UPLATILI STE PUTOVANJE NA KOJE NISTE MOGLI OTIĆI? / Sabor je donio važnu odluku za vas, sada su na potezu agencije

Image
Foto: Pixsell

Vlada uvođenjem vaučera pokušava spasiti likvidnost te zaštititi putnike koji uplaćen novac mogu iskoristiti za drugo putovanje ili neki drugi termin

14.4.2020.
19:43
Pixsell
VOYO logo

Hrvatski sabor po hitnom je postupku prihvatio izmjene Zakona o pružanju usluga u turizmu, čime se turističkim agencijama omogućava izdavanje vrijednosnih vaučera za uplaćene, a neostvarene aranžmane.

Koronavirus je potopio turizam, sada je sve stopirano, a turističke agencije su na sto muka. "Ovo ljeto je za nas trebalo raditi 14 ljudi, međutim sad je sve stopirano", rekla je vlasnica turističke agencije Marijana Andrijašević za HRT.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Gospodarske mjere neće biti dostatne, no najavljena je i pomoć gradskih vlasti Splita kako bi se očuvala radna mjesta te minimalac od 4000 kuna neto po mogućem zaposleniku. "Ovaj paket mjera koje donosi grad je na dobrom putu da se pomogne turizmu i mogućnost je da mi ipak zaposlimo ljude i da ih zadržimo neki period na plaći", kazala je Andrijašević.

Agencije su u velikoj krizi

Turističke agencije od izbijanja epidemije su u problemu jer ne mogu do novca za već rezervirana putovanja, budući da je on već proslijeđen drugima u lancu - aviokompanijama i hotelima. Vlada uvođenjem vaučera pokušava spasiti likvidnost te zaštititi putnike koji uplaćen novac mogu iskoristiti za drugo putovanje ili neki drugi termin.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Najbitnije je da je zaustavljen jedan vrlo negativan trend koji se mogao jako negativno reflektirati na sve u sustavu. Dakle, svi vi koji eventualno želite svoj aranžman - možete to napraviti u mogućnosti da vam organizatori putovanja povrat izvrše u periodu od 180 dana plus 14 po završetku izvanrednih uvjeta", rekao je Jurica Glavina, voditelj regije, UHPA.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo