toj zemlji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S tim u vezi, odbacujem Vaša promašena tumačenja moje izjave iz obraćanja argentinskim Hrvatima. Naglašavam kako ista nije ni na koji način u suprotnosti s mojim vrlo jasno više puta izrečenim stavovima o Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Samo zlonamjerni komentari mogu iz navedene izjave iščitavati veličanje jednog totalitarnog režima i njegovih predvodnika.

Vaši opetovani pokušaji nametanja kolektivne stigme Republici Hrvatskoj, hrvatskom narodu i hrvatskom iseljeništvu, uključujući i argentinske Hrvate, su krajnje neprihvatljivi i za svaku osudu", napisala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo